Storytelling

Authentiek in online marketing? Waarom je volgers niet van de “echte” jij willen horen

August 10, 2020

“Is de warmte haar naar het hoofd gestegen?” Vast wel.”
“Staan de vijzen van de hersenpan iets minder aangespannen vandaag?”.

Ik neem het je niet kwalijk als je denkt dat ik de pedalen even kwijt ben. Want in mijn vorige blogpost vertelde ik je nog dat succesvolle ondernemers zichzelf laten zien in hun content. Op een authentieke manier. En nu vertel ik je dat mensen niet zitten te wachten op de “echte” jij.

Hoe kan je authentiek zijn online zonder dat het allemaal rond jou draait? Dat is de hamvraag. En dat is ook precies waar het om draait in deze blogpost.

De evenaar loopt niet door je derrière. De wereld draait niet om jou. Wél om gedeelde ervaringen, gevoelens en verhalen.

Authentiek vs. egocentrisch

Er is een ongeschreven en eeuwenoude (welja, toch zeker decennia- oude) wet in marketing en dat is dat alles draait om de lezer, om het publiek. Je boodschap, de manier waarop je het brengt, zelfs je taalgebruik: als je het niet afstemt op wie je wil bereiken, dan is de kans groot dat je je tijd aan het verspillen bent.

Laat me meteen heel duidelijk zijn: die wet is voor marketing wat de zwaartekracht voor een appelboom is. Very Important.

Want ja, jouw authentieke verhaal verdient het om verteld te worden en kan een cruciale rol spelen in je business. Maar alleen – en hou je vast, hier komt ie – in de mate dat het resoneert met je publiek.

Jouw authentieke zelf en wat jij hebt meegemaakt en geleerd is enkel relevant voor je volgers voor zover ze er iets uit kunnen halen voor hun eigen verhaal.

It’s not about you. It’s about them.

Dit is exact waarom egocentrische content per definitie gedoemd is om te mislukken: mensen haken af als ze merken dat je denkt dat de evenaar door je derrière loopt. Hiermee ken je ook meteen de grootste valstrik van social media.

Effectieve content gaat niet om jou als persoon – het gaat om de ervaringen, gevoelens, lessen en verhalen die jij deelt met je tribe.

Het is net die common ground die een belangrijke rol speelt in het opbouwen van een relatie én in het verkoopsproces.

Ik hou van vintage shoppen bij gezellige winkeltjes als Dingskes in Brugge omdat ik nu eenmaal een hekel heb aan eenheidsworst en mezelf graag omring met – welja – dingskes met een verhaal.

Wat mensen doet kopen

WC-papier.
Een groot bruin boerenbrood.
Lenzenvloeistof.

Er zijn maar weinig dingen die we kopen omdat we ze écht nodig hebben.

Alle andere aankopen zijn dingen die we gebruiken om een verhaal bijeen te puzzelen van wie we zijn, waarin we geloven en waarvan we dromen.

Ik wil een elektrische Mini kopen – ik vertel mezelf en de wereld dat ik geef om milieu en om design.
Ik heb een berg Leuchtturm 1917 Bullet Journals liggen – de boodschap is dat ik hou van old skool systemen en kwaliteit en deugdelijkheid.
Ik koop een lange bloemenjurk van Isabel Marant met bijhorende enkellaarsjes en ik waan mezelf een boho Parisienne van de Rive Gauche met oog voor fashion.

See how that works?

Het is dus een kwestie van haarfijn in het vizier te hebben wie je precies wil bereiken en op hen te focussen. Verbind jezelf, je verhalen, je diensten en producten met hen en help hen om hun eigen verhaallijnen bloot te leggen while you’re at it.

Creëer content, producten en diensten die helpen om die verhalen te vertellen. Van wie ze zijn en wie ze willen worden.

Authentiek én met je publiek in gedachten. That’s where the magic happens.

Vind de raakvlakken met je tribe

“Allemaal goed en wel, miss Ampersand, maar hoe pak je dat precies aan? Zo concreet in je content?”

Hier heb je 7 tips waar je vandaag nog die magische overlap kan vinden tussen jouw verhalen en die van je ideale klant.

1. Vertel verhalen

Wat heeft je publiek nu van jou nodig? In elk geval geen hopen gortdroge feiten en informatie. Daarvan is er namelijk al meer dan voldoende.

Mensen willen zich verbonden voelen met elkaar, met jou. Bij uitstek in deze uitdagende tijden. Ze snakken naar connectie. Ze willen van jou en van elkaar horen, zichzelf herkennen in elkaars ervaringen. Ze willen geraakt worden, geïnspireerd worden, ze willen VOELEN. Ze willen horen dat ze goed bezig zijn, ondanks alles. Ze zoeken bevestiging.

Hun honger kan alleen gestild worden door echtheid en authenticiteit.

