Uncategorized

Schrijf betere teksten met deze (verrassende) boeken 🌞📚

July 4, 2018


Blog 13 - Betere teksten.png

Summertime and the living is easy… 🎵

Ik weet niet hoe jouw zomer eruit ziet, maar ik ben van plan om deze zomer de batterijtjes stevig op te laden. 

Even al het werk achter mij laten (digitale detox – slik), op reis gaan, tijd doorbrengen met mijn koters en mijn hubby. 

En ook: eindelijk nog eens tijd maken om een paar boeken te lezen. Enfin, liefst een hele stapel. Om te verslinden.

Waar is de tijd dat ik met high school BFF Sophie naar de bibliotheek trok en een halve valies vulde met boeken “om toch zeker niet zonder boek te vallen” tijdens onze zomerreis (dat moet daar nogal een zicht geweest zijn in de Biekorf in Brugge). 

En dan, eens vertrokken: een hele dag aan het zwembad liggen, in een dag tijd en in Ă©Ă©n adem een boek uitlezen en dan aan het einde van de dag van boek wisselen. My idea of heaven (en mijn ouders waren daar wellicht ook niet kwaad om, bedenk ik me nu vanuit het standpunt van iemand die nu zelf ouder is).


Beter schrijven? Meer lezen.

Het mooie is: je hoofd vullen met al die zorgvuldig gekozen woorden, met meeslepende verhalen en frisse ideeën, dat is ongelofelijk goed voor je.

Het is ontspannend. Het is de makkelijkste weg om te ontsnappen naar een andere wereld zonder dat je ook maar je kont hoeft op te heffen uit je zetel/strandstoel.

Maar het is nog veel meer dan dat. Lezen geeft een boost aan je vocabularium, opent intellectuele horizonten. Mensen die veel fictie lezen hebben meer empathie. Kunnen zich beter inleven in anderen. Veel lezen maakt je een betere schrijver. 

Want hoe beter jij je kan verplaatsen in wat jouw ideale klant denkt en voelt, hoe beter jouw eigen teksten erop worden.

Op mijn leeslijst voor deze zomer

Ook goesting gekregen om een goed boek te lezen deze zomer? Ik zocht er met veel zorg een paar pareltjes voor je uit die ik samen met je ga verslinden deze zomer (en dan maar hopen dat mijn kinderen het goede voorbeeld volgen en ook een boek vastnemen als mama wil lezen ;-)).

  • The Female Persuasion van Meg Wolitzer (paperback/e-book) (met dank aan co-host Kelly voor de tip). 

Wolitzer is een meester in het tot leven brengen van personages en toen ik hoorde dat haar nieuwste roman zich in feministische kringen afspeelde, kwam The Female Persuasion meteen op nummer 1 binnen in mijn “to read” lijstje. 

Cognetti wist me te overtuigen met zijn sobere stijl en zijn heerlijke evocatie van het buitenleven in de Italiaanse bergen in De acht bergen. De buitenjongen gaat verder op hetzelfde thema. Een dertiger besluit een hut te huren op tweeduizend meter hoogte en een paar maanden lang te leven op een manier waar hij vroeger stiekem van droomde: zielsalleen, omringd door wat dieren en zijn favoriete boeken. Ik heb al goesting om hem te vervoegen alleen al bij het lezen van de achterflap. 

In een schijnbaar rustige buitenwijk van Cleveland steekt de jongste dochter van de familie Richardson het huis in de fik. Suburban intrige: precies het soort plot dat mijn zomervuur brandend houdt.

“The lifelong friends, he said. Sometimes we wait a lifetime for them.”Alleen al deze magistrale openingszin overtuigt me om de eerste “brexitroman” op mijn lijstje te zwieren. Over een vriendschap tussen een eeuweling en zijn jonge buurmeisje, die als enigen in het hele Verenigd Koninkrijk nog met elkaar kunnen praten. 

Bewust beperkt tot een viertal (die kinderen, weet je wel?). Als het goed vlot dan stuur ik je in augustus deel twee.

En nee, ik ga vooral gĂ©Ă©n non-fictie lezen deze zomer. 

Heb jij nog goede leestips voor me? Sharing is caring!

P.S. Deze blogpost verscheen eerst als e-mail naar de Ampersan
d mailinglijst. Regelmatig dit soort lekkers in je inbox? Schrijf je hieronder in!


_DSC1707.jpeg

+ toon Comments

- Hide Comments

Reageer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check mijn beproefde recept vol ongewone ingrediënten en schrijf mails die gretig verorberd worden & zorgen voor nog méér honger bij je volgers & klanten!

Ben je niets vergeten?

HĂ©, jij daar!