Storytelling in tijden van crisis: waarom verhalen nog steeds winnen van bullet points & rauwe data
The Corona-Files - Deel 5
Nu we met z’n allen collectief #inonskot zitten, krijgt de informatiestroom die dagelijks op ons afkomt tsunami-allures. Elke dag opnieuw stromen de mails die schreeuwen om gelezen te worden je inbox binnen. Op de socials barst het van de (al dan niet) belangrijke updates (en quarantaine memes, dat ook). De kranten staan bol van de artikelen die je moét gelezen hebben. Menig ondernemer begint zich onderhand af te vragen wat je in tijden van information overload nog moet doen om gehoord te worden. Het antwoord schuilt niet in de zoveelste growth hack of innovatieve app. Wel integendeel: we moeten met z’n allen terug naar een eeuwenoude, diep menselijke activiteit: verhalen vertellen.
“WAT MOET JE IN GODSNAAM DOEN OM GEHOORD TE WORDEN TIJDENS EEN PANDEMIE?”
“Ik heb al van alles geprobeerd,” klaagde ze en ik kon haar luide zucht door de telefoon opvangen. “Maar het lijkt echt alsof niemand nog luistert. Ik heb àlle moeite van de wereld om klanten te bereiken. Het lijkt ook allemaal zo irrelevant wat ik te zeggen heb. Al het andere nieuws is belangrijker. Urgenter. Hoe kan het ook anders, mensen gaan dood daarbuiten.”
Aan het woord: een bevriende onderneemster die haar omzet pijlsnel zag kelderen - en haar courage zo mogelijk nog sneller.
Het is ook allemaal zo paradoxaal want het lijkt op het eerste zicht een ongelofelijke opportuniteit - iederéén zit online. Het smartphone-gebruik kent ongeziene hoogtes dezer dagen. Al je klanten zitten op Facebook en op Instagram te scrollen door hun feed.
Anderzijds lijkt iedereen nu massaal de switch te maken naar een online aanbod, waardoor het alleen nog maar moeilijker geworden is om boven de ruis uit te steken. Mensen zijn letterlijk in content-shock. En dus dringt de vraag zich op: hoe steek je in ‘s hemelsnaam uit boven al dat lawaai?
NOG MEER INFORMATIE? HELL, NO.
Zoveel ondernemers, zoveel antwoorden.
Je hebt ondernemers die denken dat het oplevert om nog luider te roepen. Om de volume-knop he-le-maal open te draaien en hun boodschap uit te schreeuwen, liefst recht in je gezicht. Het zijn de ondernemers die denken dat het een goed idee is om deze crisis als marketing-hook te gebruiken. Boost je business met corona, weetjewel. Ik kan het je nu al garanderen: dat is geen goede lange-termijn-strategie (en getuigt van weinig smaak).
Dan heb je de ondernemers die denken: ik moet gewoon nog meer informatie geven over mijn aanbod. Deze categorie van ondernemers surfen mee op de informatie-tsunami en overspoelen hun potentiële klanten met, jawel, nog meer informatie.
Sta me toe om jou een klein geheimpje te vertellen: jouw klanten hebben geen nood aan NOG meer informatie.
Ze verdrinken nu al in de informatie - nog meer dan anders. Want er is niet alleen meer informatie, er is ook minder tijd om die te verwerken. Heel wat mensen combineren nu hun fulltime activiteiten met een nieuwbakken functie als thuisonderwijzer en gezinsmanager. Veel tijd blijft er dan niet meer over.
ENTER STORYTELLING
Wat moet je dan wel doen om gehoord en gezien te worden? Ik stel voor dat je je perspectief op de zaak eens omdraait. Dat je vertrekt vanuit de noden van jouw publiek, van jouw tribe. Wat hebben zij nu van jou nodig?
Mensen willen zich verbonden voelen met elkaar, met jou. Nu meer dan ooit. Ze snakken naar connectie. Ze willen van jou en van elkaar horen, zich herkennen in elkaars ervaringen. Ze willen geraakt worden, geïnspireerd worden, ze willen VOELEN. Ze willen horen dat ze goed bezig zijn, ondanks alles. Ze zoeken bevestiging.
Hun honger kan alleen gestild worden door echtheid en authenticiteit.
En authenticiteit, wel, dat is gewoon een ander woord voor imperfectie. Ofte: het leven zoals het is. Om dat te brengen op een manier die verbindt, die beweegt en doet bewegen, moet je verhalen vertellen.
WAT IS STORYTELLING PRECIES?
