Storytelling

Hoe doe ik aan marketing in een crisis? 7 do’s en don’ts voor ondernemers in het corona-tijdperk

March 17, 2020

The Corona-Files – Deel 1

In tijden van chaos en crisis (don’t mention the c-word!) is het makkelijk om meegezogen te worden in een maalstroom van negatieve berichtgeving en paniekvoetbal. Het beste wat je kan doen? Je kalmte bewaren, diep ademhalen (al dan niet door een mondmasker) en overgaan tot de orde van de dag. Dit zijn mijn tips om het beste te maken van een verdraaid moeilijke situatie.

1. SHOW UP!

✅ DO: Het kan verleidelijk zijn om struisvogelgewijs de kop in het zand te steken en te denken “ik hou me gedeisd tot dit overwaait en dan zien we wel weer”. Begrijp me niet verkeerd: natuurlijk is het essentieel om nu in de eerste plaats voor jezelf en je gezin te zorgen. En uiteraard is het een hele uitdaging om dat te combineren met je business. Huzarenstukje in het kwadraat.

Maar blijf vooral communiceren met je volgers. Zij hebben jou nu nodig – meer dan ooit! Toon jezelf als een leider, een rolmodel. Deel je gevoelens, deel je kennis, je ervaring. Inspireer je volgers met een positieve noot, blijf waardevolle content maken. Geef hen iets om naar uit te kijken.

⛔️ DON’T: Ga niet doen alsof je neus bloedt. Gewoon doen alsof het business as usual is in deze uitzonderlijke tijden is geen goed idee. Je riskeert een ongevoelige of zelfs wereldvreemde indruk te maken op je volgers.

Je hoeft ook geen goed-nieuws-show op te voeren of een masker op te zetten. Deel hoe jij je voelt onder deze hele situatie, verbind met je volgers, luister naar hen en hun bezorgdheden. Vertel verhalen uit je eigen war zone en doe dat vooral op een authentieke manier. Mensen hebben een acute nood aan verbinding en echtheid.

2. MANAGE YOUR MINDSET

Dat we met een crisis van formaat te kampen hebben, is onderhand wel duidelijk. Dan kan je twee dingen doen: je kopje laten hangen of je van je creatiefste kant tonen en er het beste van maken.

✅ DO: Blijf positief. Optimism is a moral duty.

Want kijk: de omstandigheden, de feiten, dat verdraaide virus: kunnen we niet negeren. Dat is er nu eenmaal.

Onze gedachten? Daar kunnen we wél wat mee. Dat zijn de zinnen die we in ons hoofd tegen onszelf herhalen. En guess what? Die kies je zelf.

⛔️ DON’T: Je laten verlammen door angst.

Jij kiest zelf waar jij jouw focus legt: eindeloze berichten van de apocalyps lezen op hln.be? Rampscenario’s die zich als een film in je hoofd afspelen? Jij hebt zelf de afstandsbediening in handen om die af te zetten. Focus on the good stuff.

3. GOOI JE LANGE TERMIJN VISIE NIET OVERBOORD

DO: Hou The Big Picture in ‘t oog.

Uiteraard is het in tijden van crisis vaak een kwestie van dag per dag door te komen. Maar ik wil je uitnodigen om toch op lange termijn te blijven denken over je business. Wat is jouw strategische visie voor je business? Waar wil je naartoe over een jaar, vijf jaar, tien jaar?

En hoe past wat jij vandaag doet in dat grotere plaatje? Welk klein kiezeltje kan jij vandaag verleggen dat jou op lange termijn in de richting van je doelen gaat krijgen?

Blokkeer wat tijd in je herziene agenda voor thinking time en vermijd overhaaste, ondoordachte beslissingen die jouw onderneming op lange termijn niet dienen.

⛔️ DON’T: Paniekvoetbal spelen.

Ik zie heel wat ondernemers deze dagen hun hele business strategie aan de kant schuiven in een soort blinde paniek. Het regent opeens kortingen, holderdebolder wordt een nieuw aanbod op de markt gezwierd,… Let daar als-je-blief mee op.

Nee, je hoeft niks gratis weg te geven – tenzij dat goed voelt en past in je lange termijn strategie.
Nee, je hoeft helemaal geen kortingen te geven – sta als één vrouw (of man) achter je product, net zoals je dat anders zou doen.

Als we met z’n allen in een race to the bottom verzeild geraken, dan is dat straks nefast voor heel wat sectoren.

Hou het hoofd koel en DENK verder dan je neus of deze crisis lang is.

4. BLIJF VERKOPEN MAAR PAS JE BOODSCHAP AAN

DO: Vraag jezelf hardop af: “hoe kan ik mijn publiek nog beter dienen nu?”

Focus op je publiek: wat hebben zij nu van jou nodig? Hoe kan jij hen helpen om deze moeilijke periode door te komen? Als je een bestaand aanbod hebt dat hen nu van pas kan komen, blijf het vooral verkopen. Daar is niks mis mee: jij kan iets betekenen voor mensen, waarde leveren. Help hen om hun dagen door te komen, om zin te geven.

