Uncategorized

Mini-reeks: 3 hardnekkige mythes over ondernemerschap ontmaskerd (2/3) – Succesvol zijn = ongebreideld groeien (en toch nog in alle juiste hokjes passen)

January 11, 2019

Drie jaar. Zo lang is het ondertussen geleden dat ik mijn eerste voorzichtige stappen op het ondernemerspad zette. Een pad waar ik algauw zou geconfronteerd worden met heel wat mythes, cliché’s en verwachtingen. In deze minireeks ontmasker ik de de 3 grootste mythes over ondernemerschap die ik in de voorbije 3 jaar heb kapot geknald. Vandaag: deel 2. 


Ondernemen = je eigen weg zoeken. En die loopt niet altijd recht naar de top.

 

MYTHE #2: SUCCESVOL ZIJN = ONGEBREIDELD GROEIEN (EN TOCH NOG IN ALLE JUISTE HOKJES PASSEN)

Als je als beginnende ondernemer om je heen kijkt, dan is het quasi onmogelijk om niét geïntimideerd te raken. Bigger, better, faster” is het leitmotif waar je je naar hoort te schikken.


It’s not all about the money. Oh NO.

It’s not all about the money. Oh NO.

Omzet draaien. 
Investeren, dat moet je doen!
Groeien. Zo hard mogelijk. 
Uitbreiden, meisje!
Zo snel mogelijk een eerste personeelslid. En nog één!
Een vette lening.
En dito auto (ahja, want die kan je toch in kosten steken?!). 
Een groots opgezette crowdfunding campagne misschien?
Al plannen voor een nieuwe vestiging?
Of om naar ’t buitenland te trekken?
Een volgende productlijn in de pipeline?
Lid worden van Unizo. 
En de Voka.
En vervolgens daar de Grote Jan gaan uithangen op de nieuwjaarsrecepties. 
En dan, aangespoord door alles wat je daar gehoord hebt van je concullega’s die het nog grootser en sneller en beter aanpakken dan jij, nog een versnelling hoger schakelen. 

Zolang je maar meeholt met de bende. Naar bestemming… tsjah, waarheen eigenlijk? 

 

WAARHEID #2: JE BEPAALT DE DEFINITIE VAN SUCCES LEKKER ZELF


MIJN IDEE VAN EEN GOEDE NETWERKACTIVITEIT.

MIJN IDEE VAN EEN GOEDE NETWERKACTIVITEIT.


Ah, jij zit nog steeds alleen?”.Hij lachte zuinig, maar in de ogen van de vastgoedmakelaar stond het te lezen. Het oordeel. “Ocharm, het kind is nog alleen! Zo goed zullen de zaken dan wel niet lopen.” 

But the joke is on him.

Want kijk. Het vergt behoorlijk grote spreekwoordelijke ballen om van het traditionele, voorgekauwde Vlaamse ondernemerspad af te wijken. Om de dingen anders aan te pakken. Meer in lijn met je eigen visie, je eigen waarden. Je eigen definitie van succes. 

Maar eens je beseft dat het ondernemerschap je net die vrijheid geeft om er je eigen draai aan te geven en je jezelf ook de toestemming geeft om dat te doen, dan is the sky the limit (jaja, zoals in het gelijknamige TV-programma… NOT ;-)). 

Mijn definitie van succes ziet er helemaal anders uit dan Het Cliché.

Omzet is belangrijk, ja. Om mij toe te laten om bij te dragen aan een goed leven voor mezelf en mijn gezin. Maar een steeds groeiende omzet is maar een deel van succesvol zijn.

Succes is voor mij een job uitoefenen waar ik persoonlijke voldoening uithaal. 
Succes is op een zinvolle manier mensen helpen met wat ik het liefst doe.  
Succes is mezelf kunnen ontplooien.
Succes is mezelf steeds opnieuw kunnen heruitvinden. 

Groei is belangrijk, ja. Maar dat hoeft niet noodzakelijk te betekenen dat je een 10-koppig team moet tewerkstellen. Of dat een content marketing agency de enige manier is om je stempel te drukken en een verschil te maken.

