Online marketing

Wat is content marketing? En wat zijn de voordelen?

August 22, 2019

De Ultieme Content Marketing Gids – Deel 1

Je bent er misschien zelf al achter: in de wereld van vandaag geraak je er niet meer met de traditionele marketing tactieken. Hoe zorg je er dan voor dat je je bedrijf op de meest effectieve manier in de markt zet?

Enter content marketing: een manier om je publiek op zijn wenken te bedienen met boeiende content, terwijl je tegelijkertijd meer leads verzamelt, aan je reputatie bouwt, omzet genereert en nog meer good stuff

Maar wat IS content marketing precies? En hoe begin je er in godsnaam aan? 🤔

Als je wil leren hoe ook jij kan profiteren van al het lekkers dat content marketing te bieden heeft, lees dan vooral verder. In deze uitgebreide gids vind je alles wat je moet weten. Stapsgewijs en al! 


Deze post maakt deel uit van de Ultieme Content Marketing Gids. Yep, ik geloof dat content marketing zo belangijk is dat het een eigen epische Gids verdient waarin alle relevante info gebundeld wordt. Zéker nu het internet bulkt van – vaak tegenstrijdige – info. Good luck finding what you’re looking for in there!

Ik maakte deze Gids trouwens in samenwerking met Salesflare, een simpele CRM voor kleine B2B-bedrijven. Toffe gasten, al zeg ik het zelf. 


Wat is content marketing?

Hoewel het concept van content marketing al eeuwen bestaat (neem dat maar letterlijk, bekijk dit voorbeeld uit 1672), is er nog steeds veel verwarring over wat het precies inhoudt.

Dat wordt soms pijnlijk duidelijk als ik met de familie aan de Kerstdis zit en niet nader genoemde familieleden me om een update over mijn job vragen. Als ik enthousiast vertel over mijn avonturen in content-marketing-land, krijg ik als antwoord steevast een vragende blik. “InteressantDus wàt doe je dan precies?“, is de standaard follow-up vraag. Priemende ogen inclusief.

Wat meestal helpt om een en ander te verduidelijken aan tante Zulma, is content marketing vergelijken met traditionele marketing (want dàt kennen ze dan weer wel in de familie). 🙂

Traditionele marketing draait om het bombarderen van je publiek met een commerciële boodschap. Keer op keer. Het is Mad Men-achtige marketing: prospects een promotiebericht onder de neus wrijven (“KOOP. ME. NU”) in de boekskes, op de radio of op TV. 

Omdat het moeilijk is om een specifieke doelgroep te targeten of de boodschap op maat te maken, is het nogal bazooka-style (een met een behoorlijk prijskaartje op de koop toe). Of je nu al Dash gekocht hebt of niet, je zal de witter-dan-wit-boodschap aanhoren. Willen of niet. 

Heb jij een duidelijk beeld van je gesprekspartner?

En er doemen wel meer problemen op aan de horizon voor de klassieke marketing: mensen zijn door de band genomen een pak omzichtiger en kritischer geworden. 🧐

Ze zijn gewoon niet meer zo vatbaar voor advertenties. Volgens het Global Trust In Advertising-rapport van Nielsen vertrouwen mensen geschreven advertenties minder dan gelijk welk ander promo-medium, vooral op smartphone.

Bovendien is de hoeveelheid noise sinds de hoogdagen van Don Draper dramatisch toegenomen, waardoor het nog moeilijker wordt om je boodschap te laten horen. Laat staan om klanten te converteren.

Gelukkig is daar: content marketing. ✨

Content Marketing Definitie

Volgens het Content Marketing Institute (je zou denken dat die mannen en vrouwen weten waar ze het over hebben), is de definitie van content marketing:

“Content marketing is een strategische benadering van marketing gericht op het creëren en verspreiden van waardevolle, relevante en consistente content om een duidelijk omschreven publiek aan te trekken en te behouden – en uiteindelijk om mensen aan te zetten om klant te worden.”

