Content ideeën van ‘t vat - 8 manieren om de ideeën voor je content marketing te laten stromen (inclusief schuimkraag)

De Ultieme Content Marketing Gids - Deel 3

 

Nu je een stevige content strategie hebt ontwikkeld, is het tijd om met een paar sappige content ideeën op de proppen te komen.

Een geweldig idee vormt het kloppende hart van elke marketing campagne.❤️ Het is handig als jouw hart er ook wat sneller van gaat kloppen (want content maken en promoten, daar ben je wel even zoet mee). Een briljant content idee is ook wat een leger van superfans op de been kan brengen.

Over benen gesproken: als je je op het verkeerde been laat zetten en je tijd en energie investeert in slechte ideeën, dan is dat niet alleen een verspilling van middelen, maar dan riskeer je ook je publiek te verliezen. “Waar gààt dit nu eigenlijk over?”, hoor je ze zich al afvragen.

Makkelijker gezegd dat gedaan, trouwens. Onderzoek toont aan dat "57% van de B2B marketeers zegt dat het consequent maken van content hetgeen is waar ze het meest mee worstelen". The struggle is real, peeps.

Anderzijds: als je weet hoe je het moet aanpakken, kun je briljante ideeën vinden zonder al te veel moeite te moeten doen. Deze blogpost geeft je alvast alle ideeën over content ideeën die je ooit nodig zult hebben (talk about meta!).

Deze post maakt deel uit van de Ultieme Content Marketing Gids. Yep, ik geloof dat content marketing zo belangrijk is dat het een eigen epische Gids verdient waarin alle relevante info gebundeld wordt. Zéker nu het internet bulkt van – vaak tegenstrijdige – info. Good luck finding what you’re looking for in there!

Ik maakte deze Gids trouwens in samenwerking met Salesflare, een simpele CRM voor kleine B2B-bedrijven. Toffe gasten, al zeg ik het zelf. 

 

Content ideeën van ‘t vat: laat ze even rijkelijk vloeien als de Stella op een donderdagavond in Leuven.

 

1.         Begin bij het begin en focus op je lezer

Nu zou dit vanzelfsprekend kunnen klinken, maar ik heb het gevoel dat het mijn plicht is om deze disclaimer hier neer te poten: het maakt niet uit wat voor gesofisticeerde, data-driven tools, statistieken en methoden je gaat gebruiken bij het je content ideeën spel. Wat telt is je lezer in je achterhoofd houden. Al-tijd.

Het is waarschijnlijk de grootste fout die ik op het gebied van content marketing zie (en ik zie ‘em vaak): egocentrische content.

Het is de content over topics die jij interessant vindt, in jouw woorden, op jouw niveau van expertise, die jouw problemen oplosts en jouw vragen beantwoordt. Tenzij je je richt op je eigen kloon als lezer, helpt het je gewoon niet om die doelen te bereiken die je in je fancy schmancy content strategie hebt opgenomen.

I hate to break it you, maar het universum draait niet om jou. Het draait om je ideale lezer. 

Verplaats jezelf in de schoenen van je lezer en toon een beetje empathie.  Elke brainstormsessie moet beginnen met deze vragen in het achterhoofd:

  • Welke vragen hebben ze over je product, dienst, industrie of niche?

  • Waar hebben ze moeite mee?

  • Welk probleem kan je helpen oplossen?

  • Wat moeten ze weten? Hoe kan je ze iets bijbrengen?

  • Wat zijn hun uitdagingen en pijnpunten?

  • Wat lezen ze op het internet? En waar?

  • Zijn er specifieke blogs of websites die ze vaak bezoeken?

  • Groepen, verenigingen of fora waar ze deel van uitmaken?

Het kan een nuttige oefening zijn om deze informatie te verzamelen en te structureren in één of meer marketing persona’s waar je steeds weer op terug kunt komen.

Persona's zijn archetypische profielen die je ideale klanten/lezers vertegenwoordigen - als basisschets of als een diepgaand en gelaagd portret. Alles wat je kunt doen om je publiek beter te begrijpen, zal je helpen bij het plannen en maken van strategische content.

Maar nog beter dan raden wat je publiek interessant vindt, is het hen gewoon eens vragen.

 

2.         Vraag het aan je doelpubliek

Nogmaals, voordat je een beroep doet op technische hulpmiddelen: gebruik je gezond verstand en zoek de informatie die je nodig hebt bij de bron - je publiek.

Je kunt gewoon een vraag of een poll op je social media profielen plaatsen. "Welke content zie je hier graag verschijnen?". Als je al een idee hebt waar ze naar op zoek zijn, maak dan een poll en som aantal opties op.

