Uncategorized

Mini-reeks: 3 hardnekkige mythes over ondernemerschap ontmaskerd (1/3) – “Je moet jezelf te pletter werken om succesvol te zijn”

January 9, 2019


HUSTLEN TOT JE ERBIJ NEERVALT? Thanks but NO thanks.

HUSTLEN TOT JE ERBIJ NEERVALT? Thanks but NO thanks.

Dat ik er maar eens grondig over moest nadenken. Dat was het kluitje waarmee ik in het metershoge riet gestuurd werd door onze toenmalige CEO. “Je bent eigenlijk te intelligent voor de job die je hebt, maar ik kan je niks anders aanbieden.” Ik had mezelf op geheel professionele wijze volledig klemgereden. In een job waarin ik alles had gegeven maar niet werd gezien – laat staan erkend. In een omgeving waar het groeipotentieel voor ambitieuze jonge vrouwen duidelijk geplafonneerd was (pun intended). Einde verhaal. 

Achteraf bekeken ben ik dankbaar, want mijn ontslag heeft mij op de snelweg richting ondernemerschap gezet. Een snelweg waarin de mythes over dat ondernemerschap één voor één sneuvelden. In deze minireeks ontmasker ik de de 3 grootste mythes over ondernemerschap die ik in de voorbije 3 jaar heb kapot geknald. Vandaag tackelen we Numero Uno. 

 

MYTHE #1: JE MOET JEZELF TE PLETTER WERKEN OM SUCCESVOL TE ZIJN 

Een noeste ondernemer, geboren en getogen in de West-Vlaamse klei, die moet toch wel zeker wroeten in diezelfde klei? Die moet toch assan deuredoen* (*variaties: olsan, osan, altied deurepèren)? 

We leven in een maatschappij waarin “druk, druk, druk” een statussymbool is. Waarin mensen je “veel werk” toewensen op de nieuwjaarsborrel. Want dat is toch het hoogst te bereiken doel?


DIE EERSTE MAANDEN/JAREN IS HET VOOR HEEL WAT ONDERNEMERS PLOETEREN TROEF. MAAR HET KAN OOK ANDERS.

DIE EERSTE MAANDEN/JAREN IS HET VOOR HEEL WAT ONDERNEMERS PLOETEREN TROEF. MAAR HET KAN OOK ANDERS.

Ook ik ontsnapte niet aan dat collectieve dogma. Jarenlang hard labeur in een prestigieus advocatenkantoor, waar je je factureerbare tijd bij moest houden per interval van 6 minuten (!), dat doet wat met een mens. Zeker als dat gedrag bekrachtigd wordt door een – laat ons eerlijk zijn – belachelijk grote bonus die in rechtstreekse verhouding staat tot het aantal avonden en weekends dat je op kantoor hebt doorgebracht. 

Toen ik net startte als ondernemer, geloofde ik dan ook met elke vezel van mijn lijf dat ik zoveel mogelijk uren moest kloppen. Dat een agenda waarin elk klein gaatje volgepropt wordt met werk het ultieme na te streven doel is.  

En dat je als ondernemer al helemaal niet hoeft te zeuren over vakantie en vrije tijd, maar dat je net dankbaar moet zijn als klanten je ook nog op die schaarse vrije momenten nodig hebben. Hashtag blessed enzo. 

 

WAARHEID #1: JE TE PLETTER WERKEN IS EEN RECEPT VOOR BURN-OUT EN EEN SUCCESVOLLE ZAAK HOEFT NIET TEN KOSTE VAN JEZELF TE GAAN


Ik ben echt niet vies van hard werk. Van een stevige uitdaging. Maar de ratrace? Daar doe ik niet meer aan mee.

Ik ben echt niet vies van hard werk. Van een stevige uitdaging. Maar de ratrace? Daar doe ik niet meer aan mee.

En ik kan het weten. 

In die eerste maanden als ondernemer nam ik zodanig veel hooi op mijn vork dat ik (opnieuw) op een burn-out afstevende. “Je bent een slachtoffer van je eigen succes”, grapten concullega’s, bij momenten lichtgroen van jaloezie rond de mondhoeken. 

Weinig om jaloers op te zijn”, dacht ik, want de aanhoudende stress, de druk om elk uur, elke minuut, elke wakkere seconde nuttig te besteden aan mijn klanten had me bijna genekt. Fysiek. Mentaal. Geen ruimte voor lange-termijn-denken. Laat staan voor creativiteit.  

Dat ik vandaag de dag ongeveer drie keer zoveel omzet genereer als in dat eerste jaar door minder dan 30 uur op een week te werken, dàt vind ik dan weer wel benijdenswaardig. En dat is het ultieme bewijs dat je je niet te pletter hoeft te werken om succesvol te zijn.  

Meer nog: je kan vrijer zijn dan ooit om je goesting te doen en toch nog succesvol zijn. Voor een vrijbuiter als ik, is dat ook de enige manier waarop ik wil ondernemen. De enige manier om het vol te houden, die topsport die ondernemen naar het schijnt is.  

 

Wil je ook leven & ondernemen in vrijheid?


Dan is het zaak om eerst je tijdsbesteding onder controle te krijgen.
 Daar zit namelijk dé cruciale sleutel naar een vervulder ondernemersbestaan.

Het kostte mij een paar jaar van mijn leven om aan het hamsterwiel als freelancer te ontsnappen, maar na jaren proefondervindelijk uittesten van 101 time management systemen, strategieën, technieken, tools, apps, planners, en het verslinden van stapels boeken over productiviteit, heb ik eindelijk die Heilige Graal bemachtigd: balans.

Al die kennis en ervaring bracht ik samen met Kelly Deriemaeker, mijn podcast co-host samen in een unieke online cursus: Baas Over Eigen Tijd.

Bespaar jezelf veel tijd en miserie en schrijf je in!
Doe het voor 2 december om 15.00 want dan gaan de deuren opnieuw dicht.

+ toon Comments

- Hide Comments

Reageer

 1. malou_beld@live.nl says:

  Best herkenbaar. Als je voor jezelf werkt, is er altijd wel iets te doen. Zelf ben ik ook geneigd om altijd maar meer te willen doen…

 2. nadiahesse@hotmail.com says:

  Niet hard werken, maar slim werken. De juiste keuzes maken en soms ook een beetje mazzel hebben!

 3. eline.speeckaert@hotmail.com says:

  Die zesdaagse cursus lijkt me zeker interessant om te volgen. Ik ga er van uit als je een mooie combo hebt tussen privé en werk, dat alles vlotjes verloopt. Ik kan wel verstaan dat de verleiding groot is om alsmaar meer en meer te willen hebben en dus ook meer te werken.

 4. Als je het geluk hebt dat je iets verzint dat aanslaat en je hebt dus de ‘wind mee’ als het ware kan succes denk ik ook komen zonder hard werken.

 5. jouvence@hotmail.nl says:

  Wat een mooi en duidelijk geschreven stuk en zó waar! De zesdaagse cursus lijkt me wel interessant.

 6. Erg interessant stuk, en helaas erg herkenbaar van die burnout.

 7. elkevanos@gmail.com says:

  Voila, ingeschreven via jouw link! (ik kwam wel eerst op een FB-pagina en dan gewoon op de Travak pagina terecht)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check mijn beproefde recept vol ongewone ingrediënten en schrijf mails die gretig verorberd worden & zorgen voor nog méér honger bij je volgers & klanten!

Ben je niets vergeten?

Hé, jij daar!