Dus in plaats van je producten of services te pitchen, lever je relevante en nuttige content aan je publiek. Daarmee help je hen om hun problemen op te lossen. Het is een langetermijnstrategie die gericht is op het opbouwen van een relatie met je doelgroep.

Als het er uiteindelijk op aankomt om te beslissen of ze iets gaan kopen of niet, ligt de loyaliteit van je publiek al bij jou. Je hebt ze al laten zien dat je a) de relevante expertise in huis hebt en b) voldoende om hen geeft om die kennis met hen te delen.

Content van hoge kwaliteit stelt je in staat klanten langs het know-like-trust (en uiteindelijk buy) pad te bewegen zonder te forceren of  te pushen als een opdringerige slijmbal. 

Content marketing is een beetje zoals dating: traditionele marketing is een huwelijksaanzoek doen op de eerste date (veel geluk daarmee!) en content marketing is alles uit de kast halen om je ideale klant beetje bij beetje voor je te winnen tot ze uiteindelijk helemaal voor je in zwijm vallen. 😻

Traditionele marketing vs. content marketing: zoek de 5 verschillen.

Ik zei het al: content marketing is niet nieuw. Maar content marketing is de afgelopen jaren wel geëxplodeerd. De reden ligt voor de hand: het internet, en misschien wel nog meer, de smartphone. 📱

Met de opkomst van digitale media en de mogelijkheid voor merken om met potentiële klanten te communiceren (zelfs en misschien zelfs bij uitstek als ze tijd doorbrengen in het kleinste kamertje van het huis), gebruiken merken content marketing als een geavanceerde methode. Leads van hoge kwaliteit aantrekken, regelmatig met hen interageren en ze stap voor stap converteren naar betalende klanten: dat is wat het internet mogelijk maakt. Op grote schaal. 

Content marketing gaat over het opbouwen van relaties op lange termijn. Weg met de vluggertjes en one night stands;-)

Waarom is content marketing belangrijk?

Je klanten dingen bijleren en ervoor zorgen dat ze jou leren kennen, leuk vinden en vertrouwen is dé nieuwe vorm van marketing. 

Alle toonaangevende merken doen het. Je concurrenten doen het. Meer dan 91% van B2B-bedrijven gebruikt content marketing. En marketinggoeroes met gele brillen beweren nu al meer dan tien jaar dat dit de enige vorm van marketing is die de tand des tijds blijft doorstaan. 😎

Moet je dan ook aan de content marketing? Gewoon omdat het is wat de cool kids doen en wat de goeroes beweren? Nope. Je moet aan content marketing omdat de voordelen van content marketing je van je sokken gaan blazen.

Wat die voordelen dan wel zijn? Laat ons dat van wat dichterbij bekijken.

1.    Content marketing = van je publiek helpen een prioriteit maken (en dat loont)

Als (potentiële) klanten veranderen, moeten marketeers het geweer van schouder veranderen. Tenminste: als ze willen dat hun boodschap plakt en resultaten boekt. 😏

Of zoals het hoofd van Digital Media van Virgin Media, Gill Worby, zegt:

“Vroeger dachten we altijd na over waar wij het over wilden hebben. En nu praten we over wat ons publiek wil dat we zeggen.” (Bron:How Virgin Media Got Executive Buy-in for Content Marketing)

Ik laat de cijfers even voor zichzelf spreken:

 • Mensen verwachten content van merken. Volgens onderzoek van Havas Group (‘Meaningful Brands’) verwacht 84 procent van de mensen dat merken content maken.

 • 70 procent van de internetgebruikers wil meer leren over producten via content versus traditionele advertenties. (MDG-reclame)

 • Consumenten ruiken een verkooppraatje van mijlen ver– en ze vinden doorgaans dat het stinkt. Je denkt misschien dat je advertenties resoneren met je publiek, maar 71 procent van de lezers zegt dat ze afknappen op content die aanvoelt als een ordinair verkooppraatje. (Rapport ‘Missing the Mark’ van Economist Group)

 • 96% van de B2B-kopers wil content met meer input van experten. (Demand Gen Report, 2016)

 • Bijna alle succesvolle B2B content marketeers (92%) geven prioriteit aan de informatiebehoeften van hun publiek boven hun eigen promoboodschap. (Content Marketing Institute, 2018)

Consistent tonen aan je publiek dat je om hem geeft door content op te dienen waar ze van smullen, dat is bouwen aan een langetermijnrelatie. De liefde van de man/vrouw gaat nu eenmaal door de maag.

