Uncategorized

Ampersand wint de wedstrijd voor freelancers van Opdrachten.be!

June 8, 2016

Een tijdje geleden kon je hier lezen dat ik deelnam aan een wedstrijd voor freelancers georganiseerd door Opdrachten.be. Deze week viel uiteindelijk het verdict: mijn artikel over social-media-trends kwam als het winnende stuk uit de bus! Bedankt iedereen om massaal te liken & sharen! Mocht je het nog niet gelezen hebben, dan kan dat hier. 

 

 Sociale media, quo vadis? Zes trends om te volgen en om gevolgd te worden in 2016

Er was een tijd dat sociale media behoorlijk stiefmoederlijk behandeld werden door marketing professionals. Anno 2016 lijkt het tij gekeerd: nooit spendeerden bedrijven meer aan marketing via sociale media dan vandaag. Zijn sociale media daarmee een matuur middel geworden om aan marketing te doen? Ja en nee. Meer dan twee derden van de marketing professionals zetten naar eigen zeggen actief de – ondertussen klassieke – sociale media in in hun campagnes: Facebook, LinkedIn en Twitter. Tegelijkertijd bekennen velen ook dat hun bedrijf geen beleid hanteert voor sociale media en dat er weinig strategie mee gemoeid is. En omdat sociale media bij uitstek aan een razend tempo evolueren, weten maar weinigen echt de laatste nieuwe toepassingen bij te benen.

Hoog tijd dus voor een update van de belangrijkste nieuwe trends in sociale-media-land!

 

1. Mobile first

Mobiele apparaten staan op nummer één als het op sociale-media-gebruik aankomt. Meer dan 80% van alle internetgebruikers wereldwijd hebben een smartphone. Dat zijn meer dan twee miljard mensen! Ook tablets en smartwatches zitten nog steeds in de lift. Wat dit betekent voor marketeers? Mobiel hoort prioriteit nummer één te zijn. Behoren millenials tot je doelgroep, dan geldt dit des te meer: 87% van hen heeft altijd een smartphone op zak. En 14% van hen zou zelfs niks kopen van een bedrijf dat geen mobiele site of app heeft.


De smartphone en smartwatch zijn alomtegenwoordig.

De smartphone en smartwatch zijn alomtegenwoordig.

 

2. Live streaming video

In 2015 deed het fenomeen van het live streamen van video’s van offline events zijn intrede. Apps als Periscope en Meerkat veroverden de smartphones in 2015 en in 2016 gaat hun zegetocht gewoon door. Ergens op een conferentie of een event? Gegarandeerd dat je de smartphones in de lucht ziet gaan om live video’s te streamen naar het publiek dat er niet fysiek bij kan zijn. Facebook springt trouwens mee op de kar, met Facebook Live.

 

3. Online zakendoen wordt persoonlijk

Lange tijd was het “best practice” om je zakelijke en je persoonlijke accounts gescheiden te houden. En in sommige gevallen is dat nog steeds solide advies: wil je echt dat je klanten dat filmpje van jouw (al dan niet) vlotte moves op de dansvloer te zien krijgen? Nochtans biedt het combineren van profielen ook mogelijkheden. Zeker voor freelancers, waar de overlap tussen werk en passie vaak groot is. In zo’n geval kan het net heel sterk zijn om met je klanten een connectie te delen. Personal branding 2.0! Apps zoals beBee spelen hier handig op in. “Oh, dus jij bent een copywriter met een passie voor yoga? Cool!”

 

4. Real-time engagement

Via sociale media communiceer je niet als met een – inherent eenzijdig – persbericht. Sociale media laten je toe om een conversatie aan te gaan met je klanten. Als klanten dus commentaar geven op je content, een vraag stellen of – in het slechtste geval – een klacht willen indien, is het zaak om te reageren. Klanten willen een antwoord, en ze willen het snel. Als je aanwezig bent op een sociaal platform, zorg dan dat je ook de interactie kan bijhouden. Liever een beperkt aantal accounts die je de baas kan, dan een waaier aan profielen waar niks te beleven valt of waar reacties in dovemansoren vallen.


social-media-trends-2016

 

5. Social selling

Hoe meer je online engagement kan creëren, hoe beter je verkoop. In de VS was social selling in 2014 goed voor 3,3 miljard dollar en de trend gaat in stijgende lijn. Onderzoek heeft aangetoond dat sociale media nu ook meer invloed hebben op aankoopbeslissingen dan websites van de retail sector. De gepassioneerde consument met een sterke schare volgers in zijn kielzog is, dankzij sociale media, de nieuwe influencer.

 

6. De stille opmars van de podcast

De populariteit van wekelijkse podcasts zoals Serial heeft ook de aandacht van de marketing gemeenschap gewekt. Podcasts bevinden zich vaak op het kruispunt tussen content marketing en sociale media. Content omwille van de nuttige informatie of het entertainment; sociaal omdat het persoonlijke interactie toelaat met een merk. Nochtans hebben nog maar weinig grote namen de podcast al ontdekt: 38% van de podcasts zijn nog helemaal vrij van reclame, dus er is nog veel potentieel om te gaan experimenteren, zelfs met beperkte budgetten.

En jij, hoe zet jij sociale media in voor jouw bedrijf of als freelancer? Laat je je volgen? En kan je zelf nog volgen? Laat het ons weten in de commentaren hieronder!

+ toon Comments

- Hide Comments

Reageer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check mijn beproefde recept vol ongewone ingrediënten en schrijf mails die gretig verorberd worden & zorgen voor nog méér honger bij je volgers & klanten!

Ben je niets vergeten?

Hé, jij daar!