Storytelling

Harten winnen met e-mail: waarom een e-mail nieuwsbrief nu een must is 💌

April 22, 2020

The Corona-Files – Deel 6

Een wereldwijde pandemie is de perfecte setting voor een angstaanjagende thriller. Het is ook niet mis als scenario voor een science fiction roman. Maar weet je waar het ook werkelijk waar per-fect voor is? Om je toe te leggen op je e-mail nieuwsbrief. Slimme ondernemers leggen nu de focus op relaties opbouwen, klanten soigneren en loyauteit op lange termijn. En hoe kan je dat beter dan met een liefdevolle e-mail nieuwsbrief vol Tender Loving Care? Ontdek waarom investeren in je e-maillijst belangrijker is dan ooit en hoe je van je nieuwsbrief een work of art maakt!

WAAROM IS EEN E-MAIL NIEUWSBRIEF LEVENSNOODZAKELIJK VOOR JOUW BUSINESS?

Kijk, ik moet er geen doekjes om winden: e-mail is mijn aller-aller-allerliefste marketing tool. Ja, ik hou er zo mogelijk nog meer van dan van mijn blog (en dat wil wat zeggen, want mijn blog heeft me op z’n zachtst gezegd geen windeieren gelegd). Dat is natuurlijk (deels) gebaseerd op persoonlijke voorkeur. Maar… er zijn ook heel wat objectieve redenen waarom een e-mail nieuwsbrief ook voor jou een absolute must is. Nu meer dan ooit.

Ik zet ze even voor je op een rijtje.

💌 E-mail is menselijk

E-mail is een veilige haven, ver weg van de algoritmes van sociale media. In een e-mail zijn het niet de anonieme algoritmes die de plak zwaaien, maar mensen van vlees en bloed. Mensen kiezen wat ze openen, wat ze lezen, waar ze op klikken. Ze kunnen je zelfs een reply sturen en een conversatie houden. Hallelujah!

Als het goed is, is jouw nieuwsbrief is ook één en al “mens”. Eén en al jij, meer bepaald: de content, de stijl, de visuals,… Als je volgers een post van je lezen op Instagram, dan interageren ze op/met Instagram. Maar als ze je nieuwsbrief lezen, interageren ze met jou.

💌 E-mail is persoonlijk

Toen ik 14 was, wisselde ik weken aan een stuk handgeschreven brieven uit met mijn buurjongen. Een volgehouden én doeltreffende inspanning want na enkele weken van angstvallig de brievenbus in het oog houden, vroeg hij het op een dag “aan”. #awmagawd

Het risico dat ik nu als semi-bejaard overkom indachtig, vestig ik graag de aandacht op het feit dat er toen nog geen whatsappjes of berichtjes aan te pas kwamen – dit was zelfs nog voor ICQ, mIRC of MSN Messenger. Zelfs nog voor de komst van het internet naar de Vlaamse huiskamer (stel je voor).

Consistent de tijd en de moeite nemen om naar iemand een persoonlijke boodschap te sturen die langer is dan 160 tekens en 3 random emoji’s is nog steeds een succesrecept.

E-mail kàn net zo persoonlijk zijn als een handgeschreven brief. Je hoeft niet per se allerhande romantische ontboezemingen te doen. Maar hoe persoonlijker je het aanpakt, hoe meer je je mails doorspekt met anekdotes en meningen die je na aan het hart liggen, hoe meer je lezers reikhalzend zullen uitkijken naar het moment van de verlossende “ping” waarmee je computer de komst van je mail aankondigt.

De nadruk in “nieuwsbrief” ligt met andere woorden op brief. Niet op nieuws.

💌 E-mail is gebaseerd op vertrouwen

Over persoonlijke relaties gesproken: het fundament waarop je e-mail nieuwsbrief rust is vertrouwen. Vertrouwen van je abonnees omdat ze geloven dat je hen waardevolle content gaat bezorgen. Als je die belofte breekt, dan zijn ze met één klik op de unsubscribe button weg.

Heartbreaking, dat wel. Maar eerlijk. En duidelijk.

💌 E-mail verkoopt

Liefdesbrieven, allemaal goed en wel, maar er moet natuurlijk ook nog wat verdiend worden.

En ook wat dat betreft biedt e-mail een enorm potentieel. Studies hebben aangetoond dat voor elke euro die je spendeert aan e-mail, er een potentiële opbrengst is van 38 euro. E-mail als medium biedt een van de hoogste ROI’s van alle marketingkanalen. Meer doen met minder budget? E-mail is your best bet.

💌 E-mail geeft je controle

Ik kruip op een stokpaardje en als je me al even volgt, dan heb je me dit al eerder horen prediken. Maar dat is omdat het zo. verdomd. belangrijk is.

Het is van levensbelang voor je onderneming om zélf de touwtjes in handen te hebben. Zeker als het aankomt op iets dat zo cruciaal is als de relatie met je publiek.

