Copywriting

Waarom je je masker af mag zetten en vooral geen afstand moet houden… online

August 5, 2020

Als je je verslikte in je koffie bij het lezen van de titel van deze blog, kan ik je meteen geruststellen. In corona-tijden oproepen om gezellig samen te zitten zonder maskers op is ronduit onverantwoord – maar geen nood: ik ben niet ten prooi gevallen aan complottheorieën of Flat Earth Society toestanden. En ik wil al helemaal de gezondheid van mijn lezers niet op het spel zetten. Waar het dan wel om draait? Stoppen met online verstoppertje spelen en authentieke content delen met je volgers. Want jezelf laten zien zoals je bent is één van de slimste dingen die je kan doen om meer impact te hebben online. Waarom dat zo is, ontdek je in deze blogpost.

#1. Authenticiteit maakt het onderscheid: omarm je eigen, gekke zelf

Humor, zelfrelativering en jezelf niet al te serieus nemen: hoekstenen van mijn personal brand en dus zit ik er ook he-le-maal niet mee in om mezelf ook zo te laten zien. Want zeg nu zelf, wie wil nu niet samenwerken met een content coach die vrijwillig boven een alpien meertje bengelt? #tarzanstyle

In de online communities waar ik deel van uitmaak, zie ik met de regelmaat van de klok posts verschijnen waarin onderneemsters klagen dat er copycats opduiken die “exact hetzelfde aanbieden” als zij zelf.

Newsflash, darlings: tenzij jij een bijzonder exotische niche gevonden hebt, zijn er wellicht honderden, zoniet duizenden andere ondernemers die een bijzonder gelijkaardig aanbod in de markt zetten. Heb je er enig idee van hoeveel copywriters er pakweg zijn?

Ik vind het bijzonder fascinerend om te zien hoe krampachtig ondernemers zoeken naar een of andere heilige graal om zich toch maar te onderscheiden van de massa. Om toch maar net dat tikkeltje béter te zijn dan alle andere loopbaancoaches of huwelijksfotografen (ook daarvan bestaan er een heleboel).

En laten we eerlijk zijn: de corona-crisis heeft gezorgd voor een online tsunami aan aanbiedingen. Ook wie voorheen nog de weg naar the interwebs niet had gevonden, gaat daar nu actief op zoek naar klanten. Je zou dus kunnen stellen dat het nog moeilijker geworden is om je te profileren.

Nochtans hebben ze allemaal iets wat hen onderscheidt van al de rest. Er is niemand ter wereld die exact dezelfde mix verenigt van talenten, eigenschappen, interesses, vaardigheden en persoonlijkheidstrekjes (ja, de goede én de minder goede). In een online wereld waarin het soms lijkt alsof alles al gezegd is, geldt: er zijn geen unieke boodschappen. Alleen unieke boodschappers.

So guess what. Je hoéft helemaal niet te investeren in dure en ingewikkelde branding oefeningen en trajecten. Je kunt het heel dicht bij huis zoeken. Bij jezelf dus. Ik zou zelfs verder durven gaan. Je hoeft niet eens béter te zijn dan al de rest. Gewoon anders is ook al goed. (Jep, laat het helemaal binnenkomen en brul gerust ‘hallelujah‘ als je mee bent).

Durf anders zijn. Durf radicaal jezelf zijn. Ook in je teksten. Jouw stem, hoe jij de dingen voelt en uitdrukt, jouw verhalen, jouw perspectief: dat is écht uniek. Of dat kan het zijn, als je durft tenminste. 

#2. Verbinden met je tribe: it’s all about the feels

Ik riskeer hier mijn zorgvuldig opgebouwde reputatie als no-nonsens en nuchter vrouwmens (authentiek as hell!), maar als het aankomt op online content, valt er heel wat te zeggen voor het smeden van diepere connecties, voelen in plaats van denken en het hart in plaats van het hoofd

Nogal flou en fluffy voor een rationeel wezen als ik? 