Je kunt het op je eigen profielen plaatsen, in groepen (als de regels het toestaan) of een poll maken in je stories op Facebook of Instagram.

Als alternatief kun je de vraag op je blog stellen of je lijst mailen.

Als je echt dieper wil gaan, overweeg dan het maken van een enquête met een tool zoals TypeformGoogle Forms of SurveyMonkey.

Vergeet tot slot niet te kijken op plaatsen waar je al met je publiek in gesprek bent. Wroet door customer service bevragingen, interacties op sociale media, FAQ's en Q&As. Analyseer je klantcontactpunten systematisch en je zult versteld staan van het soort informatie dat je kunt vinden. Je zit letterlijk op een berg goede ideeën.

Hou bij het verzamelen van informatie rekening met de intentie van je publiek. Wat willen ze eigenlijk: zijn ze gewoon aan het onderzoeken? Rondkijken? Is er nog iets anders?

 

Je doelpubliek rechtstreeks bevragen is àltijd een goed idee. #hebjem

 

3.         Everybody go surfin’ (on the internet)

In een ideale wereld spreek je dus rechtstreeks met je publiek, maar als je ze niet op speed dial hebt (of als je weinig tijd hebt), zijn er andere opties.

Toen ik nog op school zat (waaaaay back, dat wil zeggen, pre-internetdagen🦖), was er eigenlijk maar één plek om inspiratie op te doen: de openbare bibliotheek. 📚

Nu, hoewel je er natuurlijk nog steeds naartoe kunt gaan, kun je ook vanuit je eigen huis of kantoor werken en je laten inspireren door deze online alternatieven:

  • Gebruik Amazon of Bol om door boeken te struinen

  • Onderzoek podcasts op iTunes

  • Bekijk populaire video's op YouTube

  • Zoek populaire presentaties op Slideshare

  • Blader door relevante onderwerpen op Quora

Het idee is eenvoudig: als mensen boeken, podcasts en video's over bepaalde onderwerpen maken, moet er een geïnteresseerd publiek zijn dat daar aandacht aan besteedt.

Zoek naar video's die viraal gingen of best-selling boeken en onderzoek: welke onderwerpen zijn er precies behandeld?

Duik echt diep en ga op zoek naar concrete content ideeën, niet alleen naar brede thema's.

Op Bol, bijvoorbeeld, kan je de inhoudsopgave van de meest populaire boeken bekijken - neem daar gewoon een voorbeeld aan. Zoek populaire afleveringen van relevante podcasts op en laat je inspireren. Of bekijk welke video's hoog scoren op YouTube en kijk welke onderwerpen ze precies behandelen. Poepsimpel.

Het vinden van uitstekende content ideeën is slechts een kwestie van op een virtueel bord te stappen en te surfen op de golven van het internet.

4.         Gebruik online tools 

Over eenvoudig internetonderzoek gesproken: een andere niet-pijnlijke manier om meer content ideeën te genereren is het gebruik van een van deze online tools.

Answer The Public

Answer the Publicis een slim instrument voor klantenonderzoek dat me eerlijk gezegd doet denken aan mijn kinderen: de vragen. stoppen. nooit. (En dat zeg ik op de meest liefdevolle manier mogelijk - love you kiddos). ❤️

Het combineert zoekopdrachten van zoekmachines en visualiseert die in een zoekwolk. In tegenstelling tot mijn kinderen organiseert de tool de vragen in categorieën zoals wat, waar en waarom. Het geeft je een overzicht van de vragen die mensen vanaf hun verschillende apparaten in zoekmachines typen.

Zo kan je erachter komen wat je publiek zich afvraagt over jouw dienst of product. Met je content kan je tegemoetkomen aan de behoeften van je publiek door waardevolle antwoorden op die vragen te geven.

Als extra bonus kan je je bevindingen organiseren in een Google Sheet en ze SEO-technisch onderzoeken in Google Keyword PlannerUbersuggestMoz of een andere SEO-tool naar keuze. Zo kan je een gefundeerde keuze maken van wat je precies wilt schrijven op basis van zoekvolume en trends .

Answer The Public organiseert content ideeën visueel en in lijsten om gemakkelijk te kunnen kopiëren/plakken.

Buzzsumo

Sommige van deze online tools doen veel meer dan alleen maar content ideeën aanreiken. In het geval van Buzzsumo: veel meer!

Buzzsumo kan ook:

  • data geven over social shares en engagement 

  • de belangrijkste stukken content identificeren rond een topic

  • backlinks tonen

  • top trending content tonen

Met andere woorden, je kunt snel zien hoe goed een bepaald onderwerp presteert en wat het meest lezers lokt. Een paar zoekopdrachten in Buzzsumo zou binnen luttele minuten nieuwe invalshoeken voor je content moeten opleveren.

