Online marketing

Hoe schrijf je de perfecte blog? 6 tips om van lezers klanten te maken!

March 1, 2019

Elke ondernemer zou aan het bloggen moeten. Elke ondernemer die impact wil maken tenminste!

Bloggen is zonder enige twijfel het kloppende hart van mijn eigen contentmarketingstrategie. Maar het is veel meer dan dat: het is het onwrikbare fundament waarop mijn hele online onderneming is gebouwd. Ik schreef de voorbije jaren letterlijk honderden blogs (voor Ampersand maar ook als ghostblogger voor klanten) en in deze blogpost deel ik het succes-recept waarmee ook jij blogposts kan schrijven die van lezers klanten maken.

Creëer impact met je blog

Mijn blog heeft me al zoveel opgeleverd, dat ik niet eens weet waar te beginnen.

 • Blogposts schrijven was dé manier waarop ik me drie jaar geleden op de kaart zette als content coach en copywriter. Door mijn blogposts kon ik mijn klantenbestand opbouwen van nul tot honderden klanten (van solo-ondernemers tot kleppers zoals pakweg Coca-Cola).

 • Het is de plek waar ik mijn expertise in de kijker zet en blogpost per blogpost aan mijn autoriteit bouw.

 • Het is waar mensen die mij van toeten noch blazen kennen voor het eerst met mij in contact komen (leve SEO!).

 • Het is de tool bij uitstek waarmee ik mijn diensten en mijn online cursussen in de kijker kan zetten.

 • Het is de plaats waar ik een conversatie kan aanknopen met mijn lezers.

 • Het is de perfecte manier om mijn e-maillijst te laten groeien.

 • Het is ook de plek waar ik ooit met één stuk content een opdracht wist binnen te halen die goed was voor een verdubbeling van mijn jaaromzet. #theskyisthelimit

Je hoort het, ik ben een fan.

En eerlijk? Als jij een (solo-)ondernemer bent dan vind ik dat jij ook moet bloggen! Ongeacht jouw specifieke niche of expertise. Tenminste, als je erop uit bent om je e-maillijst en je publiek te doen groeien. Als je ook als een expert in je vak gezien wil worden. Als je ook meer bezoekers op je website wil en een uitgelezen startpunt wil voor meer sales.

Nog niet overtuigd? Wist je dat ondernemers met een blog tot 6x meer omzet genereren dan ondernemers die niet bloggen? Dat ze tot 67% meer leads genereren? Een paar wist-je-datjes die kunnen tellen, nietwaar? Of wil je liever het Facebook Ads-monster voederen met je kostbare winst als enige manier om volk naar je site te krijgen? (Als je Facebook Ads wil inzetten voor je onderneming, heb je trouwens ook goede content nodig. Zoals blogposts. Just sayin’.)

Tijd voor een strak blog-plan dus, want bloggen voor je bedrijf houdt wel wat meer in dan wat losse gedachten verzamelen en ze at random op je site zwieren.

Bloggen is dé manier om impact te genereren.

1. BEDENK EEN GOEDE TOPIC VOOR JE BLOGPOST (MET EEN SNUIFJE STRATEGIE, POR FAVOR)

Voor elk stuk content dat je maakt, is de eerste (en misschien wel belangrijkste) vraag: voor wie schrijf je eigenlijk? Zo ook bij een blog. Zorg dat je helder voor ogen hebt wie je wil bereiken met je blog. Als ondernemer is dat wellicht jouw ideale klant.

Schrijf niet voor de anonieme massa, maar schrijf een blog op maat van die ene perfecte klant. En vertrek vanuit die ene ideale klant om topics te bedenken voor je blog. Waar ligt die klant van wakker? Hoe kan jij hem of haar helpen met je blogpost? Welk probleem kan je oplossen?

Hoe je in het hoofd kruipt van je ideale klant, lees je in deze blogpost over customer research. Vergeet ook niet bijhorend spiekbriefje te downloaden en je valt gegarandeerd nooit meer zonder inspiratie voor je blog! Daarin vind je ook een aantal tools die je kunnen helpen een topic te vinden én om een goed “keyword” te vinden om je blogpost rond op te bouwen. Keyword van deze post is bijvoorbeeld “blog schrijven”.