Misschien. Maar ook bijzonder interessant. En dat is het ook voor jou. 

Want gevoel en diepere connecties, dat is precies waar ook jouw content best een flinke dosis van kan gebruiken. 

Ik hoor je denken: “Als ondernemer schrijf ik toch geen dichtbundel of roman? Uit het hart, serieus? Waarom heb ik dan al die gevoelens nodig?”.

Het is heel simpel: de beste teksten zijn persoonlijk. Hyper-persoonlijk zelfs. Het zijn die teksten die je als een wilde furie neerkrabbelt omdat je pisnijdig bent. Het zijn de woorden die komen als het pad dat een klant aflegde je diep geraakt heeft. Het is wat je van de daken wil schreeuwen en delen met de wereld omdat het je zo enthousiast maakt.

Teksten waarin jij ontbreekt als schrijver zijn zielloos.

De verhalen die jij alleen kan vertellen, waar jij je hart en je ziel in legt, dàt zijn de verhalen waar jouw publiek op zit te wachten. Als je iets van jezelf laat zien (spoiler alert: daar komt misschien wel wat kwetsbaarheid bij kijken), dan toon je je menselijke kant. En dat maakt het zoveel makkelijker om die connectie met je lezers, met je potentiële klanten te maken. En dat is toch het ultieme doel, of niet soms?

Dus daarom ook: zet in op authentieke, echte verhalen waarin je jezelf en je emoties laat zien. Leg er je hart en je ziel in, total eclipse style. Dat is het soort content waarmee je gaat verbinden. Waarmee je duurzame relaties gaat opbouwen met je achterban.

Turn around,... (sorry, deze oorwurm krijg je er gratis en voor niks bij. Als dat niet gul is).

 #3. Ook (online) verkopen draait rond emotie

En duurzame relaties opbouwen met je tribe, dat is een bijzonder slimme investering. Marketing anno 2020 draait immers niet meer om quick wins, harde sales en agressieve verkoopspraatjes. Het draait om emoties, vertrouwen, verhalen.

We denken graag dat we rationele wezens zijn, maar niks is minder waar. Als het aankomt op aankoopbeslissingen, hebben we vaak al beslist met het emotionele deel van ons brein nog lang voor er enige logica aan te pas komt.

Een man die middenin zijn midlifecrisis een Porsche koopt, doet dat omwille van hoe die bolide hem doet voelen. Om de kick, om gezien te worden als een sportieve kerel die best nog wat testosteron over heeft in zijn lijf. Of om bij zijn vrienden te horen, die elke week op hun tennis-date verschijnen met hun eigen snelle wagens. Niet omdat het een degelijke auto van Duitse makelij is, pakweg.

Emoties laten zien, je eigen verhalen vertellen in je marketing is broodnodig om dat emotionele brein van je doelgroep te prikkelen.

Als je jezelf verbergt, is er geen voedzame bodem om je relatie met je (potentiële) klanten te laten groeien en bloeien. Wat je nodig hebt is een dikke laag vruchtbare humus (niet die met kikkererwten, maar die uit de Aveve), waarin je zaadje na zaadje kan planten en zo verzorgen en liefkozen zodat er na verloop van tijd wortels schieten en een stevige plant groeit. Daar plukken jij en jouw klanten nog lang de vruchten van.

Want kijk: mensen kopen van mensen. Mensen kopen bij voorkeur van mensen die ze leuk vinden. Dat is geen fluffy hippieconcept, dat is pure wetenschap. Vraag maar aan dr. in de psychologie Cialdini: likeability is een ontzettend belangrijke factor in hoe mensen beslissingen nemen.

Als je je niet laat zien, hoe moeten die potentiële klanten dan weten of ze een klik met je hebben of niet? Dat zijn ook geen helderzienden, hé (enfin, tenzij dat je doelgroep is natuurlijk).