Ubersuggest

Op het eerste gezicht is Ubersuggest als Google Keyword Planner, alleen meer gestroomlijnd. Voer een trefwoord in en UberSuggest zal je voorzien van tientallen, soms honderden, trefwoorden.

Maar het biedt niet alleen trefwoorden - de tool heeft ook een functie genaamd “content ideeën". How appropriate! Het geeft een overzicht van alle artikelen die mensen in het verleden hebben geschreven en die de trefwoorden bevatten die je onderzoekt. Je ziet meer dan 100 inhoudelijke ideeën, dus je hebt massa’s ideeën om uit te kiezen.

De resultaten zijn gesorteerd op basis van:

  • Social shares- welke content werd het meest gedeeld op social media?

  • Geschatte bezoeken- hoeveel bezoeken ontvangt elk artikel van Google? En wat zijn de relevante trefwoorden?

  • Backlinks - hoeveel links staan er op andere sites naar elk artikel? Wat zijn de URL's, domeinscores, en zelfs paginascores?

Content ideeën over content ideeën! Meta ✅

Door de content uitgesplitst te zien volgens deze drie parameters, heb je alle gegevens die je nodig hebt om een geïnformeerde onderwerpkeuze te maken: als je ideeën kiest die het goed doen op alle drie, dan is de kans groot dat het onderwerp de moeite waard is om over te schrijven.

 

5.         Steel een content idee (of twee) van de concullega’s

Laten we even eerlijk zijn: je leest natuurlijk aandachtig al de content van je concurrenten (amiright?). Maar er zijn ook manieren om een kijkje te nemen achter de schermen van wat je - ahem - collega's in je branche allemaal uitspoken. 👩💻

Op voorwaarde dat ze zich op hetzelfde publiek richten, is het waarschijnlijk dat hun meest populaire content ook jouw lezers zal aanspreken.

Die zoekopdrachten die je deed op Buzzsumo en Ubersuggest? Je kunt ze ook gebruiken om de content van de concurrentie te analyseren. Typ hun URL in, kijk op hun toppagina's en zie wat voor hen werkt.

Gebruik op Facebook Pages to Watch. Het is een robuuste Insights-tool die je de mogelijkheid biedt om een heleboel interessante gegevens te analyseren. Zodra je een pagina aan je lijst hebt toegevoegd, kun je de volgende statistieken zien:

  • Totaal aantal pagina likes (en het % +/- verandering ten opzichte van de vorige week)

  • Hoe vaak ze deze week op Facebook hebben gepost

  • Hun totale betrokkenheid van deze week

Wanneer je op een specifieke pagina in je lijst klikt, biedt Facebook een gedetailleerd overzicht van al hun berichten van de huidige week, waarbij ze gerangschikt staan van de "meest boeiende" tot de "minst boeiende". Zo kan je snel de belangrijkste berichten van elke pagina die je volgt in een paar seconden checken.

Ik raad je aan om hen te volgen: je beste collega's, brands en anderen die je bewondert in je vakgebied, merken die een sterke sociale media-aanwezigheid hebben, enz.

Steel een content idee en maak er iets van dat alleen door jou gemaakt kan worden.

Maar stop daar vooral niet!

Abonneer je op de e-mail nieuwsbrieven van je concurrenten om in de gaten te houden wat werkt (en wat niet). Bekijk hun landingspagina's, e-boeken, webinars, white papers en zelfs productbeschrijvingen om te zien wat ze goed (en niet zo goed) doen. Je weet nooit wanneer (of waar) een idee zal toeslaan.

Ik weet zeker dat ik je er niet aan hoef te herinneren dat, welke ideeën je ook leent van de concurrentie, je niet zomaar moet kopiëren/plakken.

Als ze al hun verkeer uit hun 'Hoe vind ik mijn soulmate uit Tinder - Gids' halen, kan het verleidelijk zijn om hun succes te willen kopiëren en je eigen Ultimate Tinder Guide te maken. Maar met imiteren hink je altijd een stapje achter.

Het is een veel betere strategie om die inspiratie van je collega's als inspiratiebron te nemen voor je eigen ideeën. Het kan zijn dat je echt beroemd bent (of zou willen zijn) om je eigen matchmaking diensten. Of, je zou kunnen besluiten dat romantiek helemaal niet jouw ding is en dat je je op iets heel anders wilt richten. 🥀

Wat je ook doet, kijk terug naar je content strategie en hou je eigen merkverhaal en identiteit in gedachten.