2. ZET EEN LOGISCHE STRUCTUUR OP VOOR JE BLOG

Mensen zijn vreemde eenden. Zeker als die eenden zich op het Wereldwijde Web begeven. Want, wat blijkt uit uitgebreid onderzoek? Mensen lezen anders op het web dan op papier.

 • Ze lezen – een pak – trager.

 • Ze lezen gemiddeld amper 28% van een webpagina.

 • Veel online lezers “scannen” informatie.

 • Ze zijn bijzonder ongeduldig: als ze niet binnen luttele seconden iets zien wat hen boeit, klikken ze weg. On to the next!

Heel belangrijk is dus om vooraf een solide structuur uit te schrijven voor je post. Zorg dat er een logische “flow” zit in je blog. Dat leest makkelijker weg.

Verzin een wervende titel waarin je de kernwoorden van je topic verwerkt. Werk met subtitels, bullet points, genummerde lijstjes. Dat helpt je lezers om snel je boodschap te verwerken. Voeg passende en aantrekkelijke foto’s of graphics toe die je boodschap versterken.

Zorg dat de belangrijkste informatie op die plekken staat waar je lezer “scant”: in de titel, subtitel, bullets. Het loont om op die plekken heel duidelijk te zijn. Liever duidelijk dan creatief, want dat vergt weer moeite van die online lezer. Dan moet hij méér lezen en langer inspanning doen en dan is de kans groot dat je hem of haar kwijt bent. Ja, online lezers zijn luiaards, maar als je dat weet kan je daar handig op inspelen.

Online lezers zijn liever lui dan moe, maar een gewaarschuwd blogger is er twee waard.

3. SCHRIJF EEN MEMORABELE BLOGPOST

Jaja. Makkelijker gezegd dan gedaan, Meier.

Zet volgende wapens in:

 • Ga in de diepte. Kies één goed afgebakende topic en duik er dan helemaal in, zoals een ijsbeer onder een flauw januarizonnetje de Brugse reitjes induikt. Zorg dat jouw blogpost dé ultieme bron is voor mensen die op zoek zijn naar een antwoord op de vraag die jij beantwoordt.

 • Durf lange posts schrijven. Mik op 1000 woorden. 1500 of 2000 is nog beter. Meer mag ook 🙂

 • Los een probleem op voor je lezer. Geef je publiek een concreet stappenplan, licht een systeem toe, schrijf een uitgebreide tutorial van een belangrijke tool, zet hen aan om actie te ondernemen en vertel exact hoe ze dat moeten doen. Wat je ook doet: creëer concrete, praktische meerwaarde. Dat is waar je lezer naar op zoek is. Een beetje zoals deze post, pakweg.

 • Over-deliver. Hou het niet bij tekst alleen. Voeg extra waarde toe in de vorm van een video, audio, infographics, research, een waardevolle freebie, een case study, persoonlijke verhalen en anecdotes,… Go the extra mile, je lezers zullen het op prijs stellen!

Zeg je lezer precies wat hij of zij moet doen.

4. SPOOR AAN TOT ACTIE

Mensen inspireren is goed. Mensen aanzetten tot concrete actie is nog veel beter. Zeg je lezer niet alleen wat hij of zij moet doen, maar ook HOE. Het internet barst uit zijn voegen van de inspirational quotes. Het loopt tot aan de rand over van de fluff, van middelmatige content, van clickbait en gebakken lucht. Zorg dat jij niet op die hoop belandt door te zorgen dat je lezer precies weet wat gedaan om zijn/haar probleem op te lossen.

Vergeet ook nooit (nooooooit of te nimmer insert trillendewenkbrauwvanbozecontentcoach) om een call to action te verwerken in je blogpost.

Wat wil je dat je lezers doen nadat ze jouw post gelezen hebben? Moeten ze jou contacteren? Een andere blogpost lezen? Wil je hen aansporen om een freebie te downloaden? Om zich in te schrijven voor je nieuwsbrief? Maak het over-duidelijk!

