Content marketing

Podcast maken: hoe begin ik eraan (en ben ik niet te laat)?!

January 18, 2023

Je kan er niet meer omheen: wil je vandaag je eigen podium innemen, je expertise delen en je zegje doen zonder afgeknipt te worden door een advertentie voor organic hondenbrokken, dan MOET je je eigen podcast maken.

Nuance: jij moet natuurlijk just niks als je daar zelf geen zin in hebt. Maar ik neem je graag even mee in de redenen waarom een eigen podcast maken een beire slim idee is, en haal meteen ook de mental blocks onderuit die jou vandaag misschien tegen houden. Perfectionisme, iemand?

Waarom je die podcast moet maken voor je business

Op de socials moeten we harde cash betalen om nog gezien te worden door onze volgers – laat staan door een nieuw publiek. Blogposts zijn een heerlijk medium, maar eerlijk: hoe vaak kan onze aandachtsspanne een tekst van meerdere alinea’s nog aan? (Probeer deze keer toch écht tot het einde te lezen. Er volgt iets juicy!). 

Nieuwsbrieven blijven mijn first love, maar podcasts zijn toch zeker mijn teerbeminde tweede kind. En daar zijn drie goede redenen voor:

  • Quality time: in een podcast heb je de tijd om je hele verhaal te doen. Of je nu afleveringen van twintig minuten of een anderhalf uur maakt, je hebt de aandacht van je luisteraar op een manier die niet te vergelijken is met vluchtige stories. Ook al is die intussen boodschappen aan het doen, aan het pendelen of administratie aan het bijwerken. 
  • Nabijheid: wat is er persoonlijker dan je stem? Als je al eens een podcast luistert, dan weet je hoe vertrouwd de stem van je host kan zijn. Niets geeft je het gevoel een expert beter te kennen dan regelmatig te luisteren naar wat zij te vertellen heeft. En nabijheid geeft vertrouwen, toch? 
  • Trouw: klikt je luisteraar op “abonneer” dan glipt elke nieuwe aflevering geruisloos in hun podcast-app. Elke keer jij iets nieuws te delen, te vertellen of te verkopen hebt, staat je episode in de wachtrij om rechtstreeks in het oor van je luisteraar te klinken. Je hebt geen doctoraat in marketing nodig om te snappen dat dat goud waard is, denk ik?
Een podcast maken bracht me al zoveel, onder andere deze prestigieuze podcast award!

Wat houdt je tegen om een podcast te maken – en hoe je komaf maakt met die drogredenen

Loop je al maanden rond met het idee om een podcast te maken? Heb je misschien al een eerste aflevering opgenomen – en opnieuw opgenomen en opnieuw opgenomen? Of denk je dat je die eerste episode pas kan lanceren als je jingle en je artwork on point zijn?

Been there, done that. Waar ik bij de lancering van mijn eerste podcast – Werk & Leven, met de ravissante Kelly Deriemaeker – volledig in de luwte van mijn eigen kleerkast kon werken, voelde ik tonnen druk bij de lancering van mijn solo-podcast. Ik had er al bijna vrede mee dat ik NOOIT zou lanceren. 

Uiteindelijk besefte ik: overwhelm is optional. Ik besloot mijn demonen in de ogen te kijken en Ampersand Rebel Rants op de wereld los te laten. I never looked back. Behalve nu, om de mental blocks te fileren die op mijn weg lagen, zodat jij ook je eigen stem op de wereld kan loslaten.

Dit zijn de 5 belemmerende gedachten die misschien ook tussen jou en je podcastgeluk staan:

1. Ben ik te laat om een podcast te maken?

Het aantal podcastluisteraars in Vlaanderen en Nederland neemt jaar na jaar toe. Het medium is zijn snoezige kinderschoentjes intussen ontgroeid. Kijk maar hoe mediahuizen de ene na de andere podcast uit hun boxen knallen. Intussen zet 1 op 5 Vlamingen gezwind zijn favo podcast op. Betekent dat dat de markt verzadigd is?

Allerminst.