Netwerken is belangrijk, ja. Maar ik voel mij niet geroepen om lauwe cava te gaan drinken op de nieuwjaarsrecepties van de traditionele ondernemersnetwerken. Ik verkies mij te omringen met ondernemende buddies die op dezelfde golflengte zitten als ik. Waar ik blindelings op kan vertrouwen, die een eerlijk klankbord zijn en die me al eens kunnen opvrolijken op een mindere dag. En ik verbind met mijn klanten en mijn tribe via de kanalen die voor ons werken. 

Ambitie is belangrijk, ja. Maar in mijn definitie van succes zit vervat dat ik tijd maak voor mijn gezin, mijn familie, mijn vrienden. Van zodra mijn ambitie ten koste zou gaan van de belangrijkste mensen in mijn leven (inclusief mezelf en m’n eigen gezondheid), dan trek ik aan de rem. 

  

 


MIJN succes als ondernemer meet ik af aan de hoeveelheid quality time die ik kan besteden met mijn allerliefsten.

MIJN succes als ondernemer meet ik af aan de hoeveelheid quality time die ik kan besteden met mijn allerliefsten.

 

Die “alternatieve” visie is er natuurlijk niet van de ene dag op de andere gekomen. 


Dat is ook nogal logisch. Ik kwam uit de corporate wereld. Als zakenadvocaat voor multinationals. En daarna als projectmanager bij Voka, nota bene. 

Daar waren geen rolmodellen te vinden waaraan ik me kon spiegelen. De voorbeelden die ik zag vond ik weinig inspirerend. Het leek alsof je wel een male chauvinist pigmoest zijn als je een succesvolle ondernemer wou worden. Arrogant. Bikkelhard. Jezelf bijzonder au sérieux nemen.  

En hoezeer “innovatie” en “disruptie” en dat soort termen de waan van de dag bepaalden, toch bleek er een overweldigende druk te bestaan om maar in dat ene, nauwe hokje te passen van de traditionele, Vlaamse ondernemer. Vooral niet te veel uit de band springen, jongens. 

Mijn ogen zijn pas écht beginnen opengegaan door me in andere wateren te begeven. Door op andere golven te surfen. En vooral: door nieuwe rolmodellen te zoeken

Ik maakte kennis met het hele gegeven van online ondernemen. Las boeken zoals The Four Hour Work Week van Tim Ferriss. Ik verdiepte me in het lean business model. Luisterde naar podcasts zoals Smart Passive Income en Online Marketing Made Easy. Ontdekte stemmen zoals die van Tara Mohr, Brené Brown en Marie Forleo.

Maar ik betwijfel of ik er effectief mee aan de slag was gegaan als mijn pril ondernemerschap niet toevallig had samengevallen met de oprichting van het netwerk voor vrouwelijke ondernemers Zeker Van Haar Zaak. Bezielster Lien De Pau toonde dat dat nieuw soort ondernemen ook toegankelijk was voor Vlaamse solo-ondernemers. Dat het niet alleen weggelegd was voor de lucky few, ver weg in de States. 

Ze inspireerde me met haar compleet nieuwe modus operandi enerzijds en met het compromisloos gaan voor haar waarden anderzijds. 


OP BEZOEK BIJ LIEN IN HAAR HOMEBASE FUERTEVENTURA. WANT DE BUSINESS NERD UITHANGEN MET JE BUSINESS BESTIES KAN NATUURLIJK BEST OP HET STRAND :-)

OP BEZOEK BIJ LIEN IN HAAR HOMEBASE FUERTEVENTURA. WANT DE BUSINESS NERD UITHANGEN MET JE BUSINESS BESTIES KAN NATUURLIJK BEST OP HET STRAND 🙂

Vrijheid.
Je eigen verhaal schrijven. 
Ondernemen onder je eigen voorwaarden. 
In functie van wat voor jou belangrijk is.
Je niet in één hokje laten duwen.
Een bedrijf creëren dat helemaal klopt met wie je bent. 
En vervolgens dat bedrijf voor jou doen werken in plaats van omgekeerd.