Kies één call to action en herhaal die op een paar verschillende plaatsen op je site.

Zeg je lezer precies wat hij of zij moet doen.

5. GEEF GOOGLE EEN BEETJE LIEFDE (DAN GEEFT GOOGLE LIEFDE TERUG!)

Aaaaah, SEO (Search Engine Optimization). Gevreesd. Gehaat. Uitgebuit en misbruikt. Kijk, laat het duidelijk zijn: je hoeft je blogpost niet te schrijven voor Google. Je schrijft je blog voor een mens, jouw ideale lezer. En uiteindelijk wil ook Google dat die lezer gelukkig is met wat hij of zij vindt qua zoekresultaat.

Bovendien hoeft SEO niet nodeloos complex te zijn. Dat keyword uit stap 1 waarrond je je blogpost schrijft, dat is meteen ook het keyword dat je gaat verwerken in je blogpost. Waar doe je dat?

 • in de titel (liefst zoveel mogelijk vooraan)

 • in de URL van je blogpost

 • in de tekst zelf, meer dan eens en in verschillende variaties/combinaties

 • in de headlines (H1, H2, H3,..)

 • in de namen van je foto’s (bv. perfecte-blogpost-schrijven.JPEG)

Op de meeste van die plaatsen ga je als vanzelf je keyword verwerken. Maar het loont om, nadat je je post helemaal uitgeschreven hebt, nog een final check te doen. Dit vraagt niet veel tijd en gaat je behoorlijk wat extra bezoekers opleveren.

6. INTEGREER JE BLOGPOST IN JE CONTENTMARKETINGSTRATEGIE

Je blog is geen eiland. Tenminste, dat is zeker niet de bedoeling.

Als je een beetje strategisch te werk wil gaan, dan is je blog de eerste stap van de ontdekkingsreis waarop je je ideale lezer wil sturen. Iemand als bezoeker op je blog verwelkomen is nog maar de eerste halte van zijn of haar avontuurlijke roadtrip.

De eindhalte? Klant worden en van jouw diensten of producten gebruik maken.

Je blog is een bijzonder krachtig instrument, maar je ontketent pas het volle potentieel als je het inzet als deel van een bredere contentmarketingstrategie.

Maar hoe zorg je dat je klant op je content-trein blijft zitten en het helemaal tot aan dat o-zo idyllische eindstation uitrijdt?

1. Focus. Ach, ik val natuurlijk in herhaling, maar het heeft geen zin om content te creëren die niet aansluit op wat jouw potentiële klanten nu nodig hebben. Steek daar geen energie in, jongens en meisjes! Dat verwart die lezers van je en vertroebelt je boodschap. Kies een duidelijke focus en hou je daaraan.

2. Gebruik je blog om je e-maillijst te doen groeien. Dat kan heel makkelijk door freebies of zogeheten content upgrades toe te voegen aan je blogposts. Zoals onderaan deze blog bijvoorbeeld. Dat levert een mooie nieuwe stroom aan abonnees op die wellicht ook nog eens aansluiten bij het profiel van klanten dat jij wil aantrekken (anders zouden ze niet nog meer content vragen van jou).

3. Blijf je lezers steengoede content voederen. Laat hen niet alleen in die Orient Express zitten, maar neem plaats in de wagon. Stuur regelmatig e-mails waarin je hen verder helpt op hun reis, problemen voor hen oplost. Zo blijf je bouwen aan die relatie, aan je status als expert, als iemand die hen kan helpen. Je bouwt een vertrouwensrelatie op. En wie weet stappen ze dan wel af in de halte waar jij hen zo graag mee naar toe wil nemen.

Voilà, amigos, daar heb je het. Mijn succes-recept voor de perfecte blog als hoeksteen van je content marketing strategie.

 

+ toon Comments

- Hide Comments

Reageer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check mijn beproefde recept vol ongewone ingrediënten en schrijf mails die gretig verorberd worden & zorgen voor nog méér honger bij je volgers & klanten!

Ben je niets vergeten?

Hé, jij daar!