Volgens data van Buzzsprout is de wereldwijde podcastmarkt geëxplodeerd van 60.000 shows in 2014 naar meer dan 2 miljoen vandaag. Toch is dat niets vergeleken met het aantal accounts op pakweg YouTube (2,6 miljard) of Instagram (1,3 miljard). Over België heb ik geen cijfers gevonden, maar in Nederland zijn er nog steeds minder dan 20.000 podcasts.

Bovendien zijn niet al die podcasts vandaag nog actief. Heel wat shows die bijvoorbeeld gestart werden tijdens covid, zijn intussen opgedoekt. Hun luisteraars blijven wezenloos achter, op zoek naar hun volgende audiokick. Misschien ben jij wel diegene die hen opvangt en hun leven een nieuw doel geeft?

2. Wat gaan de mensen denken? Over people-pleasen en loyaliteit

“Mijn naam is Anouck, ik ben 40 en Ik ben een recovering people pleaser.”

Ik heb al een hele weg afgelegd, maar dat betekent niet dat ik onfeilbaar ben. Integendeel: mijn grootste angst bij de lancering van mijn solopodcast was dat ik zou tegenvallen. Ik was bang om Werk & Leven als podcast en mijn co-host Kelly tekort te doen. Ik had heel erg de gedachte geïnternaliseerd dat een eigen podcast deloyaal zou zijn ten opzichte van Werk & Leven. Verraad bijna. 

Terwijl er zoveel podcast hosts meer dan één podcast runnen. Zonder dat de ene de andere ondermijnt. Wel integendeel. 

Bovendien: hoe zouden onze luisteraars op die nieuwe podcast reageren? Onze community? Het boezemde me angst in. People pleasen is een sterke reflex, gastjes. Maar het is ook een langzaam werkend gif. Je zet je eigen wensen en verlangens op de laatste plek om toch maar niemand tegen de haren in te strijken. 

Hoe heb ik mij er toch maar over gezet? Door de wijze woorden van ons aller Glennon Doyle, een Amerikaanse auteur met een bijzonder straf levensverhaal en enkele pittige boeken op haar naam, zoals Untamed. In die laatste schreef ze dat het je voornaamste taak als vrouw is om anderen teleur te stellen, zodat je jezelf niet constant teleur moet stellen. 

Wil je jezelf van je people pleasing gewoontes bevrijden, dan moet je dus durven tegen te vallen. Dingen doen waarvan andere mensen hun wenkbrauwen optrekken en een frons tevoorschijn toveren. Je goesting!

3. Perfectionism killed the radio star

Weet je nog de eerste nieuwsbrief die je ooit schreef? De eerste foto die je – inclusief sepia filter – op je socials deelde? Je eerste podcast zal net als die glorieuze momenten niet van – euh – topniveau zijn.

Het geheim van succes is dat je vóór je echt goed wordt in wat je doet, eerst door een meh-fase moet. Een fase waarin je eindproduct nog niet op het niveau is waar jij het wil. Je kan niet beginnen en meteen de beste zijn. De truc is om niet op te geven als je podcast nog niet van het niveau is dat jij ambieert. Je raakt daar wel, en in tussentijd oefen je, verfijn je jouw ambacht en probeer je verdikke plezier te maken.

Hoe vaker je opneemt en hoe consistenter je bent, hoe beter je zult worden. Dan kan ik je beloven.

Een adagium dat mij altijd helpt als de perfectionist in mij komt bovendrijven is dit:

It doesn’t have to be perfect to be powerful.

Had je podcast beter geklonken als je storytelling nog iets strakker was en die jingle perfect was afgemixt? Waarschijnlijk, maar dat betekent niet dat je er vandaag niemand mee kunt helpen.

4. Zijn podcasts niet te ingewikkeld om te maken?

Ik ga je gerust stellen: er zit geen autovernietingsknop voor de wereld op je microfoon. Het ergste wat kan gebeuren, is dat je vergeet op te nemen. Audio opnemen, monteren en publiceren lijkt een pak ingewikkelder dan een blogpost schrijven, maar met enkele basic procedures kom je al een heel eind.

