Storytelling

Waarom plannen de ultieme sleutel is tot je goesting doen

May 9, 2020

The Corona-Files – Deel 7

Mijn favoriete modus: vooruitkijken en een leven plannen waar ik blij van word.

“Ik weet dat jij houdt van structuur en plannen, maar ik zou mij veel te beperkt voelen.”
”Oh, maar ik doe de dingen liever spontaan.”
”Een planning hebben geeft mij het gevoel van een gevangenis.”

Zeggen dat heel wat ondernemers een hekel lijken te hebben aan het hele concept van plannen is zowat the understatement of the year. Zeker in de freedompreneur-kringen waar ik nogal eens uithang is het bon ton om plannen af te doen als (vrijheids)beperkend. Als een dwangbuis waar je je ten alle koste moet zien uit te wurmen. Een lekker stoer en rebels standpunt natuurlijk.

Veel mensen fronsen dan ook hun wenkbrauwen als ik hen vertel dat uitgerekend een vrijbuiter als ik als über-planner door het leven ga. “Maar Anouck, als jij drie woorden zegt is één woord zeker en vast ‘vrijheid’. Hoe valt plannen in godsnaam te rijmen met je goesting doen?”.

Instinctief denken veel mensen dat spontaan zijn, geen plannen hebben en iedere dag je neus volgen naargelang wat er op je pad komt tot een vrij leven leidt. Ik garandeer je: het omgekeerde is waar.

Lees vooral verder als je benieuwd bent hoe die vork precies aan de steel zit. Maar ik waarschuw je wel al: dit is een post tjokvol tough love, dus wat ik je ga vertellen zal je misschien niet bevallen.

Weerstand wijst op angst

Ah fijn, je bent er nog. Eerst nog dit.

De ironie wil dat de grootste weerstand voor plannen heel vaak voorkomt bij mensen die zelf allesbehalve het leven leiden waar ze van dromen. Dat “spontaan zijn” en “zomaar wat doen” en een goed-komt-het-uit-flow volgen heeft hen nog geen stap dichter gebracht bij datgene waar ze van dromen en toch blijven ze er angstvallig aan vasthouden.

”Angstvallig? Hoezo angstvallig?”, hoor ik je vragen. Omdat een en ander met angst te maken heeft.

Kijk, als je plant, dan ben je verplicht om na te denken over je doelen en je dromen. Meer nog: je moet ze helder maken, articuleren en het pad uitstippelen om ze te bereiken. Anders is er weinig plannen aan.

En daar wringt vaak al het schoentje.

Het idee alleen al aan het uitvoeren van die stappen die nodig zijn voor die big, hairy goals boezemt angst in. Velen vertrouwen zichzelf niet om die stappen te zetten en hun dromen ook effectief waar te maken. En dus kiezen ze voor het hazenpad: “als ik het niet zwart-wit op papier zet, dan kan ik mezelf ook niet teleurstellen”, is de logica. Problem solved.

Zo kan je lekker spontaan blijven, euh, ter plaatse trappelen.

Plannen gaat over intentioneel keuzes maken en richting geven aan je leven. Daar is niks beperkend aan, wel integendeel.

Hoe meer je plant, hoe meer vrij je bent

De reden hiervoor is eenvoudig. Hoe meer je plant, hoe groter de kans dat je de resultaten en doelen nailt die je voor jezelf vooropgesteld hebt. Plannen laat je toe om het exacte leven te creëren dat je wil.

Toen ik startte as freelance copywriter, had ik helemaal geen plan. Binnen de kortste keren was ik aan het verzuipen in de to do’s. To do’s die anderen op mijn agenda gezet hadden. Vrije tijd of vrijheid was er amper: ik werkte me te pletter en ik had de ene rat race ingeruild voor de andere. Was dit het droomleven waarvoor ik mijn prestigieuze (en belachelijk goed betaalde) job had opgegeven?

Het is maar toen ik die reactieve modus achter me wist te laten (niet meer ‘ja’ zeggen op alles wat anderen van mij wilden) en overschakelde naar proactief plannen (‘waar wil ik eigenlijk mee bezig zijn, waar wil ik naar toe?’), dat ik eindelijk op dreef raakte. Dat mijn realiteit er begon uit te zien zoals ik die al die tijd in mijn hoofd had gehad.

Als je begint te produceren in plaats van te consumeren, als je proactief keuzes maakt in plaats van te blijven reageren op externe omstandigheden, dan is er opeens héél wat mogelijk, zo blijkt. Het gaat om inzetten op je geluk op lange termijn, in plaats van toegeven aan de instant gratification van je goesting doen en de namiddag in je zetel met Netflix door te brengen.

Ook jij kan je eigen leven ontwerpen

Ondertussen heb ik een leven voor mezelf gecreëerd waarin ik steeds minder uren hoef te werken, al zeker geen werk hoef te doen waar ik niet blij van word én waarin ik steeds betere resultaten boek. Door te plannen wéét ik perfect dat mijn werk mij bij mijn doelen brengt, zonder dat ik me te pletter moet werken.

In tijden van COVID-19 werk ik 5 halve dagen per week en ik run daarin twee gezonde en groeiende ondernemingen. In de vrije tijd die ik heb, kan ik me ook écht ontspannen en hoef ik me nooit af te vragen of ik niet beter nog wat zou werken. Ik chillax en neem vakantie zonder een greintje schuldgevoel. Is mijn leven perfect? Verre van. Maar ik krijg wel belachelijk veel gedaan van wat ik wil gedaan krijgen in mijn leven. En dat is de max.