Wil je dat werkelijk overlaten aan algoritmes en de grilletjes van Mark Zuckerberg? Als je alleen van sociale media afhankelijk bent, dan geef je alle controle uit handen. Dan bepaalt een handvol yuppies in Silicon Valley wanneer en hoe frequent je volgers van je horen. En wat dat je kost (spoiler alert: dat kost steeds meer).

Een e-maillijst? Daar heb je wél de controle over. Dat is jouw data, jouw eigendom. Geen inmenging van Mark & Co.

Als je me niet gelooft: google eens “Facebook apocalypse”. Ik wacht hier wel even op je. En je e-mail nieuwsbrief ook. Ahja, want da’s een blijver.

WAT ZIJN DE MUST-HAVES VOOR EEN NIEUWSBRIEF DIE HARTEN VEROVERT?

“OK, OK. Je hebt je punt gemaakt, Anouck. Ten overvloede. Maar hoe pak ik het aan? Wat zet ik in die nieuwsbrief?”.

Dit is wat je volgens mij nodig hebt om succes te oogsten met je nieuwsbrief:

  1. Jouw stem. Zoals ik hierboven al zei: een nieuwsbrief is persoonlijk. Haal die hark uit je kont en schrijf zoals je spreekt. En breng een nieuwsbrief die alleen maar van jouw klavier kan rollen.

  2. Een vriendelijke welkomstmail. Bevestig dat nieuwe subscribers aan het goede adres zijn aanbeland en geef ze al een sneak peek van wat ze kunnen verwachten. Vraag hen iets over zichzelf te delen met je.

  3. Waardevolle content. Een nieuwsbrief is er in eerste instantie om je inzichten te delen met je lezers. Om hen te informeren, entertainen of om kritische vragen te stellen. Pas als je dat consistent en regelmatig doet, is het ook gepermitteerd om te promoten via e-mail. Bewaak dat evenwicht.

  4. Eén lezer. Schrijf je nieuwsbrief alsof je naar één iemand zou schrijven: jouw ideale lezer. Geen abstract gegeven, maar iemand die je levendig voor de geest kan halen.

  5. Dialoog. Stel vragen. Moedig lezers aan om te antwoorden. Constante feedback van je lezers helpt je om te groeien en de juiste accenten te leggen in je content.

  6. Het woordje “jij”. Tel ‘ik’ en ‘jij’ in je nieuwsbrief. Zorg dat de ‘jij’s’ in de meerderheid zijn. Je nieuwsbrief is geen grote ego-show, maar draait om je lezer.

  7. Verhalen. Wees zuinig met data, feiten en statistieken en kwistig met persoonlijke verhalen en anekdotes. Die laatste blijven een pak beter plakken.

  8. Antwoord. Ik krijg wekelijks heel wat antwoorden op mijn nieuwsbrieven. Het minste dat ik kan doen is terugmailen. It’s the polite thing to do.

  9. Structuur. Overweldig je lezers niet met eindeloze lappen tekst maar houd het overzichtelijk. Werk met voldoende witruimte, korte paragrafen en desnoods met bullets.

  10. Fun. Als je op zoek bent naar de toestemming om je te amuseren met je nieuwsbrief: hier is ‘ie! Hoe meer plezier je er zelf aan beleeft, hoe meer het ervan afspat en je je lezers met je enthousiasme kan aansteken.


GEWELDIG, MAAR IK HEB GEEN LIJST

Misschien denk je nu: “Dat kan allemaal wel zijn, Miss Meier, maar ik héb helemaal geen e-maillijst. Tenzij je het hebt over die 5 man en een paardenkop waarvan ik met de helft een bloedverwantschap deel.”

I get your point. En het is zeker niet omdat mijn nieuwsbrief wekelijks verorberd wordt door duizenden lees-lustigen, dat dat altijd zo geweest is. Verre van.

Het proces om daar te geraken is nochtans niet super complex of ingewikkeld.

Bovendien heb ik het zware werk voor jou gedaan: ik heb mijn exacte stappenplan gebundeld in mijn nieuwe online workshop “Bouw je lijst”.

Er is geen betere tijd dan nu om eindelijk met e-mail marketing aan de slag te gaan. Het is één van de slimste investeringen die je kan maken in je bedrijf.

Schrijf je in >>


Lees hier alle delen van de Corona-files:

Deel 1 – Hoe doe ik aan marketing in een crisis? 7 do’s en don’ts voor ondernemers in het corona-tijdperk

Deel 2 – Marketing in tijden van crisis: terug naar de essentie met de juiste prioriteiten

Deel 3 – Waarom ik je (nog) niet leer om online cursussen te lanceren

Deel 4 – Waarom je moet vertragen om te versnellen

Deel 5 – Storytelling in tijden van crisis: waarom verhalen nog steeds winnen van bullet points & rauwe data

Deel 6 – Harten winnen met e-mail: waarom een e-mail nieuwsbrief nu een must is

Deel 7 – Waarom plannen de ultieme sleutel is tot je goesting doen

+ toon Comments

- Hide Comments

Reageer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check mijn beproefde recept vol ongewone ingrediënten en schrijf mails die gretig verorberd worden & zorgen voor nog méér honger bij je volgers & klanten!

Ben je niets vergeten?

Hé, jij daar!