Online marketing

De ultieme gids om je content te hergebruiken (zodat je meer mensen kan bereiken met minder moeite)

March 25, 2019

“Elke week een blog schrijven? En dan nog al die posts op sociale media? Daar heeft toch niemand tijd voor?!”. Ik ben de eerste om toe te geven dat je kwaliteitscontent (van het soort waarmee je je expertise in de kijker zet en fans, volgers en klanten aantrekt) niet zomaar tussen de soep en de patatten maakt. Een goed geschreven blog vraagt al gauw een paar uur werk (en dat is nog zonder voorbereidend werk en research gerekend). Maar wat heel wat ondernemers niet beseffen, is dat die ene blogpost de bron kan zijn van letterlijk tientallen nieuwe brokjes content. Méér impact met minder moeite, daar is het in deze blog om te doen.

Een kwestie van mindset

De sleutel zit ‘em hier in: in plaats van continu te proberen om het warm water heruit te vinden telkens je content creëert, kan je je blogpost 10, 20, 30,… keer en meer hergebruiken om er nieuwe content mee te maken.

Je maakt één geweldige post en voor je het weet heeft die zich als bij mirakel omgetoverd in een hele reeks nieuwe posts. Enfin, dat vermenigvuldigen op Bijbelse wijze dat doe jij zelf natuurlijk, maar het kan met een volledig pijnloos proces, ik zweer het op mijn communiezieltje. 

Beloof me dat je vanaf nu, telkens je een stevig stukje content creëert (zoals een blogpost, maar het kan ook met pakweg een webinar, een podcast of een vlog), dat je de reflex hebt om te denken: hoe kan ik dit nog inzetten?

Tien recepten om je content te recycleren. C’est parti. 

1. FACEBOOK LIVE

Facebook Live is een van de beste manoeuvres die je momenteel kan ondernemen om je bereik en engagement te boosten op Facebook. Alleen: waarover moet je het in godsnaam hebben tijdens zo’n live ‘optreden’? Daarop lopen nogal wat ondernemers vast.  

Het antwoord ligt nochtans voor de hand: gebruik je blogposts als basis voor wat je vertelt tijdens een Facebook Live. Als je een beetje een blogpost hebt geschreven die naam waardig, dan heb je meteen je speaking points klaar, wellicht zelfs voor meerdere Live sessies. In plaats van van nul te beginnen, heb je meteen een goed vertrekpunt. Doordat je rechtstreeks vragen kan beantwoorden van je publiek en doordat er dus een andere soort interactie mogelijk is, bied je een directe meerwaarde.

Andere ideetjes? Interview eens een andere expert, doe een Q&A of “ask me anything” sessie of geef een video tutorial. Zo hou je de variatie er in!

Je ziet dat dat volledig pijnloos kan, zo’n FAcebook Live.

2. WEBINARS

Als Facebook Live kan, dan kan je wat mij betreft gerust nog een stapje verder gaan en je blogposts recycleren tot webinars. Veel van wat je zou aanleren aan je publiek in een webinar, is wellicht het type content dat je hier en daar al ‘gratis’ hebt weggegeven in blogpost. Misschien moet je een aantal blogposts samengooien hiervoor. 

Ga als volgt te werk:

  • Maak een outline van de blogpost(s) die je in een webinar wil omvormen. Maak een onderscheid tussen hoofdpunten en details.

  • Elk hoofdpunt wordt een sectie van je presentatie, voor elk item daaronder kan je een slide maken. 

  • Plak er een introductie voor en eventueel een pitch achter en je hebt een webinar-in-de-dop klaar!

  • Creëer zelf je presentatie of vraag aan je VA om alles in een fraai template te gieten. 

Eens je een framework hebt, komt de rest vanzelf. Makkelijk zat!

3.  INSTAGRAM POSTS 

Instagram alleen om te stoefen met mooie plaatjes?

Die tijd is al lang voorbij. Uiteraard leent het medium zich uitstekend voor visuele content, maar je kan in de captions ook prima geschreven content kwijt. Aarzel zeker niet om je blogs dus ook via Instagram te delen.

Kies een aantrekkelijke visual en pik één specifieke boodschap uit je post om dieper op in te gaan. Of geef een korte samenvatting of een teaser. Som de hoofdpunten op in een genummerd lijstje. Vertel waarom je die blogpost geschreven hebt. Voeg een persoonlijk verhaal of een anecdote toe. Rinse and repeat. 

In de caption van je post kan je best wat content kwijt!
Facebook is nog steeds een goede plek om je content te verspreiden, maar doe het wel volgens de regels van de kunst.

