Online marketing

Hoe promoot ik mijn boek? 5 marketing technieken die elke auteur moet kennen (én waarom je er met social media alleen niet komt)

March 9, 2020

Het is de natte droom van menig coach, consultant of ondernemer: een boek schrijven waarin je je visie en je ideeën kan neerpennen en delen met de wereld. Als jij dus al een boek in de rekken liggen hebt, dan behoor je tot de lucky few die hun droom in vervulling zagen gaan. Dan heb je met je boek een ongelofelijk krachtig medium op zak om je expertise te verspreiden en je autoriteit in je vakgebied kracht bij te zetten. In theorie tenminste, want je boek schrijven is slechts de eerste stap in het proces van jezelf als expert op de kaart zetten. Ontdek in deze blogpost hoe je je boek kan laten verder leven en welke marketing tools je nodig hebt om met je boek je business te boosten. Inclusief concrete tips en voorbeelden.


Je boek schrijven is een hele klus… maar eigenlijk begint dan pas het echte werk: je boodschap verspreiden.

Je boek schrijven is een hele klus… maar eigenlijk begint dan pas het echte werk: je boodschap verspreiden.

1. Sociale media: kies je kanaal

We kunnen ze amper nog wegdenken uit een moderne marketingstrategie: sociale media. Nog nooit was het zo makkelijk om je doelgroep te bereiken én met hen te interageren.

Een consistente aanwezigheid op sociale media zorgt ervoor dat je publiek je beter leert kennen, van je kan leren en je begint te aanzien als autoriteit in je niche. Sociale media leent zich perfect voor het befaamde know-like-trust trio. Consistent je kennis delen met je volgers schept het vertrouwen dat nodig is om uiteindelijk klant te worden bij jou.


boek-marketing-social-media.png

Tip: probeer niet op alle kanalen tegelijk in te zetten of je riskeert een social media burn-out. Concentreer je op het kanaal dat jou het best tot je recht doet komen en waar je publiek uithangt. Of dat nu Twitter, Facebook of LinkedIn is: het is veel makkelijker om je tribe op te zoeken daar waar ze toch al hun tijd spenderen dan om ze naar een andere plek te lokken. #lieverluidanmoe

Voorbeeld: Kathleen Cools schreef “Black Box van de Topverkoper” en koos resoluut voor LinkedIn als het kanaal om haar boek en haar business te promoten. Die focus levert haar heel wat #socialsales op.

 

2. Gooi het over een andere boeg met video of audio

Dat je kan schrijven, dat blijkt al uit het feit dat je een boek geschreven hebt. Je kennis verder verspreiden via een blog lijkt dan een voor de hand liggende (en goede) optie. Maar een ander format gebruiken (video of audio) kan een welgekomen afwisseling zijn voor je volgers. Maak impact met een vlog of een podcast, start een eigen YouTube-kanaal of neem een boektrailer op. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Tip: Voor YouTube of Instagram heb je geen arsenaal aan materiaal nodig noch een professionele studio. Integendeel: een imperfecte video toont je van je menselijke en benaderbare kant. Zorg wel voor goed geluid, want als mensen je niet goed kunnen horen of begrijpen, haken ze snel af. Investeer dus liever in een goede microfoon dan in een camera (je iPhone kan prima dienst doen om te filmen!).

Voorbeeld: Benjamin Ball is de auteur van “Coachen zonder blabla” en wisselt op zijn site blogposts af met interessante video’s vol tips & tricks. Ik heb Benjamin nog nooit ontmoet, maar door de video’s heb ik toch de indruk dat ik hem als coach en als mens al wat heb leren kennen.


boek-promoten.jpg

 

3. Geef je boek een thuis op je eigen website

Wat malafide internetgoeroes of zelfverklaarde online marketing profeten je ook proberen door de neus te boren: een eigen website is anno 2020 nog steeds ab-so-luut onontbeerlijk. Hoe nuttig sociale media ook kunnen zijn om je publiek te bereiken, een eigen digitale homebase is essentieel.

Niet alleen is je website de plek waar mensen vaak beslissen om je boek aan te kopen (of op een andere manier beroep op je te doen), het is ook letterlijk jouw eigen stekje onder de virtuele zon. En dat kan niet gezegd worden van pakweg je Facebookpagina of je Instagramaccount: die zijn nog steeds onderworpen aan de grillen van de Marc Zuckerbergs van deze wereld en kunnen (in een worst case scenario) van de ene dag op de andere van de planeet verdwijnen.

Yep, dat heb je goed gelezen: het zou niet de eerste keer zijn dat bedrijfspagina’s om welke willekeurige reden dan ook van sociale media verdwijnen. Ik heb klanten gehad die een trouw publiek hadden van duizenden volgers op Facebook en die ze plots zonder verhaal zijn kwijtgespeeld. Als dat jou overkomt en dat dan het enige marketingkanaal is waar je op ingezet hebt, dan kan je wel eens met een fikse kater achterblijven.

