Productiviteit

Ondernemen in vrijheid – hoe ik mijn to do- lijst temde met de hulp van een 19e eeuwse Italiaanse ingenieur

January 27, 2022

Parmezaanse kaas. Leonardo da Vinci, Giotti, Michelangelo, Bernini en consoorten. Damiano David (de zanger van Måneskin, voor mocht je onder een steen geleefd hebben). Vespa’s. Handgebaren. Prada. Gelato. Er zijn wel meer prachtige dingen voortgekomen uit ‘s werelds meest romantische natie: Italië. Zo ook de man die een waanzinnige impact gehad heeft op hoe ik mijn business en mijn leven leid: Vilfredo Pareto.

Vilfredo who? Vilfredo Pareto!

Vilfredo – Freddy voor de vrienden, ongetwijfeld – was een 19e eeuwse Italiaanse ingenieur, wiskundige, filosoof, socioloog en politiek wetenschapper. Een echte Uomo Universale of een regelrechte overachiever, de man was duidelijk van vele markten thuis.

Pareto kreeg op een gegeven moment in de gaten (ik stel mij voor dat dat tijdens een ochtendlijke wandeling in de Toscaanse heuvels was) dat 80% van het land in Italië in handen was van 20% van de bevolking. Daarna herkende hij dit 80/20 principe overal waar hij keek.

Zo stelde hij vast dat 80% van zijn doperwten (heerlijk in pasta primavera, pakweg) afkomstig waren van 20% van zijn planten. En dat 20% van de vorsers aan de universiteit verantwoordelijk waren voor 80% van het onderzoek.

Het Pareto-principe blijft tot op vandaag een belangrijke economische wetmatigheid. Microsoft stelde bijvoorbeeld vast dat ze, door zich te focussen op het oplossen van de 20% meest gerapporteerde bugs, 80% van de systeemfouten en crashes konden voorkomen (daar heb ik wel niet op gewacht om naar Apple over te schakelen, maar ik wijk af).

Pareto principe: zet in op de 20% die voor 80% verantwoordelijk is voor je resultaat.

Wat heeft het Pareto-principe te maken met jouw business? 

Als je net als onze Freddy aandacht schenkt aan het 80/20 principe, ga je het overal zien. 

 • Het zou zomaar eens kunnen dat 20% van je diensten of producten voor 80% van je winst zorgt.
 • Of misschien zorgt 20% van je klanten voor 80% van je omzet…
 • …en is een andere 20% van je klanten verantwoordelijk voor 80% van je problemen (sayonara, droeftoeters!)
 • Het zou goed kunnen dat 20% van je blogposts 80% van het verkeer naar je website veroorzaakt.
 • Of dat 80% van het werk in je business door de 20% top performers in je team gedaan wordt.
 • Misschien is 80% van je omzet het gevolg van 20% van de (marketing) acties die je onderneemt. 

Zelfs al komt het niet in elke casus neer op de exacte verhouding 80/20, je voelt wel aan dat sommige van je acties nu eenmaal een grotere impact hebben dan andere, en dat het loont om te focussen op de hefbomen in je business. 


Less is more is de sleutel voor ondernemen in vrijheid

Waar het om draait is dit: als je focust op de 20% dingen/taken/producten/acties/marketingkanalen/… die écht een impact maakt in je business, dan kom je veel verder dan als je je laat overweldigen door all the things. Dan kan je beginnen met ondernemen in vrijheid. Dan smoor je de overwhelm in de kiem en kan je het gros van je tijd doorbrengen in je zone of genius. 


Volg deze drie stappen als dat als muziek in je oren klinkt:


Stap 1. Ga op zoek naar de hefbomen

Zet je Sherlock Holmes-pet op en ga op zoek naar de hefbomen die het meeste resultaat creëren in je business.

Het is nog maar een paar jaar geleden dat ik in mijn business 101 verschillende diensten aanbood. Van uurtje-factuurtje copywriting over copy coaching over blog abonnementen: you name it. Ik denk dat ik op een gegeven moment wel 10 of 15 verschillende diensten en producten in mijn virtuele etalage staan had.

Op een gegeven moment besloot ik om mijn aanbod drastisch te vereenvoudigen. Je kon nog maar op één manier met mij werken. Mijn agenda ontplofte, ik werkte veel efficiënter en genereerde veel meer omzet.

