Uncategorized

Hoe je het hele jaar door consistent content creëert (blik achter de schermen + blogpost takenlijst)

January 28, 2018


Blog 17 - consistent content creëren (1).png

Consistent kwalitatieve content de wereld insturen. De natte droom van elke content marketeer – nogal wiedes – én ook van elke ondernemer, coach of consultant die het vooral van content marketing moet hebben om nieuwe leads te genereren en klanten aan te trekken. We willen het allemaal, en toch lijken het slechts de lucky few die er effectief in slagen. In deze blogpost deel ik mijn eigen systeem om consistent (en efficiënt!) steengoede content te creëren. Kom je even mee achter de schermen?

 

Het content-probleem

Het blijkt inderdaad voor velen allesbehalve een simpele optelsom, die van consistentie en kwaliteit.

Een kwalitatieve blogpost, dat lukt nog wel. Zo een keer om de vier maanden ofzo. Maar op regelmatige basis? Twee keer per maand of meer? Dat houdt toch niemand vol?

Het omgekeerde zien we ook vaak: ondernemers die – zo lijkt het wel – continu content afvuren, en liefst via zoveel mogelijk media tegelijk. Erg waardevol zijn de posts niet, maar ze zijn wel alomtegenwoordig. Heb je je ooit al afgevraagd of hun losse flodders hen ook daadwerkelijk iets opleveren (spoiler alert: hoogstwaarschijnlijk niet)?

Een hele opdracht dus. Want als je geen marketeer bent, moet je dit ook nog eens bovenop je hoofdbezigheid erbij nemen. Wie heeft daar eigenlijk de tijd voor?

Toch is het mogelijk om op een consistente manier content te publiceren die de moeite waard is om te lezen en te delen (van het soort dat je concrete prospects en klanten oplevert).

Maar hoe moet dat dan? Ik neem je mee naar het Ampersand-hoofdkwartier en toon je mijn eigen contentcreatieproces.  

 

Mijn content-systeem

Eerst en vooral: sorry, jongens en meisjes, maar er bestaat geen mirakeloplossing. Goede content creëren kost tijd en moeite. Er bestaat ook geen one-size-fits-all formule: uiteindelijk is het belangrijkste een systeem hébben. Liefst van het soort dat werkt voor jou en dat past in jouw ondernemerskraam, uiteraard. Maar zomaar iets doen, in het wilde weg (de “spaghetti-tegen-de-muur-en-we-zien-wel-of-het-plakt-aanpak”) is meestal weinig doeltreffend (laat staan efficiënt).

Bedoeling van deze post is dus vooral om je te inspireren om je eigen systeem op poten te zetten. En voel je vooral vrij om hier en daar delen uit mijn systeem te pikken. 

 


post-its.jpg

1.     MAAK EEN PLAN

Een goede planning en voorbereiding is alles. Als je van het type bent bij wie het koud zweet op dinsdagavond uitbreekt omdat je nog steeds geen idee hebt waarover je gaat bloggen op woensdag, dan moet je dringend een strak content-plan opstellen.

Zorg dat je een goede grip hebt op:

 • je doel (wat wil ik bereiken met mijn content in het algemeen en met deze specifieke post in het bijzonder?)

 • je doelpubliek (wie zijn ze, wat drijft hen, wat frustreert hen,…? – stel jezelf alle vragen die Jambers ook zou stellen)

 • de topics waarmee je je doelpubliek kunt inspireren, entertainen, informeren,…

 • de kanalen die je gaat gebruiken om hen te bereiken

 • jouw eigen identiteit, je unieke meerwaarde, jouw merk

Verzamel al die informatie in één document waar je op kunt terugvallen. Dat helpt je content richting te geven én zorgt ervoor dat je niet telkens van nul moet beginnen.