4. FACEBOOK POSTS

Is het echt nog de moeite om je blogposts te delen op Facebook? Absoluut.

Kom je er nog mee weg om dat te doen zoals we dat in the good old days deden met een simpele link share? Als je meer engagement verwacht dan een handvol likes dan zal dat niet meer lukken. BUMMER.

Mensen leggen de lat steeds hoger en willen waardevolle meerwaarde content, niet gewoon de zoveelste link naar je website. Ze willen content consumeren OP Facebook zelf (en The Zuck en zijn teerbeminde algoritme willen ook dat mensen langer op zijn platform blijven).

Hier zijn een paar ideetjes om je content te hergebruiken op Facebook zonder dat je bereik of engagement eronder lijdt. Wel integendeel.

  • Deel de hoofdpunten van je blogposts in Facebook groepen. Ja, zelfs zonder de link (aangezien self-promo gewoonlijk niet toegelaten is in groepen die niet de jouwe zijn). Door consistent waardevolle posts te delen in groepen, doe je eigenlijk hetzelfde als met je blog: waardevolle info delen, je autoriteit opbouwen in een bepaalde niche, anderen inspireren en noem maar op. Zorg er wel voor dat je Facebook pagina gelinkt is aan je persoonlijk profiel (het profiel waar je mee post in de Facebook groepen), zodat mensen makkelijk kunnen doorklikken eens ze doorhebben dat jij een bron van waardevolle content bent. En eens ze dat doen, zien ze op jouw pagina uiteraard wél de link naar je blogpost staan. See what I did there?

  • Hergebruik stukken van je blog posts in posts op je Facebook bedrijfspagina. Een poepsimpel recept: knip een stuk uit je blogpost en publiceer het als Facebook post. Zelfs een paragraaf of twee schrijven over de voornaamste conclusie van je blogpost kan veel meer teweegbrengen dan een simpele link delen. 

 5. STORIES

Instagram en Facebook Stories kan je trouwens ook perfect gebruiken om creatief om te springen met je blog content.

Maak een reeks korte videootjes waarin je vertelt over je blogpost of creëer een paar interessante visuals en highlights. Wat extra “weetjes” of een blik achter de schermen (“the making of“) kunnen ook leuk zijn voor je publiek. 

6. TWEETS

Twitter verplicht je om je content op te delen in bijzonder hapklare brokjes. Een goede blogpost biedt algauw 10 of meer “tweetwaardige” stukjes content. Quotes, korte tips en een link naar de blogpost en klaar is kees. #quickwin

7. PODCASTS, AUDIO & VLOGS

Na jaren podcasts verslonden te hebben, begon ik er zelf een in 2018.

Mijn liefde voor het medium podcast is groot. Zeer groot. In 2018 kwam mijn natte droom uit en lanceerde ik samen met mijn buddy Kelly een eerste eigen podcast: Werk & Leven.

Ik consumeer gigantisch veel geschreven content, maar ik vind het ongelofelijk fijn om af en toe ook gewoon eens te kunnen luisteren naar iets. Een interview beluisteren of iemand zelf horen vertellen over zijn of haar ervaring, dat voegt wat mij betreft een bijzonder waardevolle dimensie toe. De vele uren die ik in mijn auto (of al lopend of wandelend) doorbreng consumeer ik heel gericht audio-content (sorry, radio).

Ik kan je alleen maar aanmoedigen om net als ik te gaan experimenteren met audio. 

Waarom je dat zou doen? Door een audio optie toe te voegen aan je content-gamma, breid je je publiek uit naar mensen die een voorkeur hebben voor audio. Je geeft mensen een extra mogelijkheid om zich in jouw content te verdiepen in een format dat hen ligt. 

En het is tegenwoordig poep-simpel om te doen (wij hebben de luxe van een in-house sound engineer in de gedaante van Kelly’s alter ego, maar dat heb je eigenlijk allemaal niet nodig). 

Hetzelfde geldt trouwens voor vlogs aka video-blogs: dat hoeft tegenwoordig geen overproduced professioneel materiaal meer te zijn. Met een statiefje voor je iPhone en wat natuurlijk daglicht kom je al een heel eind. Gooi je een teleprompter in de mix dan kan je pas echt je blogposts als scripts gebruiken (hey, good old Dany Verstraeten schudt dat ook niet allemaal live uit zijn mouw!).

Je hoeft je trouwens niet al teveel zorgen te maken over het dupliceren van je content, want vaak zal je zien dat de mensen die je video’s bekijken of naar je podcast luisteren anderen zijn dan zij die je blogs lezen. 