The New York Times noemde storytelling ‘een strategisch wapen met onvoorstelbare kracht’. En dat komt niet zomaar uit de lucht gevallen. Mensen communiceren al meer dan 20.000 jaar door middel van verhalen, van grottekeningen tot blogposts.
Maar waarop slaat dat precies? Deze definitie van Nanneke van Drunen vat het goed samen:
Storytelling is het vertellen van geloofwaardige verhalen die relevant zijn voor de doelgroep en die ervoor zorgen dat er een samenhang tussen gebeurtenissen ontstaat. Die verhalen zorgen ervoor dat de doelgroep (complexe) informatie begrijpt, de informatie onthoudt en er een emotionele band ontstaat.
Met andere woorden: verhalen plaatsen informatie in een context, zodat je publiek het sneller begrijpt en de informatie beter blijft plakken.
WAAROM WERKT STORYTELLING
1. Storytelling helpt ons om feiten te begrijpen
Ik weet niet hoe dat bij jou zit, maar als ik destijds als student stapels cursussen te verwerken kreeg in de blok, dan waren de ezelsbruggetjes en memo-technische trucs altijd legio. Er is een goede reden waarom goede proffen voorbeelden en cases aanhaalden om complexe materie over te brengen: verhalen helpen om abstracte concepten te vatten en complexe informatie te doen “plakken”.
2. Storytelling verbindt ons
Verhalen brengen mensen samen. Als een soort universele taal, die we allemaal begrijpen. Het kleinste kind snapt het verhaal van de held of de underdog. Iedereen kan sympathie opbrengen voor een verhaal over een gebroken hart of een mislukte missie. Een verhaal delen schept een band, verbindt ons door de manier waarop verhalen ons doen voelen en hoe we erop reageren.
3. Storytelling inspireert, motiveert en zet aan tot actie
Verhalen vertellen lijkt misschien ouderwets, maar het is ontzettend effectief. Politici die de juiste narratieve elementen in verband weten te brengen, raken een gevoelige snaar en weten stemmers naar het stemlokaal te lokken. Bedrijven die emoties weten op te roepen met verhalen weten klanten als geen ander aan hun merk te binden.
Want hoezeer we onszelf ook graag aanzien als rationele wezens, enkel vatbaar voor logica en redelijkheid, in werkelijkheid zijn het vaak heel andere dingen die ons aanzetten om dingen te doen: emoties. Data kan mensen overtuigen, maar data inspireert hen niet, zet hen niet aan om actie te ondernemen. Om dat te doen moet je je visie in een verhaal gieten dat tot de verbeelding spreekt en dat mensen raakt.
WAT IS JOUW VERHAAL?
Ik hoor je denken: ‘Allemaal goed en wel die storytelling, maar ik ben maar een eenvoudige solo-ondernemer of een coach. Ik heb helemaal geen verhaal.’ Of nog: ‘Mijn verhaal is toch niet boeiend genoeg. En het gaat toch ook niet over mij of mijn onderneming?’.
Dat laatste klopt absoluut. Het gaat om jouw klanten, dat heb je alvast goed begrepen.
Maar mensen doen liever zaken met mensen van vlees en bloed dan met anonieme bedrijven. Ze willen zaken doen met jou. Ze willen verbinden met iemand met persoonlijkheid. Met persoonlijke verhalen waarin ze zich kunnen herkennen.
Ik ben er heilig van overtuigd dat iedereen verhalen in zich heeft - and yes, that includes you! Door jouw authentieke verhalen te delen, verbind je (potentiële) klanten op gevoelsniveau aan jouw onderneming.
HOE KAN IK JOU HELPEN?
Storytelling is ongelofelijk krachtig maar het is alleen voor die ondernemers die geloven in denken op lange termijn. Het is beslist geen quick win. Maar het levert je op de lange termijn meer winst, een groter bereik en een schare superfans op.
Het past daarom perfect in mijn online workshopreeks Marketing Foundations. Een reeks waarin we focussen op de fundamentele bouwstenen van jouw business en marketing.
Leg nu die fundamenten die je zaak straks doen groeien:
Lees hier de overige blogs van The Corona Files:
Deel 1 - Hoe doe ik aan marketing in tijden van crisis? 7 do’s & don'ts voor ondernemers
Deel 2 - Marketing in tijden van crisis: terug naar de essentie met de juiste prioriteiten
Deel 3 - Waarom ik je (nog) niet leer om online cursussen te lanceren
Deel 4 - Waarom je moet vertragen om te versnellen
Deel 6 - Harten winnen met e-mail: waarom een e-mail nieuwsbrief nu een must is
Deel 7 - Waarom plannen de ultieme sleutel is tot je goesting doen