2.    Content geeft de customer journey een herkenbare vorm

Stel je voor: je bent op zoek bent naar een noise-cancelling koptelefoon (goed idee trouwens, dat zal je helpen om je te concentreren op al die content die je straks gaat creëren). 

Wat doe je als eerste? Mijn gok is dat je aan het googelen slaat: “beste noise-cancelling koptelefoon” of misschien “koptelefoon die geluid tegenhoudt” of zelfs “met welke koptelefoon kan ik meedingen naar de titel van office hipster? “. 🎧

Wel, als dat je strategie is, ben je in elk geval niet de enige. Volgens onderzoek van GroupM begint maar liefst 86 procent van de kopers hun customer journey met zoekopdrachten zonder specifieke merknaam. 🖱️

Wat meer is: gebruikers vertrouwen op de (niet-commerciële) content die ze onderweg tijdens hun research tegenkomen. Bij hun onderzoek negeert 85% van de gebruikers betaalde advertenties en richten ze zich louter op organische zoekresultaten.

Ze lezen niet alleen vóor ze kopen. Content helpt ook daarna de klantervaring vorm te geven. Content kan een samenhangende ervaring op meerdere kanalen voeden, iets wat mensen in dit digitale tijdperk gewoon verwachten.

3.    Met content bouw je aan je naamsbekendheid, vertrouwen en loyaliteit 

Onderzoeksresultaten ondersteunen het belang van klantgerichte marketing: als ondernemers waardevolle content creëren die klanten informeert en inspireert, is dat een zuivere win-win. 

Content bepaalt hoe mensen over je merk denken. Het is maar door consistent je expertise te tonen en te delen, dat mensen je kunnen beginnen aanzien als autoriteit. Als thought leader in jouw vakgebied. 

Het consumeren van content verhoogt de affiniteit en het vertrouwen aanzienlijk, en die positieve gevoelens nemen in de loop van de tijd alleen maar toe. (Bron: Power of Content)

Het loont om je kennis te delen. Voor je het weet, word je dé expert in jouw niche.

4.     Meer en betere leads? Content does the job!

Advertenties willens nillens door de strot van potentiële klanten rammen? Vergeet het maar. Dat soort opdringerige, pushy tactieken wérkt gewoon niet meer. Integendeel: ze werken vaak averechts. 😩

Of ben jij misschien een van de weinige mensen die op niet Fast Forward drukken als het reclameblok je favoriete tv-programma onderbreekt?

Er zijn andere manieren om gekwalificeerde leads te vinden – betere manieren: content marketing. Je hoeft mij niet te geloven: er is uitgebreid onderzoek naar gedaan.

 • 74% van de bedrijven geeft aan dat content marketing de kwaliteit en kwantiteit van leads verhoogt.Als je op zoek bent naar warme leads, gaat er niets boven kwalitatieve content op basis van een onderbouwde strategie. Bron: (Curata)

 • Volgens Hubspot levert content marketing drie keer meer leads dan betaalde zoekadvertenties op. Drie keer meer. Knoop dat in die poezelige oren van je!

 • Bovendien heeft 82% van de klanteneen positievere kijk op een bedrijf na het lezen van aangepaste content, en voelt 70% van de klanten zich dichter bij een bedrijf na interactie met hun content. Als gevolg hiervan gaat de kwaliteit en kwantiteit van de lead omhoog. (Bron: Demand Metric)

Tenslotte is betaald adverteren op digitale platforms vaak ook afhankelijk van goede content. Of dacht je dat je opdringerige ‘KOOP NU’-advertenties het goed zouden doen op Facebook?