Ik hoorde Russell Brunson in een podcastaflevering zeggen: “Your audience is bored, nog broke.” Dat is de nagel op de kop.

⛔️ DON’T: Vertrek niet vanuit de gedachte dat je garen moet spinnen uit deze “opportuniteit”.

En wat je ook doet: gebruik NOOIT OFTE NIMMER het virus als marketing hook. Breng geen boodschap die vertrekt vanuit angst – daar is er al genoeg van tegenwoordig. Spreek liever over hoe de situatie veranderd is en hoe jouw dienst of product nu van waarde kan zijn.

Pas je messaging aan: vertel je volgers waarom ze nu meer dan ooit moeten investeren in coaching, in jouw opleiding, in jouw advies, in jouw boek. Waarom is het belangrijk dat ze nu met jou in zee gaan? Make it about them, not you.

6. WERK AAN JE BUSINESS

Echt niks dat je kan of wil verkopen op dit moment?

Dan heb je twee pistes. Pas je aanbod aan. Creëer iets nieuws. Maar – zie puntje 3 – doe het niet holderdebolder. Neem er je tijd voor. Maak het de moeite. Leg de lat niet lager, maar hoger.

De andere piste?

DO: Investeer in jezelf.

De komende weken een dip in opdrachten voor klanten? 

Gebruik de opportuniteit om te doen waar we allemaal systematisch veel te weinig tijd voor maken: werk aan je onderneming in plaats van in je onderneming.

Neem een stapje terug en bekijk je business plan, neem je marketing onder de loep. Plan waardevolle ‘thinking time’ in met jezelf. 

Educate yourself! Doe eindelijk die online cursus open die daar al maanden stof ligt te vergaren op je harde schijf. Maak van de nood een deugd.

⛔️ DON’T: Kruip niet in een frigo. (Tenzij dat effectief zou blijken in de bestrijding van het virus, dat spreekt).

Het zijn bikkelharde tijden. Maar er zijn altijd dingen die je kan doen om te blijven vooruitgaan, om aan jezelf en je business te werken. Denk niet: “het haalt toch niks uit”. Kleine stapjes in de juiste richting brengen je met termijn toch dichterbij jouw doelen.

7. CREËREN I.P.V. CONSUMEREN

DO: Ook al heb je nu niks te verkopen, nu is de perfecte tijd om te investeren in de relaties met je publiek. Show up. Bouw verder aan die e-maillijst. Blijf bloggen. Start een podcast.

Maak content, nu meer dan ooit.

Blijf in uw kot maar kom er toch virtueel uit – if you see what I mean!

⛔️ DON’T: Laat je niet meevoeren in de maalstroom van negatieve berichtgeving.

Informeer je goed maar laat je niet bedelven in een tsunami van apocalyptische updates en paniekgolven op de socials. 

Voed je brein met waardevolle, positieve input.

Hulp nodig om de basis-bouwstenen van je marketing te leggen?

Schrijf je dan in voor een van mijn Marketing Foundations workshops – behapbare online workshops van een tweetal uur, telkens gericht op concrete actie rond een specifieke marketing-bouwsteen.

Voor deze workshops kan je je alvast inschrijven:

  • Maak van je website je online ster-verkoper
  • Storytelling: van verbinden tot verkopen met jouw verhalen
  • Bouw je e-maillijst: wat je moet doen voor je nog maar dénkt aan je eigen online aanbod

Schrijf je in >>

8 blogposts om nu te herlezen:


Lees hier alle delen van de Corona-files:

Deel 1 – Hoe doe ik aan marketing in een crisis? 7 do’s en don’ts voor ondernemers in het corona-tijdperk

Deel 2 – Marketing in tijden van crisis: terug naar de essentie met de juiste prioriteiten

Deel 3 – Waarom ik je (nog) niet leer om online cursussen te lanceren

Deel 4 – Waarom je moet vertragen om te versnellen

Deel 5 – Storytelling in tijden van crisis: waarom verhalen nog steeds winnen van bullet points & rauwe data

Deel 6 – Harten winnen met e-mail: waarom een e-mail nieuwsbrief nu een must is

Deel 7 – Waarom plannen de ultieme sleutel is tot je goesting doen

+ toon Comments

- Hide Comments

Reageer

  1. Top blogpost Anouck!!

  2. Dit is net wat ik nodig heb en helemaal past bij wat ik aanvoelde.
    Bedankt voor de bevestiging, je zit er weer boenk op !
    Thanks, take care ♥️

  3. Wat een heerlijke tekst! Thanx! 😄😍

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check mijn beproefde recept vol ongewone ingrediënten en schrijf mails die gretig verorberd worden & zorgen voor nog méér honger bij je volgers & klanten!

Ben je niets vergeten?

Hé, jij daar!