Je kiest bovendien zelf hoe geproducet je podcast is: wil je een jingle voor elk segment of neem je liever in het lang en het breed op? Ga je voor een studio-opname of kies je voor een simpele microfoon in je eigen knusse kleerkast? Ik heb het tweede jaren gedaan en heb zero regrets. Mijn montage besteed ik trouwens met plezier uit aan mijn podcast editor.

De kracht van je podcast ligt niet in hoe complex de productie is, maar in wat jij te vertellen hebt. En ik geloof dat dat héél wat is.

5. Is er nog plek voor mij en mijn podcast? Is mijn publiek niet al ingenomen?

Dat er nog plek is op de podcast-markt haalde ik eerder al aan. Maar wat als er al verschillende succesvolle shows in jouw niche zijn: hoe vecht jij dan voor je stuk voor de cake? En heeft dat wel nog zin?

Mijn niet zo bescheiden mening: zelfs al zijn er al 50 podcasts in jouw niche op ons lapje van de wereld, dan nog is er nood aan jouw unieke stem. Het gaat niet alleen om het topic van je podcast, maar ook over jouw persoonlijke saus. Over wat jij toe te voegen hebt en hoe jij dat zelf aanpakt. You do you, dan is er altijd plek.

Ten tweede: size doesn’t matter. Misschien bereik jij met je eerste podcastafleveringen telkens ongeveer 50 luisteraars. Dat zijn 50 mensen die aan jouw lippen hangen en bij wie jij en je onderneming top of mind zijn. 50 mensen die misschien elk aan twee anderen zullen vertellen over jouw podcast. 

Misschien gaan ze de andere podcasts die ze beluisteren niet meteen ditchen. Dat hoeft ook helemaal niet: ze vinden vast wel een extra halfuurtje in hun week om ook jouw podcast te luisteren. Wie weet maken ze gewoon een extra wandeling – mooi meegenomen voor hun gezondheid!

Dat er plek is voor jou op de podcastmarkt betekent echter niet dat je gewoon hoeft te publiceren en dan succes wel volgt. Je zal marketingactie moeten ondernemen om je podcast beluisterd te krijgen. 

Wat je daarbij kan helpen:

  • Consistentie: publiceer met een vast ritme je afleveringen. Zo weten je luisteraars wat ze van je kunnen verwachten. Dat kan wekelijks, maar ook tweewekelijks zijn.
  • Ga kletsen bij andere podcast hosts. Zo kan ook hun publiek jou ontdekken.
  • Wil je advertenties gebruiken, kies dan geen koude kanalen als Google, maar ga voor social ads of adverteer in gelijkaardige podcasts.
  • Een klein publiek? Super! Engageer hen om je podcast te delen en reviews achter te laten. Ga persoonlijk in gesprek en bedank hen voor hun steun. 
  • Gebruik je andere kanalen: deel je podcast in je nieuwsbrief, socials of YouTube. Tease the hell out of them zodat je volgers doorklikken naar je podcast.

Ready to rock your podcast?

Ik hoop dat die podcastdroom een pak dichterbij voelt na deze blogpost. Weet je nog niet zeker hoe je eraan moet beginnen om die podcast te maken: je onderwerp zoeken, scripts schrijven en die podcast op bloody Spotify krijgen?

Binnenkort lanceer ik mijn nieuwe training Podcast Rebels. Daarin deel ik alles wat ik leerde bij het maken en lanceren van mijn drie podcasts: Werk & Leven, Ampersand Rebel Rants en Ampersand Unplugged. Het wordt van lekt me liptje, dus laat je e-mailadres achter als je dit niet wil missen. (Spoiler: you don’t!

Dé Podcast Gids Voor Beginners

Kan je niet wachten tot mijn nieuwe training er is? Ongeduldig, I know the feeling! Daarom heb ik alvast een gids geschreven waarmee je je eerste stappen kan zetten. Download nu ‘Podcast Gids Voor Beginners’ en start jouw eigen podcastavontuur.

+ toon Comments

- Hide Comments

Reageer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check mijn beproefde recept vol ongewone ingrediënten en schrijf mails die gretig verorberd worden & zorgen voor nog méér honger bij je volgers & klanten!

Ben je niets vergeten?

Hé, jij daar!