 

6.         Graaf dieper met Analytics

Als je nu al regelmatig content publiceert, hoef je helemaal niet diep te graven om goud aan te treffen. Eén van de beste manieren om erachter te komen wat je publiek leuk vindt, is om je eigen analytics te gebruiken.

Bekijk de analytics van je website of installeer Google Analytics voor meer inzichten.

Ga aan de linkerkant naar Behavior > Site Content > All Pages. Eenmaal in het scherm Pages, selecteer je de data die je wilt zien. Klik op " Apply ", scroll naar beneden, en je ziet een lijst van al je blogberichten en pagina's, in aflopende volgorde volgens aantal pageviews. Deze lijst toont met andere woorden de meest populaire content van je blog voor de geselecteerde periode.

Je social media analytics kunnen je ook vertellen wat wel en wat niet werkt. Ga op Facebook bijvoorbeeld naar je Page Insights > Posts en scroll handmatig door je berichten met een hoog bereik of grote betrokkenheid. Je kunt je topberichten ook vinden op InstagramTwitterLinkedIn en Pinterest met behulp van hun respectievelijke native analytics.

Neem de tijd om je best presterende berichten te bestuderen en ze opnieuw te maken, te recycleren en opnieuw uit te vinden. Probeer patronen te identificeren door jezelf af te vragen:

  • Hebben de berichten een gemeenschappelijk thema of onderwerp?

  • Is één bepaalde categorie populairder dan andere?

  • Is de inhoud van een bepaalde bron afkomstig? Je blog? Andere bronnen?

  • Presteert een bepaald type inhoud - tekst, afbeelding of video - consequent beter dan andere?

  • Spreekt een bepaalde stijl je publiek meer aan (long reads vs. korte artikelen, case studies vs. op onderzoek gebaseerde stukken,...)?

  • Hebben mensen interessante commentaren achtergelaten op die berichten?

Wat ook het beste lijkt te werken voor je publiek: maak daar meer van.

 

7.         Volg trends

Om ervoor te zorgen dat je je concentreert op de juiste zoekwoorden in je content, kan je een paar variaties van die zoekwoorden invoeren in Google Trends.

Ooit afgevraagd waarom de Engelse versie van deze blogpost zich bijvoorbeeld richt op content ideas in plaats van op content marketing ideas? Eén blik op deze grafiek zegt alles wat daarover te zeggen valt.

Vergelijk interesse in verschillende trefwoorden doorheen de tijd met behulp van Google Trends.

8.         Extra tip: leg een Swipe File aan

Als je dit proces stap voor stap doorloopt, is de kans groot dat je een gigantische hoeveelheid ideeën opdoet - veel te veel om meteen allemaal in te zetten.

Wat je ook doet, gooi ze niet zomaar in de prullenbak. Dat spul is goud waard!

Ik raad je aan om een bestand bij te houden met alle ideeën die je inspireren: een zogeheten swipe file. Blijf dit bestand aanvullen en raadpleeg het wanneer je inspiratie nodig hebt voor je content.

 

Kies gelijk welke vorm van swipe file voor jou het best werkt: een app, een notitieboek, een stickerboek, een map in je e-mailprogramma, ...

Een paar van mijn favoriete tools zijn Evernote (in de pro versie kan je zelfs je notities die je met de hand hebt gekrabbeld doorzoeken), Trello, Asana en Pinterest.

Met veel van deze tools kan je ook artikels en ideeën rechtstreeks vanuit je browser kopiëren of knippen. Persoonlijk vind ik het ook leuk om ideeën in mijn telefoon te dicteren, omdat ze me vaak te binnenvallen als ik op pad ben of met iemand aan de praat ben (doe ik dat niet, dan zijn ze meestal voor altijd verloren).

 

Hoe kom je meestal op ideeën voor je content? Welke van de voorgestelde tactieken ga je uittesten? Laat het me weten in de comments. En vergeet niet om volgende week terug te keren voor deel vier van Ultieme Content Marketing Gids over het organiseren van al die content ideeën in een content kalender!

Lees hier de overige blogs in deze epische content marketing reeks:

Deel 1 - Wat is content marketing? En wat zijn de voordelen?
Deel 2 - Content marketing strategie in 5 stappen
Deel 4- Hoe maak je een content kalender?
Deel 5 - Content creatie: hoe maak je waardevolle content?

 
 

Klaar om de wereld te veroveren?

Treed uit de schaduw met dit online zichtbaarheidsplan!

 



Previous
Previous

Hoe maak je een content kalender?

Next
Next

Content marketing strategie in 5 stappen - stop met tijd verspillen aan content (tenzij je een strategie hebt)