Ga kijken in je boekhouding: wat of wie is jouw grote money maker? Wat draagt eigenlijk maar weinig bij aan je business? Analyseer hoe je je tijd spendeert: welke taken of acties maken duidelijk impact en wat is eigenlijk busy work? Hoe zou je je business model kunnen aanpassen aan het 80/20 model?

Less is more. Behalve als het aankomt op de hoeveelheid koffie en koeken die je naar binnen werkt tijdens je brainstorm.


Stap 2. Zwier alles wat geen hefboom is overboord

Eens je helder hebt wat de hefbomen zijn, is het tijd om met de sérieux van een plastische chirurg in Hollywood het overtollige vet weg te snijden en af te stoten.

Snij alles weg wat bij de onderste 80% hoort. 

Ik kon heel duidelijk zien dat één van mijn producten – Content Rebels – verantwoordelijk was voor 80% van mijn omzet. Hoog tijd om daarop te focussen en niet langer veel tijd en moeite te wijden aan kleinere producten en programma’s zoals mijn content planner. 

Het staat nog in mijn shop, maar ik investeer er niet langer tijd of energie in om het te promoten. Het houdt geen steek om dat te doen: als ik naar het grote plaatje kijk dan maakt het amper een verschil. Voortaan ligt de focus enkel nog op omvattende online programma’s waarmee ik mijn klanten een heuse transformatie kan helpen bezorgen.

Ondernemen in vrijheid? Weet waar je grootste money maker zit, zet daar dubbel en dik op in en zwier de rest overboord.
Wat is de grootste money maker in jouw business?


Stap 3. Zet in als een bezetene op de 20%

Of zoals ze dat zo treffend in het Engels uitdrukken: double down on what works. Eens je weet wat er echt impact heeft, zet je daar dubbel en dik op in. 

Van zodra ik begon in te zien dat ik niet alleen veel meer omzet kon creëren, maar ook veel meer impact en plezier kon maken als ik niet langer 1-op-1 werkte maar met groepen klanten werkte via groepscoaching en online programma’s, stelde ik alles in het werk om het 1-op-1 werk te schrappen. Sindsdien verdubbelde ik al verschillende keren mijn omzet van het voorafgaande jaar.

In mijn geval zag inzetten op die 20% er zo uit:

 • Aanbod vereenvoudigen: enkel nog online programma’s aanbieden
 • Aanbod verder vereenvoudigen: enkel nog premium online programma’s aanbieden waarmee mijn klanten heuse transformaties kunnen realiseren in hun business
 • Marketing vereenvoudigen: consequent inzetten op e-mail marketing, drastisch snijden in sociale media presence (focus op IG, niet langer op FB en LinkedIn, alles batchen en zoveel mogelijk op voorhand inplannen met scheduling software, nl. SmarterQueue).
 • 80% van mijn tijd werken in mijn zone of genius, namelijk content creatie. De overige 20% van wat moet gebeuren zoveel mogelijk beperken tot andere hefboomtaken (strategie uitstippelen, product development etc.) en alle andere taken schrappen, automatiseren, een systeem in steken of delegeren.
 • Aantal freelancers waar ik mee samenwerkte reduceren tot zij die het meeste bijdragen aan de bottom line en enkel nog met VA en tech VA werken 

Het kan heel goed zijn dat jouw conclusies er heel anders uitzien dan de mijne. Maar als jij ook wil ondernemen in vrijheid loont het absoluut keihard de moeite om op zoek gaan naar de 80/20 regel in je eigen business. Zeg dat Freddy het gezegd heeft.


Kan je hulp gebruiken om meer vrijheid te creëren in je business? 

Ik maakte een handige Freedom Scan voor je. Daarmee kan je zelf de ruis uit je onderneming halen, ontdekken wat een verschil maakt in je bedrijf, wat je kan schrappen en hoe je kan inzetten op wat écht van tel is. 

Daarin ontdek je ook het ene zinnetje dat op een post-it op mijn Bullet Journal hangt en dat voor mij elke dag opnieuw als een kompas werkt. Benieuwd wat dat is? Download nu de Freedom Scan!

+ toon Comments

- Hide Comments

Reageer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check mijn beproefde recept vol ongewone ingrediënten en schrijf mails die gretig verorberd worden & zorgen voor nog méér honger bij je volgers & klanten!

Ben je niets vergeten?

Hé, jij daar!