Podcast

#35: Waarom je geen (groot) team nodig hebt

March 24, 2023

Moet je een groot team hebben om verder te groeien? 

Het is het gangbare advies in ondernemersland: als je echt impact wil maken en wil groeien, dan kan je het niet alleen. Als je onderneming een zeker level behaald heeft, wat matuurder begint te worden, en groeit qua omzet, moet je een team hebben.

Wat niemand zegt is dat zo’n team met een hele set aan extra uitdagen komt, en dat een team uitbouwen eigenlijk helemaal geen must is, en zelfs geheel optioneel is. 

Ik neem dus nogmaals de rol op van degene die de kat de bel aanbindt en vertel je in deze aflevering heel openhartig over hoe ik een very small but mighty team van freelancers opgebouwd heb, en ook hoe ik daaraan voorafgaand mijn bedrijf bijna in de vernieling reed door wel een gigantisch team in te huren. 

Dit zijn een paar juicy bits om duimen en vingers van af te likken in deze aflevering:

 • Groeien met je bedrijf is groeien qua omvang en aantal mensen. Het wordt vaak voorgesteld als the only way to go. Maar is dat wel zo? 
 • Ooit dacht ik ook dat ik een groot team moest hebben, maar guess what? Dat moet helemaal niet.
 • Ik heb mijn team dus opnieuw gehalveerd. 
 • Je krijgt een unfiltered blik achter de schermen. Van de eerste VA die ik inhuurde, tot een team van meer dan 10 mensen, terug naar een core team van 4.
 • Dat proces van groeien en weer krimpen ging gepaard met de nodige blunders. 
 • The good, the bad & the ugly: ik deel mijn 7 meest epic fails in de hoop dat jij er iets aan hebt. 

Hier vind je alle links, tools & resources die ik vermeldde:

 • Het zal je niet ontgaan zijn dat ik de afgelopen periode bezig was met de lancering van Podcast Rebels. Dat was nogal intens en dus moest je even wachten op een nieuwe Ampersand Rebel Rants. Maar ik liet je niet helemaal in de steek, want ondertussen was ik te gast in de podcast De Pod Op van De Schakel, een groepspraktijk van psychologen in de Westhoek. Een heel fijn gesprek dat je hier kan beluisteren.
 • De deuren van Podcast Rebels zijn ondertussen gesloten, maar mijn Podcast Gids voor Beginners kan je nog altijd gratis downloaden. 
 • Check zeker de websites van Conny Vandendriessche en Lien De Pau. Allebei succesvolle onderneemsters, de ene met een groot team en de andere met een klein team. 
 • In het boek Who Not How gaat Dan Sullivan uit van de stelling: ipv zelf alles uit te vogelen (de how), kan je beter op zoek gaan naar iemand die de how al kent (de who) en het uitbesteden. Kleine sidenote: doe dat slim, dwz eerst schrappen en automatiseren in de mate van het mogelijke, dan pas uitbesteden. 
 • Nog een boek dat ik keihard aanraad voor iedereen die zoiets heeft van ‘zo’n groot team hoeft voor mij niet’, is Company of One van Paul Jarvis
 • In mijn online programma Your Biz Your Choice, de cursus die je helpt uitstippelen hoe je ideale aanbod eruit ziet, zei ik het trouwens ook al: groei is geen must, als het goed is zoals het nu is, is dat ook prima. 

Minder hustle, meer joy?

In het najaar lanceer ik de opvolger van Baas Over Eigen Tijd, de cursus rond time management die ik met Kelly mijn co host van Werk & Leven ontwikkelde. In dat brand new traject rond time management ga ik het heel uitgebreid hebben over dit soort thema’s: uitbesteden, automatiseren, systemen opzetten voor je business, samenwerken en nog veel meer.

Het wordt geen klassiek online programma. We gaan erg inzetten op coaching en implementatie en daarom gaat het slechts voor een beperkte groep gelanceerd worden. Als jij één van die lucky early adopters wil zijn, zet je alvast op de wachtlijst.

nieuwsbrieven copywriting

Viva la Revolución, baby!

Hopelijk heb ik je aan het denken gezet en goesting gegeven om te groeien en te bloeien op jouw eigenwijze manier. Samen zijn we revolutionair impactvol en veranderen we de wereld, van binnenuit. Hashtag World Domination en al!

Revoluties breng je niet alleen op gang én het is ook veel plezanter om samen op de barricades te staan. Daarom wil ik je vragen: abonneer je op deze podcast, deel ‘m met je BFF’s of je eigen wolfpack, en laat een review achter waar je naar deze podcast luistert. 

Deel ‘em op de socials en tag me met @anouck_ampersand. Dan kan ik je een virtueel vuistje geven en vinden ook andere Rebels With a Cause ook hun weg naar meer vrijheid.

+ toon Comments

- Hide Comments

Reageer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check mijn beproefde recept vol ongewone ingrediënten en schrijf mails die gretig verorberd worden & zorgen voor nog méér honger bij je volgers & klanten!

Ben je niets vergeten?

Hé, jij daar!