Tip: Heb je zelf geen kaas gegeten van websites bouwen? Besteed het dan uit aan een goede web developer maar zorg ervoor dat je met een systeem werkt waar je achteraf zelf mee aan de slag kan (zoals WordPress of Squarespace). Niets zo vervelend als een website waar je zelf niets aan kan aanpassen!

Voorbeeld: Auteur en TEDx-spreker Cedric Engels schreef een boek over de kracht van geluid en wijdde er een gelijknamige website aan. Via de site kan je Cedric boeken voor een talk.


hoe-promoot-ik-mijn-boek.jpg

 

4. E-mail marketing: old skool maar o-zo efficiënt

Naast een eigen website is er nog een marketinginstrument dat jou toelaat om de touwtjes in eigen handen te houden: je e-maillijst. Start zo snel mogelijk met het aanleggen van een e-maillijst én mail je volgers voldoende regelmatig zodat je top of mind blijft. Eén keer per week is ideaal, één keer per maand is een minimum.

Zoals steeds geldt: zorg voor relevante content voor jouw specifieke doelgroep en beperk je vooral niet tot pure promopraatjes – ik kan je garanderen dat dat een averechts effect zal hebben.

Tip: Plaats prominent op je website een gratis weggever. Geef de bezoekers op je website bijvoorbeeld een hoofdstuk van je boek in ruil voor hun e-mailadres. Zo kan je geïnteresseerden opnieuw contacteren en op de hoogte houden van je activiteiten, lezingen, lanceringen,…

Voorbeeld: Business coach Marie Forleo verzamelt e-mailadressen op de site van haar boek “Everything is Figureoutable”.


emailmarketing-voor-auteurs.jpg

 

5. Zet in op de kracht van je netwerk

Niks zo aanstekelijk als iemand die met vuur en enthousiasme zijn of haar blijde boodschap verkondigt! Durf dus zeker ook in je eigen netwerk – offline en online – over je boek praten. Vraag je contacten of ze op hun beurt kennissen hebben die van jouw boek een en ander zouden kunnen opsteken.

Neem contact op met interessante influencers in je niche en vraag hen om een recensie – zo breid je gaandeweg je netwerk verder uit.

Tip: Zoek interessante online groepen uit (bijvoorbeeld op LinkedIn of Facebook) en maak jezelf daar zichtbaar met goede content. Ga niet zomaar jezelf en je boek pitchen, maar neem deel aan de discussies, leg contacten, lever een meerwaarde op voor de groep.


Extra tip: Vind je geen geschikte groep? Start er zelf één!

 


boekmarketing.jpg

 

Ligt jouw boek stof te vergaren? Doodzonde!

Geïnspireerd door mijn tips? Top – ik hoop dat je ermee aan de slag gaat en zowel je boekenverkoop als je autoriteit boost met steengoede content.

Ben je op zoek naar een meer strategische benadering? In plaats van losse tips een coherent systeem op jouw maat?

Dan is het online programma Book + Branding = Booming Business je op het lijf geschreven! Ik ontwikkelde het samen met boekencoach Laurence Verwee speciaal voor auteurs zoals jij.

Op het programma:


boek-auteur-marketing.jpg
  • Je leert hoe je je boek kunt laten verder leven.

  • Je krijgt één systeem, een plan dat je een duidelijk overzicht geeft voor de komende maanden (en zelfs jaren).

  • Je krijgt inzicht in hoe je je boek, je aanbod en je marketing op elkaar kan afstemmen. 

  • Je maakt kennis met personal branding en marketing technieken die bij jou passen én die werken, zonder dat je tijd moet verliezen met alles zelf uit te vissen.

  • Je weet hoe je je boek kunt inzetten om je business te boosten (want met je boekenverkoop alleen worden het bokes met choco).

Meer info?

Je vindt alles wat je moet weten op de site van The Power of Books. Laat het succes van je boek niet aan het toeval over en schrijf je in >>

 

Geen auteur maar wel hongerig naar meer kennis over content marketing? Bekijk dan zeker eens mijn Ultieme Gids!

Deel 1 – Wat is content marketing? En wat zijn de voordelen?
Deel 2 – Content marketing strategie in 5 stappen
Deel 3 – Content ideeën van ‘t vat
Deel 4- Hoe maak je een content kalender?
Deel 5 – Content creatie: hoe maak je waardevolle content?

+ toon Comments

- Hide Comments

Reageer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check mijn beproefde recept vol ongewone ingrediënten en schrijf mails die gretig verorberd worden & zorgen voor nog méér honger bij je volgers & klanten!

Ben je niets vergeten?

Hé, jij daar!