 

 

2.     HOU JE OGEN EN OREN OPEN (EN NOTEER, NOTEER, NOTEER)

 Laat ons nog even terugkeren naar dat moment op dinsdagavond waarop je naar je computerscherm zit te staren. Je hebt geen idee waarover je nu weer moet schrijven. Het lijkt alsof je hoofd helemaal leeg is. En die cursor blijft maar blinken op dat blanco blad. Je had nochtans een geweldig idee, daarnet in de douche. Maar wat WAS dat ook weer? Hoofd. Leeg. Aaaaaaaargh!

Je kan er op blijven speculeren dat je opeens een geniale inval zal krijgen, maar ik gok dat je hierdoor vooral veel tijd gaat verliezen.

Verzamel daarom je content-ideeën op één plek, zodat je ze makkelijk terug kunt vinden. Je kan daarvoor werken met apps als Evernote of Pocket. Beide apps hebben een webclipper, waarmee je makkelijk artikels die je tijdens het surfen tegenkomt kan bewaren. 

Je kan natuurlijk ook een notitieboekje bijhouden. En als de nood het hoogst is, kan een ordinaire serviette of een bierviltje ook dienst doen (wie weet wààr inspiratie gaat toeslaan). Probeer in ieder geval de reflex te hebben om ideeën te capteren als ze zich voordoen (en schrijf het dan keurig in je schriftje of in je app the day after: content-ideeën hoeven niet doordrongen te zijn van de vage geur van een Duvel).

Nog een optie: spreek een berichtje in op je eigen voicemail of neem een voice note op!

Collega-coach Gerrit speelde trouwens met de idee van vingerverf voor in de douche, wat Summer of Content-ancien en professional organizer Practical Joke dan weer stellig afraadde, wegens een vreselijke opruimklus achteraf. Enfin. Whatever works for you.

 

3.     MAAK EEN CONTENT KALENDER

Dat plan waarover ik het had in stap 1, daar ben je natuurlijk geen fluit mee als dat dode letter blijft. De sleutel is om dat plan te gaan omzetten in concrete stappen. Een belangrijk instrument daarbij is je content kalender.


plan-moleskine.jpg

In een content kalender:

Bepaal je hoe vaak je gaat posten

 • Kies je waar en wanneer je gaat posten

 • Kan je je content opdelen in thema’s en categorieën, zodat er voldoende afwisseling zit in je content

Zo’n content kalender brengt dus op slag structuur en overzicht in je content-menage. Je kan daarvoor gesofisticeerde tools gebruiken als een CoSchedule, SmarterQueue of Loomly. Maar je kan ook perfect met een excel file aan de slag. Opnieuw aan jou de keuze.

Zelf heb ik een lijst in Asana, mijn project management tool, waar ik het overzicht houd over de grote thema’s die ik wil aansnijden gedurende het jaar. Ik stem mijn content uiteraard af op de dingen waar ik mee bezig ben in mijn business op een bepaald moment. Die grote planning zit in Asana.

 


Schermafbeelding 2018-01-27 om 15.24.58.png

 

Om dan concreet de verschillende posts op social media in te plannen werk ik met SmarterQueue. Dat gaat ongeveer zo.

Eerst bepaal je de categorieën waarover je content gaat creëren. Bij mij gaat dat van “achter de schermen” posts tot copywriting tips, content over work/life balance, enzovoort. Ik maak ook een onderscheid tussen mijn eigen blogposts en content van andere bronnen die interessant is voor mijn publiek. Er is ook een categorie “self promotion”. Ahja, wat had je gedacht? 😉

 


Schermafbeelding 2018-01-27 om 15.16.01.png

 

Daarna leg je de momenten vast waarop je wil dat er content gepubliceerd wordt in elke categorie. Je schema dus. Dat ziet er bij mij zo uit:

 


Schermafbeelding 2018-01-27 om 15.20.29.png

 

 Daarna is het enkel nog een kwestie van elke categorie te vullen met content.

En ja, dat is nog altijd een hele opdracht. Maar door te werken met categorieën en concepten en door vooraf te beslissen hoe vaak en wanneer er moet gepost worden, verlos ik mezelf van heel wat ad hoc beslissingen over “wat-waar-wanneer”. Het schema ligt vast, daar hoef ik verder niet meer over na te denken. En dat zorgt voor heel wat rust in mijn hoofd. En dat kan ook zo zijn in jouw koppie.