Lien is vanaf het prille begin een van mijn belangrijkste rolmodellen geweest. Haar netwerk en haar content hebben een enorme (positieve) impact gehad op mijn ondernemersverhaal. Daarom dat ik ook alle vrouwelijke ondernemers die ik tegenkom haar kant opstuur, want we hebben méér vrouwelijke ondernemers nodig die hun visie in de wereld zetten. Die hun ondernemers-ei leggen. 

 

Wat is jouw definitie van succes? 


rawpixel-788408-unsplash.jpg

Ik ben benieuwd. Laat het weten in de comments hieronder.

En als je je ook maar een beetje herkent in het verlangen naar vrijheid, naar ondernemen onder jouw voorwaarden en volgens jouw eigen(wijze) visie, neem dan zeker eens een kijkje op de site van de TRAVAK Business School.  

TRAVAK is hét A-tot-Z programma voor solo-ondernemers die hun uurtje-factuurtje geploeter willen inruilen voor een schaalbaar bedrijf waarin ze elke dag hun goesting doen. Life-changing material, peeps!

Schrijf je in voor TRAVAK met een mega-bonus!

Als je je inschrijft voor de TRAVAK Business School via de link hieronder dan krijg je van mij de volgende fantastische (al zeg ik het zelf) bonus:

 

👩‍💻De Ampersand Copy Audit

🖋grondige check-up van de copy op jouw volledige website door ondergetekende (een beetje zoals het Medisch School Toezicht maar dan voor je website en een pak, euh, aangenamer)
🖋hapklare en concrete tips om jouw website beter te laten converteren
🖋hulp van een professionele copywriter om je boodschap helder te krijgen en daarmee de juiste klanten aan te trekken
🖋afgeleverd in video-format
🖋én inclusief een checklist met verbeterpunten voor je copy, maar ook voor design en informatie-architectuur van je site
💶waarde: 699 EUR excl. BTW

Dit is geldig voor iedereen die inschrijft voor TRAVAK Business School editie 2019 via mijn link behalve zij die kiezen voor de Online DIY versie. 

Maar dat is nog niet alles. Voor de extra snelle business power ladies onder jullie is er ook een…

 

🔥Fast Action Bonus: 1-op-1 coaching🔥

Namelijk:

👯‍♀️een 1:1 copy & content coachingsessie van ½ dag
👯‍♀️een deep dive van een paar uur in copywriting en content marketing strategie
👯‍♀️zodat je al die nieuwverworven marketing-kennis van TRAVAK meteen op een goede manier kan inzetten in jouw business
💶Waarde: 800 EUR excl. BTW

‼️Opgepast: deze bonus is er énkel voor de drie eerste inschrijvingen voor TRAVAK Business School die binnenkomen vanaf maandag 4/2 om middernacht. Opnieuw niet geldig voor de Online DIY versie. Best even wakker blijven dus als je deze wil binnenrijven 😉

👉Wat moet je voor al dit lekkers doen?

Inschrijven via deze link én mij een mailtje sturen van zodra je inschrijving voltooid is met in de subject line “geef me je bonussen, vrouwmens!”.

Ik kijk er naar uit om maandag massaal aangesproken te worden als vrouwmens, dat spreekt.

Niet vergeten: inschrijven kan vanaf maandag 4 februari om middernacht tot vrijdag 8 februari om middernacht (al is het me een raadsel waarom je zo lang zou wachten!).

See you on the inside!

👉Dé link: http://bit.ly/2C5YgQ9 

+ toon Comments

- Hide Comments

Reageer

  1. Heel mooi verwoord! Ondernemen met hart en ziel . Dit is inderdaad het echte succes dat telt en gelukkig maakt. Goe bezig!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check mijn beproefde recept vol ongewone ingrediënten en schrijf mails die gretig verorberd worden & zorgen voor nog méér honger bij je volgers & klanten!

Ben je niets vergeten?

Hé, jij daar!