Online marketing

Een heel jaar lang inspiratie voor je content (zelfs als je brein je in de steek laat)

February 25, 2019

Daar was hij weer, die vraag. “Waar haal jij toch altijd de inspiratie?”. Het is blijkbaar iets waar heel wat ondernemers mee worstelen. Ze gaan achter hun computer zitten, zetten hun blog of hun e-mail programma open, en daar is ie dan. De gevreesde witte pagina. De blinkende cursor. En dan… niks. Nada. Noppes. Overkomt het jou ook wel eens? Troost je dan alvast met de gedachte dat je in goed gezelschap bent. Ook grote literaire genieën worstel(d)en vaak met een gebrek aan inspiratie. In deze blogpost geef ik je concrete tips om je innerlijke creatieve genie te ontketenen én een waterdichte strategie om nooit meer zonder inspiratie te zitten.

Vergeet het maar!

Inderdaad. Vergeet het maar. Dat is mijn eerste tip. Want hoe harder je op zoek gaat naar inspiratie, hoe krampachtiger je wordt en jezelf forceert iets zinnig op papier te krijgen, hoe wanhopiger je pogingen worden.

En dus kan je het maar beter vergeten. Letterlijk.

Doe die laptop dicht en ga iets anders doen. En laat je vervolgens overvallen door inspiratie, wanneer je er het minst aan denkt of op gefocust bent. Dus ga naar buiten. Maak een boswandeling. Speel muziek. Ga op café of naar het museum. Lees een boek. Spreek af met een vriend. 

(En als die inspiratie daar dan opeens is, zorg dan dat je er meteen nota van maakt, want het is een vluchtig iets, zoveel is duidelijk…).

Nog een paar tips om de creatieve sappen te doen vloeien

Mij overkomt het niet zo vaak, dat gebrek aan inspiratie (des te vaker word ik verlamd door een overvloed aan topics waar ik liefst allemaal tegelijk over zou willen schrijven – geloof me, het is ook iets). 

Als ik dan toch eens worstel tijdens mijn zoektocht naar de perfecte invalshoek, een fascinerend verhaal, een tot de verbeelding sprekend voorbeeld, dan pas ik vaak de volgende trucjes toe om de inspiratie op mij te laten neerdalen:

 • Heb oog voor de kleine dingen. Je hoeft niet altijd een verhaal van epische omvang te schrijven een punt te maken. 

 • Hou een notitieboekje bij (of noteer in een app op je smartphone) zodat je overal en altijd ideeën kan noteren, hoe klein ook.

 • In het verlengde daarvan: spaar knipsels uit kranten en magazines die je op een of andere manier inspireren. Of maak een swipe file om inspirerende blogposts, e-mails en artikels te verzamelen. 

 • Zet een strakke deadline voor jezelf of geef jezelf een paar beperkingen (een bepaald thema bijvoorbeeld), dat stimuleert de creativiteit.

 • Kijk naar een film.

 • Onderzoek iets wat je nieuwsgierigheid stimuleert. 

 • Schrijf vaak en veel. Ook al is amper de helft van wat je schrijft ‘bruikbaar’. Oefening baart kunst.

 • Recycleer iets wat je al lang geleden schreef en pas het aan aan je huidige perspectief.

 • Luister zorgvuldig naar wat anderen je vertellen.

 • Vat post in een koffiebar en ga een paar uur mensen-kijken.

 • Begin met een titel en zie wat er komt.

 • Ga op reis en steel met je zintuigen.

Notaboekje dabei. En gaan met die content-banaan.

Een strategische manier om een een gans jaar lang inspiratie te hebben voor je content: customer research

Allemaal goed en wel, die trucjes van creatievelingen. Maar als ondernemer heb je niet altijd de luxe om even op café te gaan liggen wachten tot je het licht ziet. Of om een toerke om de blok te doen.

Je kan het vervelende fenomeen van writer’s block ook te slim af zijn door op een meer strategische manier om te gaan met het kiezen van topics voor je content.

Dat doe je zo:

STAP 1: BEPAAL WIE JE WIL BEREIKEN MET JE CONTENT

Misschien kriebelt het om je grootmoeders recept voor konijn met pruimen op je blog te zwieren. Of om een ode te schrijven aan je favoriete Hollywood-acteur (hallo, Ryan Gosling). Maar als jouw ideale lezer slash klant daar niet op zit te wachten, dan is jouw content creatie niet meer dan een oefening in creativiteit.

Niks tegen creativiteit omwille van de creativiteit, maar ik ga ervan uit dat je met je content een doel voor ogen hebt. Een vertrouwensrelatie opbouwen met je lezers. Werken aan je status als expert. Van lezers klanten maken.

Om dat te kunnen doen, moet je precies weten wie je wil bereiken. Wie is die ideale lezer? Wat drijft haar? Wat doet ze? Dat moet je helder hebben voor je je eerste letter op papier zet. Hoe gedetailleerder, hoe liever.

STAP 2: KRUIP IN HET HOOFD VAN JE IDEALE LEZER

Eens je kristalhelder je ideale lezer in het vizier hebt, is het tijd om hem of haar wat beter te leren kennen. De mogelijkheden om dat te doen zijn legio. Maar je hoeft het niet noodzakelijk ver te zoeken.

Wellicht ken je iemand die aan jouw ideale-lezer-profiel voldoet. Doe eens een goede ouderwetse braindump: wat wil die allemaal van jou te weten komen? Welke prangende vragen zou die lezer aan jou willen stellen? Welke vragen krijg jij tot vervelens toe op netwerkrecepties of als je je moet voorstellen aan iemand? Waar ligt die ideale lezer van jou wakker van? En wat zijn haar dromen? Neem notities en je hebt meteen een goede basis om van te vertrekken voor content-topics.

STAP 3: DOE (EEN IETSIEPIETSIE) AAN ONLINE STALKING*

Welja. Ik wil natuurlijk niet dat je je ideale lezer gaat lastigvallen. Maar euh, hij of zij laat heel wat “sporen” na online. Sporen die voor het grijpen liggen en die voor jou bijzonder kostbare info bevatten. Inspiratie opdoen Sherlock-Holmes-Style, noem ik dat.

Zo kan je eens kijken wie jouw ideale lezer volgt op Facebook. Je kan zien wat ze een hartje geeft op Insta en op wat voor soort content ze gretig reageert. Van welke groepen ze deel uitmaakt op LinkedIn. Welke #trendingtopics haar na aan het hart liggen. Welk boek ze net een vijfsterren-rating gegeven heeft op Goodreads. De info ligt voor het rapen en helpen je vast om een beter beeld te krijgen van wie jouw ideale lezer is.

* This does not constitute legal advice. Daar doe ik niet meer aan 😉

+ toon Comments

- Hide Comments

Reageer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check mijn beproefde recept vol ongewone ingrediënten en schrijf mails die gretig verorberd worden & zorgen voor nog méér honger bij je volgers & klanten!

Ben je niets vergeten?

Hé, jij daar!