Content uit het diepste van je hart (of: waarom je dringend uit dat hoofd moet)
Het was vast Gerrit met zijn hartstochtelijke blogpost op de Summer of Content blog.
Of lag het aan het feit dat de deelnemers in de Content Crew aan de slag gingen met hun innerlijke drijfveren en motivaties?
Misschien was het die heerlijke dag afgelopen dinsdag, waarop ik zelf - met permissie - mijn hoofd eens mocht laten voor wat het was en eens wat dieper mocht afzakken (Soulworx, baby!).
In ieder geval: vorige week stond helemaal in het teken van diepere connecties, voelen in plaats van denken en het hart in plaats van het hoofd.
Nogal flou en fluffy voor een rationeel wezen als ik?
Misschien.
Maar ook bijzonder interessant.
En dat is het ook voor jou.
Want gevoel en diepere connecties, dat is precies waar ook jouw content best een flinke dosis van kan gebruiken.
Ik hoor je denken: "Als ondernemer schrijf ik toch geen dichtbundel of roman? Uit het hart, serieus? Waarom heb ik dan al die gevoelens nodig?".
Het is heel simpel: de beste teksten zijn persoonlijk. Hyper-persoonlijk zelfs.
Teksten waarin jij ontbreekt als schrijver zijn zielloos.
De verhalen die jij alleen kan vertellen, waar jij je hart en je ziel in legt, dàt zijn de verhalen waar jouw publiek op zit te wachten. Als je iets van jezelf laat zien (spoiler alert: daar komt misschien wel wat kwetsbaarheid bij kijken), dan toon je je menselijke kant. En dat maakt het zoveel makkelijker om die connectie met je lezers, met je potentiële klanten te maken. En dat is toch het ultieme doel, of niet soms?
"En wil dat dan zeggen dat ik alleen nog maar persoonlijke dingen moet delen?"
Geen paniek: je hoeft niet constant je diepste zieleroerselen te grabbel gooien (tenzij het je ambitie is om op pagina 4 van de Dag Allemaal te verschijnen, uiteraard). Je hoeft zelfs niet de hele tijd over persoonlijke topics te schrijven. Schrijven met een persoonlijke touch kan ook door je enthousiasme te laten doorstralen over wat jou na aan het hart ligt (en ja, dat kan pakweg excel of kwantummechanica zijn - jouw keuze). Het kan door een persoonlijk perspectief toe te voegen aan verder heel zakelijke onderwerpen.
Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Zie hier mijn gids om content te creëren vanuit het diepste van je hart. Total eclipse en al.
1. Perfection is a b*tch
Die steel ik even van de gelijknamige blog.
Kijk, mijn meest gesmaakte content is die waar ik mijn masker van de perfecte professional een beetje (OK, veel) laat zakken.
Is er weer eens een wiel afgedraaid? Iets anders gelopen dan voorzien? Dat gebeurt. En dat gebeurt bij iederéén. Door dat niet krampachtig te willen verbergen, win je alleen aan geloofwaardigheid. Bovendien herkent je publiek dat soort situaties. Je aaibaarheidsfactor schiet zowaar de lucht in.
Als mijn persoonlijke helden een persoonlijke worsteling of obstakel delen, dan voel ook ik me net weer wat dichter bij hen. Zoals Amy Porterfield die in haar podcast vertelt dat ze video-schuw is omwille van haar gewicht. Of Lien De Pau die in alle openheid en transparantie communiceert over een tegenvallende launch. "Maar allee, dat zijn ook maar mensen!". En maakt hen dat minder goede professionals? Ik zou het tegendeel durven beweren.
2. Omarm je eigen, gekke zelf
Ik vind het bijzonder fascinerend om te zien hoe ver ondernemers het soms zoeken om zich toch maar te onderscheiden van de massa. Om toch maar net dat tikkeltje anders en béter te zijn dan alle andere loopbaancoaches of huwelijksfotografen.
En nochtans hebben ze allemaal iets wat hen onderscheidt van al de rest. Er is niemand ter wereld die exact dezelfde mix verenigt van talenten, eigenschappen, interesses, vaardigheden en persoonlijkheidstrekjes (ja, de goede én de minder goede).
So guess what. Je hoéft helemaal niet te investeren in dure en ingewikkelde branding oefeningen en trajecten. Je kunt het heel dicht bij huis zoeken. Bij jezelf dus.
Ik zou zelfs verder durven gaan. Je hoeft niet eens béter te zijn dan al de rest. Gewoon anders is ook al goed. (Jep, laat het helemaal binnenkomen en brul gerust 'hallelujah' als je mee bent).
Durf anders zijn. Durf JIJ zijn. Ook in je teksten. Jouw stem, hoe jij de dingen voelt en uitdrukt, jouw verhalen, jouw perspectief: dat is écht uniek. Of dat kan het zijn, als je durft tenminste.
Schrijven is een conversatie met je lezers, dus wees ook nieuwsgierig naar hun verhalen en nodig hen uit om die te delen. Voor je het weet ben je aan het bonden. Gezellig, hoor.
3. Blijven geven
"I have yet to find someone who has given away too much. I don’t believe it is possible to be too helpful or too generous … provided you manage your time and energy, and that people know you are in business." - Chris Garrett, Rainmaker
Aaaah, het klassieke bezwaar (om een of andere reden nog vaker dan elders gehoord bij mijn klanten in de juridische sector).
Ik kan je alleen maar warm aanbevelen om een mindset van overvloed aan te nemen. Té veel content delen: ik heb het persoonlijk nog nooit gezien. Op voorwaarde dat het met de kwaliteit snor zit, uiteraard.
Maar die mindset van overvloed, die kan je alleen maar hebben als je ook echt gelooft dat je met niemand moet wedijveren. Dat je eigenlijk geen concurrentie hébt, omdat er maar één exemplaar van jou is en dat ben je - how convenient - zélf.
4. Je hoeft niet meteen naakt te poseren
Voelt het een beetje oncomfortabel om jezelf bloot te geven in je content? Als je je al die tijd schuil hebt gehouden achter je Professionele Imago Zonder Kraakjes, dan hoeft dat niet te verwonderen.
Maar je hoeft niet onmiddellijk all in te gaan. Of pin-up gewijs met de billen bloot.
Babysteps gaan ook.
Schrijf eerst alsof het for your eyes only is. Dat maakt de drempel om te schrijven een pak lager. En dat is alleen maar handig. Want eens de woorden dan toch op papier staan, kan je ze net zo goed delen met de wijde wereld.
Snoer die innerlijke criticaster de mond. Laat de woorden vloeien op het papier (of het scherm) zonder het oordeel van een micro-manager met trust issues. Je kan achteraf nog altijd weglaten wat je te persoonlijk vindt.
Al hoop ik van harte dat ik binnenkort van de ware jou mag horen. Van wie jij bent en waar je in gelooft. Van jouw ideeën en verhalen. Blink uit in mens-zijn, schrijf vanuit je hart en zorg dat ik het voel. Want zeg nu zelf: wie wentelt zich niet graag in warm fuzzy feelings?
Heb jij nog tips? Geef jij jezelf bloot in je content of verberg je je in het struikgewas? Deel het hieronder!