En authenticiteit, wel, dat is gewoon een ander woord voor imperfectie. Ofte: het leven zoals het is. Om dat te brengen op een manier die verbindt, die beweegt en doet bewegen, moet je verhalen vertellen.Bedenk bij elke verhaal dat je vertelt: hoe is dit relevant voor mijn ideale klant? Wat kan ze hieruit leren? Welke inspiratie kan ze hieruit halen? Hoe is dit entertainend voor mijn ideale klant? Brengt mijn tekst iets teweeg? Overweeg altijd het perspectief van de lezer or hold your peace.

2. Toon je van je kwetsbare kant

Een afgedraaid wiel. Een blooper. Een epic fail. Het zijn net die dingen die je misschien liever niét wil delen (want hé hallo, perfect imago?!), die je net van je meest benaderbare kant tonen. Die je volgers doen inzien: “precies ook maar eens mens!”. Het vergt moed om je kwetsbaar op te stellen en te bekennen dat je het misschien ook niet allemààl weet of kan, maar het levert je wél een diepere connectie op met je volgers.

De posts waarin ik openlijk vertel over de uitdagingen die ik op mijn pad tegenkwam (van seksistische bazen tot uitputting en burn-out) maken vaak veel los bij mijn lezers – want ik ben natuurlijk niet alléén op dat pad. We denken vaak dat we alleen staan als we ons furieus, teleurgesteld, opgebrand voelen: maar niks is minder waar.

Er zit kracht in kwetsbaarheid. Durf die te gebruiken.

3. Deel je why

Mensen kopen vaak niet zomaar wat je aanbiedt. Heel vaak voelen ze zich aangesproken door waarom je doet wat je doet. Durf je drijfveren te delen, je missie, waar het jou om te doen is.

Als je zuiver weet in te tunen op die innerlijke bron die jou voortstuwt, dan is dat merkbaar, voelbaar in je communicatie. En nee, dat is geen fluffy idee. Dat is nu eenmaal hoe onze hersenen werken.

Als ik je vertel dat ik je een cursus marketing wil verkopen, dan komt dat heel anders binnen dan als ik je vertel dat ik een revolutie wil ontketenen. Dat ik wil dat tientallen, honderden, duizenden vrouwen uit hun kot komen om hun missie van de daken te schreeuwen. Dat ik een beweging van ondernemende vrouwen op de been wil brengen die een stempel op de wereld drukken die zoveel impact maakt dat niemand er nog naast kan kijken. Hashtag Rise Together.

4. Durf uitkomen voor je meningNog zo’n oncomfortabel idee: open en bloot uitkomen voor je gedacht. Moet je daarom dagelijks in de loopgraven van de comments op HLN.be vertoeven en je mening spuien? Allerminst. Het gaat niet om random boel zoeken of zomaar wat gemoederen verhitten.

Integendeel: intentioneel die thema’s aansnijden waarvan je weet dat je volgers er iets aan hebben en er dan jouw unieke licht op laten schijnen, daar komt het op aan.

5. Wees genereus“When helping others becomes the framework through which you interact with the world, you’ll find yourself at the top of many minds (John Hall, Top of Mind).

Heb jij je wel eens afgevraagd of je niet tevéél weggeeft in je content? Ik durf wedden van wel en ik kan je maar één iets op het hart drukken: wees niet karig met de content die je deelt. Toon je volgers dat je écht om hen geeft door vrijgevig te zijn.

Ik ga daarmee in tegen het advies dat ik met de regelmaat van de klok zie voorbijkomen dat je wel mag vertellen over het “wat” maar niet over het “hoe”. I call bullshit on that. 💩

Je gratis content geeft potentiële klanten een proevertje van wat je te bieden hebt, het zet je in de markt als expert in een specifieke niche en laat toe te tonen dat we je je tribe begrijpt en dat je hen kan helpen.

Dus waarom zou je je dan in godsnaam inhouden? Hoe zou jij het vinden om een proevertje te krijgen van een nieuw gerecht waaruit de kruiding is weggelaten omdat de chef nu eenmaal “niet helemaal alles wou geven”? Slaat nergens op. Genereus zijn en mensen helpen, daar ligt een belangrijke sleutel voor succes.

6. Blijf opdagenHelp je publiek en wees vrijgevig. Het is de beste manier om succesvol te worden in wat je doet, als je tenminste bereid bent om te blijven opdagen. Eén keer iets nuttig delen is leuk, maar daarmee bouw je geen duurzame relatie op met je publiek. Keep showing up. Keep helping.

7. Gebruik video

Video is bij uitstek een authentiek medium, waar het adagium “what you see is what you get” geldt (wees zuinig met de filters! 😉). Als je bovenstaande tips in de mix gooit en jezelf op video laat zien (FB live, IG stories, IG TV, YouTube,…), scoor je éxtra punten.

+ toon Comments

- Hide Comments

Reageer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check mijn beproefde recept vol ongewone ingrediënten en schrijf mails die gretig verorberd worden & zorgen voor nog méér honger bij je volgers & klanten!

Ben je niets vergeten?

Hé, jij daar!