Ik vertel je dat niet om op te lopen met mezelf. Ik vertel je dat omdat dat voor jou ook mogelijk is. Ook jij kan je leven en je business met beide handen vastpakken en veranderen. Tenminste: als je bereid bent aan je mindset te werken en die weerstand tegen plannen wil laten varen.

Plannen gaat over intentioneel keuzes maken en richting geven aan je leven. Daar is niks beperkend aan, wel integendeel.

OK, hoe begin ik eraan?

Stel dat je dat plannen een kans wil geven, hoe pak je het dan concreet aan? Dat kan in babysteps – kwestie van de schok niet te groot te maken ;-). Hier heb je alvast een paar concrete time management tips & tricks die van jou een betere planner kunnen maken en je meer vrijheid kunnen geven:

  1. Denk op voorhand na – Maak van plannen een routine. Meer nog: zet het in je agenda en zorg dat je hebt bedacht wat je gaat doen voordat je het moet doen. Plan je dag, plan je week, plan je maand, plan je jaar. Zorg dat wat je dag in, dag uit doet in lijn is met je prioriteiten. Door op voorhand na te denken welke stappen je moet nemen om een doel te bereiken, in plaats van “in het moment” te doen waar je zin in hebt, bereik je veel sneller je doelen.

  2. Neem een beslissing en kom er niet op terug – Tobben over een beslissing die je moet nemen kan gigantisch veel mental space innemen. Train jezelf in beslissingen nemen en bij je beslissing blijven. Onbeslistheid is het tegengestelde van productiviteit. Er bestaan trouwens geen “goede” of “slechte” beslissingen, enkel beslissingen. Stel beslissingen nemen niet uit en kijk niet achterom eens je een beslissing genomen hebt. Onwards!

  3. Actie! – Als je iets wil doen, doe het dan gewoon. Denk niet: ik ga eerst nog een extra opleiding volgen, ik moet eerst nog extra research doen, ik wil eerst nog mijn idee aftoetsen. Nee: zelfs als je niet 100% weet hoe je iets moet aanpakken, onderneem actie. Je leert al doende veel sneller wat werkt en wat niet werkt en je kan instant bijsturen. Laat je niet tegenhouden door perfectionisme: niet àlles wat je doet moet een 10 op 10 zijn. Als je daar de lat legt, krijg je niks gedaan.

  4. Kom de afspraken met jezelf na – Als jij afgesproken hebt met je BFF om samen te gaan lunchen, zou jij haar dan laten wachten zonder iets te laten weten? Zou je bij jezelf denken “dat kan morgen ook nog wel” en de afspraak zomaar verzetten? Als jij een beetje een sociaalvoelend dier bent, durf ik wedden van niet. Not done. Nochtans is dat wat zo vaak gebeurt met afspraken die we met onszelf maken. Ze zijn zo gemakkelijk af te zeggen en uit te stellen, maar we straffen er uiteindelijk alleen onszelf mee. Behandel een afspraak met jezelf net als een afspraak met een ander en neem je eigen plannen serieus. It’s a game changer, believe you me.

  5. Zeg nee “If something is not a ‘Hell Yeah!’ then it’s a no.” Vroeger was mijn standaard antwoord op alles “ja”, ook al wist ik dat een klant of een project geen perfecte match was. De people pleaser in mezelf kon het niet aan om een ander teleur te stellen. “Wij moeten eens een koffie drinken samen!” in combinatie met mijn enthousiaste antwoord op elk.verzoek.ever zorgde voor een agenda vol afspraken die uiteindelijk nergens toe leidden. Eén ‘ja’ lijkt onschuldig maar het is een vermomde ‘nee’ tegen heel veel andere dingen. Nu is mijn standaard antwoord op zowat alles wat op mijn pad komt ‘nee’. En dàt is pas bevrijdend.

Wil jij ook meer je goesting doen?

Als je ook je buik vol hebt van steeds harder hollen in een richting waar je niet eens uit wil, dan is het tijd om aan de noodrem te trekken, tot stilstand te komen en de krijtlijnen uit te tekenen van een leven waar je écht warm van wordt vanbinnen (inclusief fuzzy feelings en al!).

Binnenkort gaan de deuren van Baas Over Eigen Tijd opnieuw open, de online cursus die ik samen met Kelly Deriemaeker ontwikkelde en waarmee ondertussen honderden vrouwen de teugels van hun leven weer stevig in handen namen.

Als je het echt serieus meent met je werk en leven inrichten volgens je eigen voorwaarden, zet je dan als de bliksem op de wachtlijst voor Baas Over Eigen Tijd, of ga lezen hoe Tijdsbazen het roer van hun leven definitief omgooiden in hun boeiende getuigenissen.


Lees hier alle delen van de Corona-files:

Deel 1 – Hoe doe ik aan marketing in een crisis? 7 do’s en don’ts voor ondernemers in het corona-tijdperk

Deel 2 – Marketing in tijden van crisis: terug naar de essentie met de juiste prioriteiten

Deel 3 – Waarom ik je (nog) niet leer om online cursussen te lanceren

Deel 4 – Waarom je moet vertragen om te versnellen

Deel 5 – Storytelling in tijden van crisis: waarom verhalen nog steeds winnen van bullet points & rauwe data

Deel 6 – Harten winnen met e-mail: waarom een e-mail nieuwsbrief nu een must is

Deel 7 – Waarom plannen de ultieme sleutel is tot je goesting doen

+ toon Comments

- Hide Comments

Reageer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check mijn beproefde recept vol ongewone ingrediënten en schrijf mails die gretig verorberd worden & zorgen voor nog méér honger bij je volgers & klanten!

Ben je niets vergeten?

Hé, jij daar!