Online marketing

Succesvolle testimonials in drie stappen: overtuigen met de woorden van je klant

May 16, 2017


Blog 19 - succesvolle testimonials.png

Dat testimonials een heel krachtige tool in je marketingkit kunnen zijn, is al een tijdje geen geheim meer. Getuigenissen van klanten voegen een felbegeerd laagje geloofwaardigheid toe aan je eigen verkoopspraatje. Nochtans weten maar weinig ondernemers hoe ze testimonials op een goede manier kunnen inzetten. Ampersand to the rescue!

 

1. Keep it real

Je wil een authentieke getuigenis? Ga er dan niet achteraf aan liggen prutsen. Laat je klant in zijn of haar eigen woorden en stem vertellen. Corrigeer enkel wat strikt noodzakelijk is (schrijf- of typfouten), maar presenteer de testimonial voor de rest puur natuur, zonder kunstgrepen!

Vermijd ook anonieme feedback, of getuigenissen waar je enkel een voornaam bij vermeldt. Dat ziet er immers verdacht uit als iets wat je zelf in elkaar geflanst hebt. Een testimonial wordt op slag sterker als je de volledige naam van de klant kan vermelden (en in een B2B-context ook bedrijf en functie). Helemaal top is een fotootje erbij. 

De ultieme testimonial leg je vast op video: daar kan nu eenmaal niet mee geprutst worden en dat scoort dan ook het allerhoogste qua authenticiteit en geloofwaardigheid. 

Alles draait dus om geloofwaardigheid en herkenbaarheid. Herkennen potentiële klanten zichzelf in de persoon die getuigt? Kan je die emotionele connectie oproepen? Ja? Bingo, je hebt een top testimonial in handen!

 


testimonials-schrijven

2. Stel gerichte vragen

“Het was een super samenwerking! Anouck is een zeer aangenaam persoon.”

“Ik ben heel tevreden van de teksten die je geschreven hebt. Echt fantastisch.”

“Je hebt mijn verwachtingen ver overtroffen.”

“Het was een zeer leuke en interessante workshop. Je enthousiasme is aanstekelijk!” 

Dit is het soort testimonials dat je krijgt als je geen gerichte vragen stelt aan je klanten: erg positief, maar wat zeggen ze nu eigenlijk? Ze blijven vaag, aan de oppervlakte, gaan niet dieper in op jouw unieke value proposition

Gebruik liever concrete vragen om bruikbare testimonials los te weken:

 • Hoe ben je bij ons terecht gekomen? Welke oplossing gebruikte je voordien?

 • Had je initieel je twijfels over ons product/dienst?

 • Beschrijf de situatie voor en na: welke resultaten heb je behaald?

 • Welk specifiek aspect van onze dienst/product stak er voor jou bovenuit?

 • Welke andere voordelen zie je nog aan onze dienst/product?

 • Zou je ons aanbevelen? Waarom?

 • Zit er nog een toekomstige samenwerking in?

 • Zou je graag nog iets toevoegen?

Zo vermijd je het vervelende vissen naar complimentjes en krijg je gerichte feedback die andere potentiële klanten over de streep kan trekken. 

 

3. Deel van het proces

Hoe pak je dat nu praktisch gezien het beste aan? Zorg dat testimonials vragen een standaard deel van het bedrijfsproces gaat uitmaken. Vraag erom na het afronden van een project of na de levering van je product. Neem nog even contact op nadat alles afgerond is. Stuur bijvoorbeeld automatisch een mailtje nadat de factuur vertrokken en/of betaald is. 

De beste tijd om testimonials te oogsten is als de klant zich op zijn of haar hoogtepunt van tevredenheid bevindt en jouw puike prestatie of topproduct nog fris in het geheugen hangt. 

Tenslotte nog dit: het spreekt voor zich dat je vooraf toestemming vraagt om de getuigenis te mogen gebruiken! 

Nog een duwtje in de rug nodig? Bij Ampersand sprokkelen we regelmatig testimonials voor onze klanten. Contacteer ons als je meer wil weten!


Geef je testimonial een gezicht en je verhaal wordt op slag een stuk geloofwaardiger.

Geef je testimonial een gezicht en je verhaal wordt op slag een stuk geloofwaardiger.

+ toon Comments

- Hide Comments

Reageer

 1. lodi.planting@gmail.com says:

  Goed artikel met zeer nuttige tips. Dat is ook de manier waarop ik het aanpak. Ik heb er zelfs een typeform voor gemaakt, maar het verkrijgen zelf blijft vaak trek-en-sleurwerk. Veel van mijn klanten zien het als "te veel moeite" of vullen het niet in omwille van een andere reden. Feit blijft dat het verkrijgen van testimonials erg belangrijk is voor designers, copywriters en elke andere vorm van freelancers.

  • anouck.meier@icloud.com says:

   Die tip van een typeform is een goede! Maar het blijft inderdaad vaak trek-en-sleur-werk. Het werkt nog het beste als je het kan vragen als je je fysiek in dezelfde ruimte bevindt. Dan is de drempel om te weigeren hoger 😉

   • lodi.planting@gmail.com says:

    Dat is waar, maar niet altijd evident als je rondreist terwijl je werkt 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check mijn beproefde recept vol ongewone ingrediënten en schrijf mails die gretig verorberd worden & zorgen voor nog méér honger bij je volgers & klanten!

Ben je niets vergeten?

Hé, jij daar!