#4. Je kan niet vroeg genoeg tonen waar jij het verschil maakt

Gedaan met verstoppertje spelen online: radicaal jezelf durven zijn en tonen is waar het om draait.

Zeker als je iemand bent die nauw samenwerkt met je klanten (een coach, consultant, maar ook een fotograaf, copywriter,… noem maar op), is het belangrijk om je ervan bewust te zijn dat je relatie met een klant begint nog làng voor ze jou voor het eerst inhuren.

Als jij dan opeens helemaal anders blijkt te zijn dan hoe je je voorgedaan hebt online, hoe loopt het verhaal dan verder, denk je? Waarom zou je niet vanaf het eerste prille moment dat ze jou leren kennen (via een post op Instagram! op je blog! in een podcast!) gewoon lekker jezelf zijn?

Als jij zo iemand bent die zich altijd volledig smijt voor haar klanten, waarom zou je dat dan niet doen in je content? Waarom zou je je “inhouden” en niet voluit gaan? Gul zijn met wat je weet en wie je bent en mensen helpen?

Veel ondernemers en coaches werpen op dat ze bang zijn om “teveel” weg te geven of te delen.

Ik kan je alleen maar warm aanbevelen om een mindset van overvloed aan te nemen. Té veel content delen: ik heb het persoonlijk nog nooit gezien. Op voorwaarde dat het met de kwaliteit snor zit, uiteraard. 

Maar die mindset van overvloed, die kan je alleen maar hebben als je ook echt gelooft dat je met niemand moet wedijveren. Dat je eigenlijk geen concurrentie hébt, omdat er maar één exemplaar van jou is en dat ben je – how convenient – zélf.

‘t is zoals Bernadette Jiwa zou zeggen: “You don’t need to compete when you know who you are”. En Anouck Meier zou nog een stapje verder gaan en zeggen “You don’t need to compete when you know and share who you are.” 

#5. Authentieke content creëert impact

Ik weet het: radicaal jezelf durven zijn online vraagt ballen. Het boezemt angst in. Maar bedenk het volgende: als je impact wil hebben, levens wil veranderen, dan ga je uit je schuilplaats moeten komen. Mét persoonlijkheid en alles wat jou jou maakt. Anders kan je je evengoed in stilzwijgen blijven hullen.

“En wil dat dan zeggen dat ik alleen nog maar persoonlijke dingen moet delen?”

Geen paniek: je hoeft niet constant je diepste zielenroerselen te grabbel gooien (tenzij het je ambitie is om op pagina 4 van de Dag Allemaal te verschijnen, uiteraard). Je hoeft zelfs niet de hele tijd over persoonlijke topics te schrijven. Schrijven met een persoonlijke touch kan ook door je enthousiasme te laten doorstralen over wat jou na aan het hart ligt (en ja, dat kan pakweg excel of kwantummechanica zijn – jouw keuze). Het kan door een persoonlijk perspectief toe te voegen aan verder heel zakelijke onderwerpen. 

+ toon Comments

- Hide Comments

Reageer

  1. Deze blogpost is de bitch-slap die ik zal opslaan om regelmatig te kunnen herlezen wanneer ik me te stevig dreig vast te klampen aan de veilige achtergrond. Uniek willen zijn lijkt voor mij vaak te gaan over het vinden van één waanzinnig ingrediënt, maar ik begrijp nu dat het draait om de volledige cocktail en die hoort niet uitgevonden te worden, maar ontdekt en bovenal getoond. Bedankt voor deze woorden, ideaal om vandaag mee aan de slag te gaan!

  2. Mooie blogpost. Ik denk dat ik al vrij persoonlijk omga met mijn volgers. Maar het is mooie inhoud om in het achterhoofd te houden 💛
    Liefs,
    Ellen – The Soul Store

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check mijn beproefde recept vol ongewone ingrediënten en schrijf mails die gretig verorberd worden & zorgen voor nog méér honger bij je volgers & klanten!

Ben je niets vergeten?

Hé, jij daar!