Podcast

#16 Vrouwelijk ondernemerschap: sisterhood of krabbenmand?

August 26, 2022

Vrouwen durven elkaar – en zichzelf – al eens serieus naar beneden te halen en te veroordelen.
Vrij vertaald: vrouwen zijn bitches.

Maar is dat wel zo? 

Ik geloof niet in de mythe dat vrouwen er sowieso op uit zijn om elkaar met ellebogen en stilettos uit de weg te ruimen. Dat samenwerken met andere vrouwelijke onderneemsters onmogelijk zou zijn. En dat vriendschappen tussen vrouwen per definitie slangenkuilen zijn. 

Maar er zijn wel redenen waarom dat vaak zo afgeschilderd wordt en waarom het een soort self-fulfilling prophecy lijkt. En daar wil ik graag wat dieper induiken in deze aflevering.

Het is een tricky onderwerp, maar ik vind het belangrijk om er mijn tanden in te zetten, want het ligt me nauw aan het hart en there’s a lot more to it than meets the eye, dat is zeker.

Dit zijn een paar juicy bits om duimen en vingers van af te likken in deze aflevering:

 • Je ziet eigenlijk 2 dingen als het gaat over vrouwen en ondernemen, samenwerken, en all that jazz. Enerzijds staan de socials vol met hashtags en inspirational quotes over sisterhood en girl bosses die together sticken. Anderzijds is er het krabbenmandeffect, een fenomeen dat seriously real is onder krabben én vrouwen.
 • Buiten dat ik ze graag eet, weet ik niet zo heel veel over krabben, de schaaldieren 🦀, maar ik leg je wel haarfijn uit wat wij feministen bedoelen met krabben en het krabbenmandeffect en hoe die mand symbool staat voor het patriarchaat. 
 • Je hoort het misschien in mijn stem, deze podcast hakt er stevig in bij mij want ik herken het keihard. Uit mijn studententijd, uit mijn tijd als advocate, en ook nu als onderneemster.
 • Maar… ik ben er wel heilig van overtuigd dat het anders kan. Ik vertel je wat we daarvoor te doen hebben en welke denkpatronen we daarvoor moeten doorbreken.

Hier vind je alle links, tools & resources die ik vermeldde:

 • Ik leerde het concept van de krabbenmand een paar jaar geleden kennen via het boek “Krabben” van Daan Borrel en Milou Deelen. Een boek dat alle stereotypen en de conditionering van we moeten zijn en wat we niet mogen zijn als vrouw kritisch onder de loep neemt. Life changing! Als je het nog niet gelezen hebt, doe het dan nu.
 • Dr. Margriet Van Heesch heeft een aannemelijke verklaring voor het krabben fenomeen. Als cultuurwetenschapper met focus op genderstudies is ze verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Hier vind je meer info over haar werk. 
 • Ik verwijs naar de episode waarin ik vertel wat ik zou doen als ik Eerste Minister was. Voor wie dat gemist heeft: dat was in aflevering 11 van Ampersand Rebel Rants. 
 • Als je denkt vanuit overvloed, dan is er altijd genoeg taart. Dat zegt ook Stephen Covey, de dude die “The Seven Habits of Highly Effective People” schreef. Ook een must read
 • De podcast waar ik al heel lang naar luister, is Creative Pep Talk, van Andy J. Pizza. Zijn Instagram account is ook een leuke om te volgen by the way.

Viva la Revolución, baby!

Hopelijk heb ik je aan het denken gezet en goesting gegeven om te groeien en te bloeien op jouw eigenwijze manier. Samen zijn we revolutionair impactvol en veranderen we de wereld, van binnenuit. Hashtag World Domination en al!

Revoluties breng je niet alleen op gang én het is ook veel plezanter om samen op de barricades te staan. Daarom wil ik je vragen: abonneer je op deze podcast, deel ‘m met je BFF’s of je eigen wolfpack, en laat een review achter waar je naar deze podcast luistert. 

Deel ‘em op de socials en tag me met @anouck_ampersand. Dan kan ik je een virtueel vuistje geven en vinden ook andere Rebels With a Cause ook hun weg naar meer vrijheid.

The Ripple Effect Challenge

In een wereld die vrouwen graag klein houdt, brand ik om onderneemsters met elkaar te verbinden en elkaar te helpen versterken.

Daarom doen we binnenkort The Ripple Effect Challenge

Van 19 tem 23 september ga ik samen met een groep enthousiaste onderneemsters met een radicaal nieuwe manier van ondernemen aan de slag: 

 • creëren ipv eindeloos scrollen
 • samenwerken ipv vergelijken en concurreren
 • je eigen originele zelf zijn ipv kopiëren wat iedereen al doet

The Ripple Effect Challenge is een golf van inspiratie, creatie, empowerment en verbinding en jij kan gratis en voor niks met ons mee surfen op die golf. 

Let’s make some serious waves together! Schrijf je nu in! 

+ toon Comments

- Hide Comments

Reageer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check mijn beproefde recept vol ongewone ingrediënten en schrijf mails die gretig verorberd worden & zorgen voor nog méér honger bij je volgers & klanten!

Ben je niets vergeten?

Hé, jij daar!