Storytelling

Marketing in tijden van crisis: terug naar de essentie met de juiste prioriteiten

March 26, 2020

The Corona-Files – Deel 2

In de eerste blogpost van deze speciale corona-reeks namen we je crisis-mindset als ondernemer onder de loep. In deze blogpost gooien we het over een meer praktische boeg: wat kan je concreet aanpakken in je marketing nu je opdrachten stilliggen en er weinig klantenwerk te doen valt? Heel wat, zo blijkt! Beginnen doen we met de prioriteiten.

1. Soigneer je klanten met een super service

Misschien kan je door de omstandigheden geen nieuwe klanten overtuigen van je aanbod. Of het nu fysiek (of wettelijk) onmogelijk is om nieuwe klanten te werven, of je merkt dat mensen nu eenmaal erg omzichtig geworden zijn met wat ze uitgeven, één iets heb je wel nog in handen: hoe je de klanten die je wél nog kan dienen bejegent.

Maak daar nu je nummer één prioriteit van.

Geef je bestaande klanten de VIP-behandeling. Leg ze in de watten, soigneer ze zo goed je kan. Geef hen méér dan ze van je verwachten, bied hen extra ondersteuning aan, vraag hoe je hen van dienst kan zijn.

Als we straks deze nare periode achter ons kunnen laten, zullen je trouwe klanten niet vergeten zijn dat je voor hen klaar stond met raad en daad en zullen ze met plezier ambassadeurs zijn voor jouw business.

Doe inspiratie op in deze blogpost vol ideeën over hoe je je trouwste fans extra kan verwennen.

2. Ga terug naar start

Een bevriende onderneemster van mij stuurde me een paar dagen geleden een nogal kleurrijk appje. Het was 3 uur ‘s nachts en aan het aantal roodhoofdige emoji’s en vloekwoorden in haar bericht te zien was ze niet bijster gelukkig. #pardonmyfrench

Ze was al dagen aan het stuk aan het bouwen aan een online academie want dat was nu toch duidelijk “the way to go”.

Alleen zat ze nu – in het holst van de nacht – gefrustreerd naar het teleurstellende resultaat te staren. “Ik zie mij dat in geen honderdduizend jaar van de grond krijgen, zo’n online cursus”, stuurde ze. Dat ze een grondige hekel heeft aan alles wat ruikt naar technologie en vooral energie krijgt van 1-op-1 menselijk contact had ze niet meegenomen in haar overweging om op digitaal avontuur te trekken. En zo zijn er vandaag véél coaches en ondernemers, vermoed ik.

Velen gaan nu als een bezetene op zoek naar manieren om hun businessmodel aan te passen aan de nieuwe realiteit. Zo snel mogelijk schakelen lijkt het motto. Pivoteren, dat moet je doen! Wat zeg je, jij bent daar nog niet mee bezig? Haast je, aan het werk, milledju!

Of nee, wacht even: ik zou je willen aanraden om precies het omgekeerde te doen: kom tot stilstand en keer terug naar het begin.

Waarom ben je jouw business begonnen destijds? Wat is jouw missie? Wat is je visie op lange termijn? Wie wil je helpen? Wat is jouw why? Waarvan geraak jij in je creatieve flow?

Zorg dat je het antwoord op deze vragen helder hebt voor je begint te hollen in deze of gene richting. En zorg er ook voor dat je die antwoorden helder communiceert naar je doelgroep. Crisis of niet: dàt moet nu bovenaan je prioriteitenlijstje prijken.

Zorg ervoor dat je op je belangrijkste marketingkanalen (met name je website) minstens antwoord geeft op de volgende vragen:

 • Welk probleem help jij oplossen?

  Wat is het belangrijkste pijnpunt dat jij helpt oplossen? Formuleer het zo dat je doelgroep het kan voelen, dat ze het zich levendig kunnen inbeelden – beperk je dus niet tot een soort objectief statement, maar roer in de wonde. 

 • Wat kan jij bieden?
  Wat is jouw medicijn? Welke zalf kan jij op de wonde smeren? Benoem je product – zorg dat het een duidelijke oplossing is voor het probleem dat je beschreven hebt.

 • Welk resultaat beloof je?
  Stel dat ze straks met jou in zee gaan: hoe ziet hun leven of hun business er dan straks uit? Hoe heb je het verbeterd?

Bal je antwoorden samen in een gevatte one-liner en herhaal die boodschap waar je maar kan. Die helderheid voor jezelf en voor je klanten is goud waard. Nu meer dan ooit.

Gooi niet zomaar alles in je business om, simpelweg omdat iedereen nu loopt te roepen dat je dat moet doen. Ga terug naar de basis: waarom ben jij aan dit avontuur als ondernemer begonnen en hoe moet het volgende hoofdstuk van je verhaal eruit zien?

3. Zorg dat je marketing-fundament goed zit

In plaats van je nu in allerhande bochten te willen wringen, onbezonnen growth hacks toe te passen en op een wild avontuur te gaan (#blijfinuwkot, weetjewel), nodig ik je uit om na te gaan of de basis van je marketing wel goed zit.

Leer eerst stappen voor je begint te lopen, is what I’m saying. Als je toch de weloverwogen beslissing maakt om straks een online luik te creëren voor je business, dan garandeer ik je dat je pogingen op een sisser zullen uitdraaien als je niet eerst:

 • in mensentaal kan uitleggen wat je doet en voor wie

 • beschikt over een goed converterende website

 • consistent van website-bezoekers leads weet te maken

 • een e-maillijst opbouwt met trouwe volgers

 • consistent verbindt met je volgers via authentieke content & storytelling

Kan jij alle items op dit lijstje afvinken? Gebruik dan deze downtime in je business om de fundamenten te leggen van een marketingstrategie die op lange termijn vruchten oplevert. In de gratis checklist die bij deze blogpost hoort vind je alvast 49 marketing-taken die je nu kan afvinken om straks je zaak te doen groeien.


Hulp nodig om de basis-bouwstenen van je marketing te leggen?

Schrijf je dan in voor een van mijn Marketing Foundations workshops – behapbare online workshops van een tweetal uur, telkens gericht op concrete actie rond een specifieke marketing-bouwsteen.

Voor deze workshops kan je je alvast inschrijven:

 • Maak van je website je online ster-verkoper
 • Storytelling: van verbinden tot verkopen met jouw verhalen
 • Bouw je e-maillijst: wat je moet doen voor je nog maar dénkt aan je eigen online aanbod

Schrijf je in >>


Lees hier alle delen van de Corona-files:

Deel 1 – Hoe doe ik aan marketing in een crisis? 7 do’s en don’ts voor ondernemers in het corona-tijdperk

Deel 2 – Marketing in tijden van crisis: terug naar de essentie met de juiste prioriteiten

Deel 3 – Waarom ik je (nog) niet leer om online cursussen te lanceren

Deel 4 – Waarom je moet vertragen om te versnellen

Deel 5 – Storytelling in tijden van crisis: waarom verhalen nog steeds winnen van bullet points & rauwe data

Deel 6 – Harten winnen met e-mail: waarom een e-mail nieuwsbrief nu een must is

Deel 7 – Waarom plannen de ultieme sleutel is tot je goesting doen

+ toon Comments

- Hide Comments

Reageer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check mijn beproefde recept vol ongewone ingrediënten en schrijf mails die gretig verorberd worden & zorgen voor nog méér honger bij je volgers & klanten!

Ben je niets vergeten?

Hé, jij daar!