8. E-MAILS NAAR JE LIJST

E-mail achterhaald? Vergeet het maar!

Een nieuwe blogpost is ALTIJD een goede gelegenheid om je lijst te mailen. En nee, het is niet omdat iemand deel uitmaakt van je tribe of je volgt op social media dat ze daarom zonder fout iedere blogpost lezen die je publiceert. Geloof me, je doet je abonnees een cadeau door ze nieuwe blogcontent op een dienblaadje aan te leveren in hun inbox.

Moeten dat dan exact dezelfde 3000+-woorden zijn als op je blog zelf?

Uiteraard niet. Zoals steeds beveel ik aan om je content aan te passen aan het medium waarlangs je communiceert. Maak je e-mail waardevol door er een heel persoonlijke toets aan te geven en selecteer een paar takeaways en eventueel hier en daar een teaser om de nieuwsgierigheid te wekken en mensen naar je blog zelf te krijgen. 

9. (GRATIS) E-MAIL CURSUSSEN EN CHALLENGES

Je blog content leent zich ook prima voor freebies, opt-ins, en content upgrades zoals mini-cursussen via e-mail of challenges – beiden trouwens heel nuttige manieren om je e-mail lijst uit te bouwen. 

10. IFTTT EN ZAPIER

En tot slot: de schoonheid van automatisering… :aaaaaaah:

IFTTT en Zapier zijn twee apps waarmee je honderden andere apps met elkaar kunt laten praten. De mogelijkheden zijn eindeloos, en ook om content te hergebruiken zijn er heel wat opties. 

Zo laat ik bijvoorbeeld elke tweet die ik stuur opslaan in een excel sheet en daar creëer ik zonder enige extra moeite een bron mee van content die ik kan hergebruiken. Ik zwier de evergreen tweets in SmarterQueue en klaar is kees. Kan je ook met status updates op Facebook bijvoorbeeld. 

Maar je kan nog een stapje verder gaan. Je kunt ook je Instagram posts laten verschijnen op Twitter of Facebook als je bijvoorbeeld een bepaalde hashtag gebruikt. Hetzelfde kan met LinkedIn en Pinterest. En noem maar op. Er zijn ook tal van ‘recepten’ die apps linken aan je WordPress blog. Zeker de moeite om eens te verkennen wat voor jou nuttig kan zijn. 

Meteen bij publicatie van je blogpost zorgen dat je extra manieren hebt klaarstaan om je post te promoten, bespaart je ongelofelijk veel tijd.

HOE ZIET HET PROCES VAN RECYCLEREN ER PRECIES UIT? 

Klein beetje overweldigd door de mogelijkheden? I hear ya. Ik garandeer je nochtans dat dit alles geen eeuwigheid hoeft te duren. Dit is wat ik aanbeveel:

1.  Schrijf een geweldige blogpost rond een topic waarvan je weet dat je publiek ervan zal smullen.

2.  Gebruik een spreadsheet om de content en de quotes uit je blogpost te halen die je elders wil gebruiken. Maak een kolom voor elk afzonderlijk platform waar je de content wil hergebruiken. Binnen die specifieke cellen maak je dan de content op voor elke post op elk specifiek platform.

3.  Daarna geef je je spreadsheet aan je VA of ga je er zelf mee verder. Social media scheduling tools zoals SmarterQueueBuffer en Coschedule bewijzen hier zeker hun meerwaarde.

4.  Vergeet ook niet dat je het exact zelfde stukje content perfect méér dan eens kunt delen. Als je de topics voor je blogposts strategisch kiest, dan is die content niet alleen vandaag relevant, maar ook nog binnen 3 maanden of binnen 6 maanden en langer. Deel dus gerust, verspreid in de tijd, meerdere keren hetzelfde stukje content. Zolang het goed zit met de kwaliteit, doe je er je publiek alleen een plezier mee. 

Zoveel extra tijd kost het dus allemaal niet om je content en expertise tot bij méér (potentiële) klanten te krijgen. Plus: hoe beter je wordt in het recycleren van content, hoe minder blogposts je uiteindelijk from scratch moet schrijven, want je haalt veel meer uit één post dan je tevoren deed. En je kunt deze oefening trouwens ook perfect toepassen op alle content die je tot nu toe gecreëerd hebt.

+ toon Comments

- Hide Comments

Reageer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check mijn beproefde recept vol ongewone ingrediënten en schrijf mails die gretig verorberd worden & zorgen voor nog méér honger bij je volgers & klanten!

Ben je niets vergeten?

Hé, jij daar!