5.     Content = sales superpower

Content marketing kan op de lange termijn meer tijd, geduld en inspanning vergen, maar de beloningen zijn veel groter. Denk maar aan de impact van content op aankoopbeslissingen en omzet: 👇

 • Content marketing zorgt voor hogere conversies. Volgens onderzoek heeft het zelfs zes keer de kracht van traditionele marketing om lezers te transformeren in leads en leads in klanten.

 • 47% van de kopers bekeken 3 tot 5 stukken content voordat ze spraken met een verkoper. (Bron:Demand Gen Report)

 • Content beïnvloedt aankoopbeslissingen. Driekwart van de kopers zei dat de content van potentiële leveranciers een “significante impact” had op de uiteindelijke keuze die ze maakten voor een bepaald product of een bepaalde dienst. 

 • Educatieve content consumeren verhoogt de kans op aankoop significant. Het effect is het sterkst onmiddellijk na de consumptie en neemt een week later iets af. (Bron: Power of Content) 😋

6.    Content marketing bespaart geld – met bakken

Traditionele marketing zoals print, radio en TV zijn behoorlijk dure plaatsen om je marketingcampagne te starten. En laten we eerlijk zijn: voor sommigen onder ons zal prime timenooit een haalbare kaart zijn.

Content is veel goedkoper. Bovendien is het ook eenvoudiger om de exact juiste doelgroep te targeten. Wat het nog meer kosten-efficiënt maakt. 🎯(Bron: DemandMetric)

Vergelijk content marketing en paid search en beslis zelf wat je het meest gaat voelen in de portemonnee: 

 • Content marketing heeft zowel lagere initiële kosten als grotere voordelen op de lange termijn (Bron: een recent onderzoek van Kapost).

 • Content marketing kost 62% minder dan traditionele kanalen en genereert 3x zoveel leads. (Bron: Demand Metric)

 • De meest effectieve marketeers geven 42% van hun budget uit aan content. Hoe meer je uitgeeft aan content, hoe beter het rendement. Bron: (Content Marketing Institute)

Geld te veel? Ik dacht het niet! Content marketing is een pak efficiënter en goedkoper dan traditionele marketing.

Content Marketing? Niet als je dit niet hebt 

Als je je klanten een betere ervaring wil bieden en tegelijkertijd een positief effect op je business zoekt – zowel in termen van perceptie,brand awareness,als bedrijfsresultaat – is content marketing een prima keuze.

Met zoveel tastbare voordelen vraag je je misschien af waarom niet iedereen op de content marketing wagen zit? 🤔

De realiteit is: content marketing is hard werken. Het kost een consequente inspanning (hé, deze Gids schrijft zichzelf niet, als je begrijpt wat ik bedoel). Bovendien geniet je meestal pas op lange termijn de vruchten van je noeste arbeid. Geen instant gratification of dopamine shots met content marketing, vrees ik. 😔

En tot slot nog dit: het zijn alleen ondernemers die een solide strategie hebben die in staat zijn om écht te profiteren van al die voordelen. Zonder je huiswerk te maken en een duidelijke contentstrategie te ontwikkelen, begin je er beter niet aan.

Maar guess what? Content strategie is precies waarover ik het wil hebben in de volgende aflevering van deze Gids. Kwestie van de noden van het publiek eerst te zetten met content … (see what I did there?). 😏

Gebruik jij al content om je bedrijf te laten groeien? Laat het eens weten in de comments hieronder!


Lees hier de overige blogs in deze epische content marketing reeks:

Deel 2 – Content marketing strategie in 5 stappen

Deel 3 – Content ideeën van ‘t vat

Deel 4- Hoe maak je een content kalender?

Deel 5 – Content creatie: hoe maak je waardevolle content?

+ toon Comments

- Hide Comments

Reageer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check mijn beproefde recept vol ongewone ingrediënten en schrijf mails die gretig verorberd worden & zorgen voor nog méér honger bij je volgers & klanten!

Ben je niets vergeten?

Hé, jij daar!