 

4.     STIPPEL JE EXACTE WORKFLOW UIT

Een groot stuk van de content-puzzel is daarmee gelegd. Zoals je ziet is goed plannen, bepaalde taken standaardiseren en automatiseren de sleutel om die consistente stroom van content te creëren zonder dat het je elke week opnieuw gigantisch veel tijd kost.

Maar daar houdt het niet op. Ook werken volgens een vast stramien om je content effectief te creëren, levert je heel wat tijdswinst op. Als je éxact weet wat je moet doen telkens je een blogpost wil publiceren, dan gaat het hele proces een pak vlotter. Nog een voordeel: als je bepaalde delen van je proces wil uitbesteden, dan kan je dat ook makkelijk delen met je VA of met je team.

Het is dus kwestie van je proces onder de loep te nemen en te identificeren welke taken je precies moet uitvoeren. En die taken zo goed mogelijk organiseren natuurlijk.

En dus heb ik – ubernerd eerste klas, voor mocht je het nog niet in de gaten hebben – takenlijsten voor zowat alles wat met contentcreatie te maken heeft (en ver daarbuiten, en ja, ook om mijn huishouden recht te houden). Onderaan deze blogpost deel ik trouwens mijn blogpost takenlijst. Gebruik die gerust ter inspiratie (hij is vrij, euh, volledig, dus ik ben benieuwd naar eventuele aanvullingen ;-)).


Schermafbeelding 2018-01-27 om 15.51.00.png

 

5.     ZONDER JE AF EN GA BATCHEN

Mijn ultieme productiviteitstip om méér content te creëren op minder tijd (en dus makkelijker consistent te zijn met je content): organiseer batch days.

Batch days zijn dagen die je 100% wijdt aan één bepaalde taak. Dat kan bloggen zijn, maar je kunt het principe ook toepassen op je administratie, het updaten van je website of het schrijven van offertes. 

Het idee is dat je alle mogelijke afleidingen uitschakelt en je volledig kan focussen op het uitvoeren van die ene taak. En daar dan ook zo veel mogelijk van gedaan krijgt op één dag. 

Binnen die ene taak – bijvoorbeeld bloggen – is het ook nog eens nuttig om de taken op te delen over verschillende blokken doorheen de dag. 

 

6.     BLIJVEN GAAN

Tot slot nog dit.

Laat je niet ontmoedigen. Content marketing is een investering die rendeert op lange termijn. Het kan even duren, maar vroeg of laat gaat die steengoede content vruchten voor je afwerpen. Het is de investering meer dan waard.

Wees ook een beetje lief voor jezelf. Content creëren is een gewoonte. Hoe méér je het doet, hoe beter je erin wordt. Voor je het weet schrijf je posts die aantikken tot 1765 woorden (zoals deze dus) nog voor je er goed en wel erg in hebt.

Of je wordt een nerd die voor alles een lijstje heeft. En dat is alleen maar goed. Ik kan het weten.

 

P.S. Benieuwd hoe mijn blogpost workflow eruitziet? Download dan de Ampersand blogpost checklist. Bonus tip: knip en plak de checklist in Asana en sla het op als een template. Daarna knip en plak je de template telkens je een nieuwe blogpost gaat schrijven. Zo heb je altijd je workflow bij de hand. Schrijf ze!

 

+ toon Comments

- Hide Comments

Reageer

 1. helga@opvoedenopmaat.be says:

  Fijn zo eens alles op een rijtje, dankjewel!

  In mijn checklijstje staat, naast "visuals voor social media", ook nog "teksje voor nieuwsbrief". Zo die incentive die je in je e-mail best verwerkt om ervoor te zorgen dat mensen doorklikken naar je blog.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check mijn beproefde recept vol ongewone ingrediënten en schrijf mails die gretig verorberd worden & zorgen voor nog méér honger bij je volgers & klanten!

Ben je niets vergeten?

Hé, jij daar!