Uncategorized

A year in review: de ultieme lijstjespost van 2018

December 19, 2018

Nog even en we zitten weer aan de feestdis, met de gebruikelijke natjes en droogjes en hopelijk niet al te hoog oplopende discussies over de laatste wapenfeiten van Bart De Wever en consoorten (that’s how my family rolls). Tijd dus om even terug te blikken én om vooruit te kijken. En hoe kan dat beter dan met een lekker lange reeks lijstjes?


SURFEN EN MASTERMINDEN IN FUERTEVENTURA: IT DOESN’t GET MUCH BETTER THAN THAT.

SURFEN EN MASTERMINDEN IN FUERTEVENTURA: IT DOESN’t GET MUCH BETTER THAN THAT.

 


_DSC1707.jpeg

BOEKEN DIE IK MET PLEZIER GELEZEN HEB

Ik heb al betere leesjaren gehad dan 2018, maar tussen de weinige boeken die ik wel las, zaten er wel een paar die zwaar de moeite waren. Kwaliteit boven kwantiteit dus.

 • Ik genoot met volle teugen van Thuis in muziek van Alicja Gescinska. Het is zo’n boek dat je makkelijk een paar keer opnieuw leest om er telkens weer nieuwe inzichten uit te halen.

 • The Weight of Ink by Rachel Kadish, een historische pageturner die onder geen enkele kerstboom misstaat. #justsaying

 • In de categorie non-fictie vond ik The Creative Curve best interessant: hoe ontwikkel je het juiste idee op het juiste moment?

 • Voor in de Kerstvakantie ligt This Is Marketing klaar van Seth Godin. Een mustread voor elke ondernemer.

 

NIEUWSBRIEVEN DIE IK IN MIJN INBOX DULDDE


Fangirling all over ANN HANDLEY. <3<3<3

Fangirling all over ANN HANDLEY. <3<3<3

In 2018 wou ik de tijd die ik in mijn inbox doorbracht drastisch verminderen. Ik schreef me dus lustig uit op nieuwsbrieven die me slechts matig (of niet) konden bekoren. Deze pareltjes blijf ik met plezier ontvangen:

 • Laura Belgray van Talking Shrimp begon haar carrière als scenariste voor onder meer Nick Jr. Die plezante vibe voel je ook nog steeds in haar nieuwsbrief.

 • Nog zo’n copywriter met een (serieuze) hoek af is Tarzan Kay. En nee, haar ouders noemden haar niet naar de held uit de jungle, dat deed ze zelf. I kid you not. Maar de e-mails van deze Canadese zijn doorgaans niet te versmaden.

 • De #nevernotreading nieuwsbrief van mijn geweldige podcast co-host Kelly zit altijd tjokvol solide boekenadvies.

 • Alexandra Franzen heeft blauw haar en schrijft geweldige nieuwsbrieven.

 • Nog leuke ontdekkingen van dit jaar: Dense Discovery en Postanly Weekly, over productiviteit en goede gewoontes.

 • Last but not least: Total Annarchy, de tweewekelijkse post van Ann Handley, mijn content marketing hero (die ik dit jaar met het enthousiasme van een overjaarse puber mocht ontmoeten).

 


IMG_2935.jpg

MUZIEK WAARMEE IK MIJN POEZELIGE OORTJES VERWENDE

 


En als we niks meer hebben om naar te kijken dat ons aanstaat, dan spelen we zelf wel toneel. Also: zelfrelativering is my middle name.

En als we niks meer hebben om naar te kijken dat ons aanstaat, dan spelen we zelf wel toneel. Also: zelfrelativering is my middle name.

DINGEN DIE IK DE MOEITE VOND OM TE BEKIJKEN

 • Om te bingen en te blèten: het dystopische The Handmaid’s Tale. Uiteraard. En goed nieuws: Margaret Atwoord werkt aan een vervolg!

 • In het iets luchtigere genre: Baby en Friends From College. En Bonusfamiljen, ideaal bij wijze van Zweeds taalbad.

 • In de categorie ‘ik hoop dat dat mijn man is die ik hoor thuiskomen en niet de psychokiller uit de serie die ik nu aan het bekijken ben’: Modus, Dark, Bloodline, The Fall en Collateral.

Allemaal te bekijken op Netflix, met uitzondering van The Handmaid’s Tale – dat kan je voorlopig zien op de site van de VRT (hàààst je!).

 


IMG_2663.JPG

DINGEN DIE ME TROTS MAAKTEN IN 2018

 • Deze twee kanjers die minstens even avontuurlijk blijken als hun moeder.

 • En hun vader natuurlijk, die gewoon de beste papa van de hele wereld blijkt te zijn.

