Nieuwsbrief

Waarom je de beste nieuwsbrieven in bad schrijft

May 4, 2022

“Beste lezer …”

Geen idee hoe je verder gaat na dat – eerlijk: nogal povere – begin? Je nieuwsbrief kan een serieuze moneymaker zijn, maar daarvoor moet je ‘m natuurlijk wel eerst geschreven krijgen.

In de wijde wereld van persoonlijke nieuwsbrieven wordt er naar mijn gevoel aanzienlijk meer tijd besteed aan staren naar de cursor dan aan het schrijven van knallers van e-mails. Er wordt meer gezucht dan luidop gelachen. Meer getwijfeld dan genoten.

Niet als het aan mij ligt: in deze blogpost deel ik mijn not-so-secrets waarmee jij straks in een halfuurtje de eerste draft van je volgende nieuwsbrief krabbelt én er nog plezier aan beleeft ook.

Tips om goede nieuwsbrieven te schrijven

1. Unblock your writer’s block

Er wordt nogal mysterieus gedaan over die good old writer’s block, maar eigenlijk kan die maar twee dingen betekenen. Of je hebt te veel tijd en zit je tijd te verlummelen, of je aarzelt. Het kan de beste overkomen: stel jezelf de vraag waarom je aarzelt. Waarom begin je niet gewoon te schrijven? Wat houdt je tegen? Enkel eerlijke antwoorden!

Heb je jezelf wel een duidelijke briefing gegeven? Stel je voor dat je een copywriter zou inhuren om je nieuwsbrief te schrijven en verzamel alle informatie die hij/zij nodig zou hebben om voor jou aan het werk te gaan. Probeer daarvan te vertrekken.

Experimenteer eens met een deadline: geef jezelf een halfuur of zelfs maar een kwartier om een eerste draft te schrijven. Knijpt je maag samen bij het idee alleen al? Goed zo! Begin er dan maar direct aan.

2. Done is better than perfect

Een nieuwsbrief die in de mailbox van je fans valt, is beter dan eentje die blijft steken op de highway tussen je oververhitte brein en je krampachtig tikkende vingers. Geef jezelf daarom permissie om die shitty eerste draft te schrijven zonder de lat op een onmogelijke plek te leggen voor jezelf.

Zet je innerlijke criticus even aan de deur met de zin “dit is nog maar de eerste versie. Het hoeft niet perfect te zijn.”

Een trucje dat hierbij helpt: maak een onderscheid tussen je writer’s mode & je editor’s mode. Als writer ben je creatief en careless, verzin je zotte ideeën, gebruik je anekdotische voorbeelden uit je eigen leven en ga je een homerische vergelijking niet uit de weg. Als editor scheid je het kaf van het koren. Je gaat meedogenloos tot de essentie en polijst je tekst tot een parel van lekt me liptje.

Ben je als writer bezig, hou de editor dan even uit de kamer en schrijf je gedachten neer.
En heb je je editor petje op, maak je tekst dan sprekender met volgende tips:

  • Maak het visueel: voeg details toe zodat je lezers zich het tafereel dat je schetst levendig kunnen voorstellen.
  • Gebruik je zintuigen: de smaken, geuren en kleuren mogen er écht van af spatten.
  • Lees je tekst luidop en vraag jezelf af of het klinkt zoals jij. Ja, je màg echt schrijven zoals je spreekt. Dit is geen opstel voor juffrouw Mieke van het vijfde.
  • Schrijven is schrappen, vraag maar aan Stephen King – hoe kan het simpeler?
  • Steek er eens wat ritme in: is ‘t een lambada, een chachacha of een Weense Wals?

3. Het màg plezierig zijn

Moet je nieuwsbrief schrijven verschrikkelijk zijn? Of mag je het ook tof maken? Laat je bad vollopen en zet een chillax muziekje op. Ga naar je favo koffiebar en zeg tegen de barrista dat de dubbele cappuccino’s mogen komen. Leuke e-mails schrijf je in leuke omstandigheden. Remember that.

Dat betekent niet dat je die nieuwsbrief snel snel tussendoor moet gaan schrijven als je in een leuke mood zit. Wil je elke week van je laten horen, dan moet je daar tijd voor gaan afbakenen. Blokkeer enkele uurtjes deep work en batch verschillende nieuwsbrieven. Zo kan je weer een maandje voort.

4. Energie is alles (of toch zeker de helft van alles)

Je enthousiasme voor wat je te vertellen hebt en je eagerness om het te delen met je tribe stralen door in je schrijfsels als de zomerzon door vroege ochtendmist.

Trek eens vijf minuutjes op een trip down memory lane: welke leerkrachten herinner jij je nog? Verzekers die gepassioneerde peoples die aanstekelijk konden vertellen over hun vak. In mijn geval was het Mevrouw Logghe, lerares Grieks, die me op de eerste rij bijna omver blies door de overtuiging waarmee ze over de Helmboswuivende Hector vertelde – we were right there in Troy.

Zorg dus dat je met de juiste mood achter je laptop schuift. Geef jezelf een peptalk over je passie. Zet desnoods eerst een vette Beyoncé schijf op en schud alles goed los. Daarna stroomt het wel!

5. A little less information, a little more stories please

Voor zover ik weet heeft nog geen enkele marketeer of copywriter de frase “information sells” uitgesproken – tenzij als een zure mop. Geloof mij: niemand heeft zich op je mailing list gezet om informatie te krijgen die ze gewoon kunnen googelen.

Entertain je lezers met pittige anekdotes en wees niet bang om met de deur in huis te vallen. Professionals noemen dit het battlefield principe en je hoeft er geen gespierde viking voor te zijn. Pak je lezer gewoon bij hun nekvel zodra ze je e-mail openklikken. Geen introducties, geen holle frases, meteen actie.

Daarbij mag je lekker brutaal jezelf zijn. Ditch je professionele imago en schrijf gewoon zoals je spreekt. Vertel een waargebeurd verhaal dat je overkwam of een les die je leerde van je grootmoeder, je slinkse ex-boyfriend of je eerste baas. Het belangrijkste: werk af met jouw typische humor of stijl. No one else can.

Ga en deel je boodschap!

You’re officially done! Tijd om erin te vliegen en die nieuwsbrief op papier te krijgen.

Kan je toch nog wat extra peper in je reet gebruiken? Download mijn private podcast “Mijn Copywriting Recept voor Magistrale Mails”. Daarin deel ik mijn beproefde recept vol ongewone ingrediënten en leer jij mails schrijven die gretig verorberd worden & zorgen voor méér honger bij je volgers & klanten!


Download mijn recept >>

nieuwsbrieven copywriting

+ toon Comments

- Hide Comments

Reageer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check mijn beproefde recept vol ongewone ingrediënten en schrijf mails die gretig verorberd worden & zorgen voor nog méér honger bij je volgers & klanten!

Ben je niets vergeten?

Hé, jij daar!