Storytelling

Het leven zoals het is: de copywriter

September 27, 2017


Er mocht al eens gelachen worden tijdens mijn stage...

Er mocht al eens gelachen worden tijdens mijn stage…

 

Een gastblog door Mieke Lannoey

Copywriter, een jaar geleden wist ik amper dat dit beroep bestond. Ik wou iets meer doen met schrijven en kwam zo bij een thuiscursus copywriting uit. De cursus maakte mij niet veel wijzer. Een overzicht van de verschillende soorten teksten die een copywriter schrijft met wat taalregels erbij: het bleef allemaal nogal vaag. Ik had nog steeds geen idee hoe het leven van een copywriter er nu juist uitzag. Dus besloot ik op stage te gaan.  

Zonder wit verpleegsterpak deze keer maar gewapend met een laptop stond ik op de stoep bij Anouck Meier, Chief Storytelling Officer van Ampersand. Zij gunde mij een blik achter de schermen en liet mij proeven van het leven van een copywriter. Dit zijn mijn conclusies.

 

1. Een copywriter spendeert veel tijd aan… niet schrijven 


nordwood-themes-483520-unsplash.jpg

Mails beantwoorden, offertes maken, betalingen opvolgen, telefonische briefings doen, interviews afnemen, opzoekingswerk verrichten… het hoort bij de dagelijkse realiteit van een copywriter. Hoewel al deze zaken nodig en nuttig zijn, vragen ze ook veel tijd. Tijd waarop er niet kan geschreven worden. 

2. Creativiteit komt niet op commando 

Copywriting of teksten schrijven is en blijft een creatief proces en hoe je het ook draait of keert, creativiteit komt niet op commando! De ene dag vliegen je handen over het klavier en creëer je in een mum van tijd een meesterwerk, soms versteld over je eigen woorden. De andere dag ben je de actiefste deelnemer van je favoriete Facebookgroep, want, al zou je op je hoofd gaan staan, er komt gewoon niets, nada, noppes.  

 

 

3. It’s all in the briefing 

In mijn thuiscursus werd het belang van een goede briefing uitdrukkelijk benadrukt. Het leek mij eerlijk gezegd wat overdreven, maar oh boy, was I wrong! Alles staat of valt met een goede briefing. Krijg je tijdens een briefing de hooiberg aangereikt of enkel de speld die je dan ook nog moet gaan zoeken? Een duidelijke en volledige briefing bespaart je heel wat wroetwerk en dus ook heel wat tijd en energie. Hoe minder chaos er bij de opdrachtgever heerst, hoe meer focus de copywriter in zijn tekst kan steken. 

 

4. Het ene onderwerp is het andere niet 

Het is relatief gemakkelijk om een werve(le)nde tekst te schrijven over een sexy onderwerp waar je zelf helemaal enthousiast van wordt.. maar – guess what – niet elk onderwerp is even bruisend. En er is meer. Als copywriter moet je niet alleen de lezer zien wakker te houden met je tekst, je moet hem of haar bovendien ook overtuigen of aanzetten om iets te doen. Dat vraagt om strategie én om magie. Copywriting is dan ook een kunst die behoorlijk wat skills vraagt. 

Een breed interesseveld en affiniteit met verschillende onderwerpen, op de hoogte zijn van de actualiteit en trends, nieuwsgierigheid aan de dag kunnen leggen vanuit een open mind, het zijn eigenschappen die een goede copywriter allemaal in huis moet hebben. 

 

5. De lezer staat voorop 

… maar daar denkt de opdrachtgever soms anders over. De opdrachtgever wil meestal zijn dienst of product in de verf zetten en zich onderscheiden van de concurrentie. En dat ziet hij graag op zijn manier gebeuren. Een goede copywriter stelt echter de lezer centraal, en dat vraagt een specifieke aanpak (om dan nog maar te zwijgen over hoe ook Google moet worden aangespoord tot een hogere ranking, allemaal part of het copywritervak). 

De markt ligt bezaaid met copywriters, maar een goede copywriter weet zich te onderscheiden van de rest door zowel creatief als technisch sterk te zijn en inzicht te hebben in zowel marketing als psychologie.  


Ziehier mijn biotoop van de afgelopen weken!

Ziehier mijn biotoop van de afgelopen weken!

Bovendien dient een copywriter ook erg bescheiden te zijn. Want je mag dan de meest geweldige tekst geschreven hebben, het is niet jouw naam die er onder komt te staan maar die van de opdrachtgever. De eer behoort enkel achter de schermen aan jou toe. 

Bij deze wil ik Anouck dan toch even het podium geven dat ze verdient, niet alleen omdat ze een getalenteerde copywriter is maar vooral ook een toffe madam en een voortreffende stagebegeleidster. 

Mieke Lannoey

 

Van al die complimenten gaan zelfs doorgewinterde copywriters blozen. Bedankt, Mieke, voor je fijne gezelschap, je enthousiasme en leergierigheid. Ik ben benieuwd wat we van jou nog allemaal gaan lezen in de toekomst!

Mieke heeft in elk geval een paar rake conclusies getrokken. Wat heb jij altijd al willen weten over het leven-achter-de-schermen van een copywriter? Stel je vraag hieronder! 

  

+ toon Comments

- Hide Comments

Reageer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check mijn beproefde recept vol ongewone ingrediënten en schrijf mails die gretig verorberd worden & zorgen voor nog méér honger bij je volgers & klanten!

Ben je niets vergeten?

Hé, jij daar!