 • Onze podcast. Die al meer dan 30.000 keer beluisterd werd. En de bijhorende cursus Baas Over Eigen Tijd.

 • De Summer of Content retreat.

 • De resultaten die ik boekte voor mijn klanten die mijn brein inhuurden.

 • Mezelf. Maar echt! Ik maakte gigantische sprongen dit jaar. Mijn pleaser-gedrag ging in rehab. Serieus, ik heb nog nooit zoveel “nee” gezegd als in 2018. And boy, does it feel good.

 


In de ambassade van Litouwen voor een workshop over elevator pitching.

In de ambassade van Litouwen voor een workshop over elevator pitching.

DINGEN DIE ZEKER VOOR VERBETERING VATBAAR ZIJN IN 2019

 • Ik gaf 40+ live workshops in binnen- en buitenland. Ze gaven me ongelofelijk veel energie, maar zogen me tegelijk ook leeg. Ik hou van het podium, maar trop is te veel, n’est-ce pas?

 • Mijn smartphone gebruik. Er waren periodes dat het prima ging en dat ik zonder enig probleem aan de detox was. Maar er waren even goed dagen en weken dat dat onding wel aan mijn hand vastgelijmd leek.

 • Ik had een super sportieve start van 2018, met wekelijks minstens twee loopsessies. Om de een of andere reden ben ik die gewoonte kwijtgeraakt na het zomerverlof. Moet dringend weer op de planning dus.

 


OP HETERDAAD BETRAPT. OEPS.

OP HETERDAAD BETRAPT. OEPS.

 • Mijn eetgewoonten lieten bij momenten echt te wensen over. Volgend jaar wil ik mij terug meer toespitsen op veggie koken, dat ook.

 • Ik vond over het algemeen een goede balans tussen werk en ontspanning, maar er waren toch nog een paar periodes die me te druk en te intens waren (too much at once!).

 • Ik heb het record onbeantwoorde telefoontjes en SMSjes ongetwijfeld verbroken dit jaar. Slechte gewoonte. Sorrryyyy gastjes! Stuur mij anders een mailtje.

 

DINGEN WAAR IK MEER VAN WIL IN 2019


MET DE BUSINESS BESTIES OP (EN VOORAL OOK NAAST) DE SURFPLANK.

MET DE BUSINESS BESTIES OP (EN VOORAL OOK NAAST) DE SURFPLANK.

 • Vrijheid. Du-uh. Ik werkte dit jaar hard om meer vrijheid te creëren in mijn zaak. En we gaan op dat élan verder. Zo doe ik in januari al mee met “Reclaim your Freedom” van Lien de Pau, een werkbaar stappenplan om je vrijheid als ondernemer (nog meer) terug te krijgen en (nog) vaker je goesting te doen.

 • Vakantie. Je kan er nooit genoeg van hebben. In 2018 ging het van Marseille naar de Zwitserse bergen, van London naar de Zweedse meren, van Fuerteventura naar Zeeland: kleine en grote reizen geven me telkens weer bakken inspiratie en energie.
  Het is geen toeval dat onze vakantie voor 2019 al een paar maand keurig in de agenda geblokkeerd staat (en yep, die zomervakantie richting Hoge Noorden is al geboekt). Laat dus maar komen, Grietje!

 • Focus. Ik ga met Cal’s nieuwste boek aan de slag om mijn focus verder te verbeteren.

 • Connectie. Met diepgang. En met leute. Onderonsjes, tripjes, yogalessen en al dan niet virtuele kaffieklaschkes met de business besties: bring it on. Ik heb mijn tribe gevonden en dat is goud waard.

 • Me-time. Onlangs bracht ik drie dagen in London bij wijze van mini-retreat voor mezelf. Maar deugd dat dat gedaan heeft!

 • Projecten die me blij maken. Zoals de podcast. Maar er zitten ook nieuwe online cursussen aan te komen. En er staat een persoonlijk project in de steigers dat me bijzonder na aan het hart ligt. Kan niet wachten!

 


Santé! Voor de gelegenheid met Chai Latte in plaats van champagne, maar kom!

Santé! Voor de gelegenheid met Chai Latte in plaats van champagne, maar kom!

DE BESTE WENSEN DAN HE

En, wat maakte jouw 2018 fijner, boeiender, avontuurlijker, aangenamer, beter verteerbaar? En wat brengt 2019? Laat het me weten in de comments!

 

+ toon Comments

- Hide Comments

Reageer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check mijn beproefde recept vol ongewone ingrediënten en schrijf mails die gretig verorberd worden & zorgen voor nog méér honger bij je volgers & klanten!

Ben je niets vergeten?

Hé, jij daar!