Content marketing strategie in 5 stappen - stop met tijd verspillen aan content (tenzij je een strategie hebt)
Ultieme Content Marketing Gids: Deel 2
Als je deel 1 van deze Ultieme Content Marketing Gids hebt gelezen, dan weet je al dat content marketing belachelijk veel voordelen kan opleveren voor je business.
Klaar om erin te vliegen? That makes two of us.
Maar voor je begint content te creëren aan de lopende band, kan je maar beter nadenken over een solide content marketing strategie.
Doe je dat niet, dan loop je het risico dat je een ton tijd, energie en middelen investeert voor heel weinig ROI. Dus wacht nog een ietsiepietsie met het schrijven van die killer blogpost en ontdek hoe je stap voor stap een content strategie kunt creëren.
Geloof me, je zal me dankbaar zijn. 🙏
Deze post maakt deel uit van de Ultieme Content Marketing Gids. Yep, ik geloof dat content marketing zo belangrijk is dat het een eigen epische Gids verdient waarin alle relevante info gebundeld wordt. Zéker nu het internet bulkt van – vaak tegenstrijdige – info. Good luck finding what you’re looking for in there!
Ik maakte deze Gids trouwens in samenwerking met Salesflare, een simpele CRM voor kleine B2B-bedrijven. Toffe gasten, al zeg ik het zelf.
Wat is een content marketing strategie?
"Ik kan niet wachten om het te hebben over strategie en definities en KPI’s en andere jeukwoorden!”
- Niemand.
Juist ja: niemand wordt erg vrolijk van dat soort conversaties, maar laat ons toch maar pogen om tot een gemeenschappelijke definitie te komen van wat een content marketing strategie is.
Met een strategie bepaal je waar je naartoe wil en hoe je daar wil geraken.
Een content marketing strategie, in het bijzonder, loodst je door het maken, publiceren, verdelen en beheren van relevante content. Het bepaalt hoe je content gaat gebruiken om je business goals te bereiken én om aan de behoeften van je publiek te voldoen.
Je content moet een goed doordacht doel dienen in lijn met je bedrijfsdoelstellingen. Van de kleinste tweet tot de epische 10-delige Ultieme Blogreeks: als het niet aansluit bij de grotere visie van je bedrijf, is het een verspilling van je kostbare middelen.
De 5 belangrijkste elementen waarmee je rekening moet houden in je content marketing strategie zijn:
Wat probeer je te bereiken? Wat is je doel?
Op wie richt je je? Wie is je publiek?
Wat is je unieke merkverhaal?
Welke content formats ga je gebruiken?
Welke kanalen ga je gebruiken om je content te verspreiden?
Dit zijn cruciale vragen die je moet beantwoorden voordat je bepaalt hoe je consistent content gaat creëren, publiceren en verdelen in je content marketing plan.
We duiken hieronder dieper in elk van deze thema’s.
Waarom heb ik een content marketing strategie nodig?
Als je nog geen content strategie hebt, ben je niet alleen. Volgens de statistieken is content strategie een van de domeinen waar marketeers het meest mee worstelen (Bron: Content Marketing Institute).
Maar liefst 63% van de bedrijven heeft geen gedocumenteerde content strategie.
Het probleem is: zonder strategie is succes of falen een kwestie van geluk - je riskeert een hoop werk te verzetten zonder dat je er ook maar iets aan overhoudt. Ain’t nobody got time for that!🤯
Content creëren zonder een strak plan is als eropuit trekken in de wildernis zonder kaart of kompas: misschien vind je uiteindelijk je weg terug naar de beschaving, maar de kans is groot dat je veel tijd verspilt, doelloos rondloopt, gefrustreerd raakt en last krijgt van een rammelende maag (en afhankelijk van je locatie kan je misschien zelf in de rammelende maag van een grizzlybeer belanden).🐻
Op de vraag aan welke factoren B2B-marketeers het toegenomen succes van hun content marketing toeschrijven, verwijst 72% naar de ontwikkeling en/of aanpassing van hun strategie. (Bron: Content Marketing Institute)
Het loont overigens echt de moeite om je strategie ook op papier te zetten: 62% van de meest succesvolle marketeers heeft een gedocumenteerde content strategie. (Bron: Content Marketing Institute).
Content strategie = content succes
Als je content strategisch benadert, dan kan het een onuitputtelijke (en goedkope!) bron zijn van verkeer naar je website, van gekwalificeerde leads, en uiteindelijk, klanten.
Zelfs één enkel goed geplaceerd evergreen stuk content kan leiden tot een constante groei in verkeer. Zwier een sappige freebie in de mix en je vormt bezoekers om in leads die je kunt blijven voeden met lekkere content tot ze uiteindelijk overstag gaan en klant worden bij je.
Wat meer is, strategische content draagt bij tot jouw status als autoriteit en je bekendheid als merk.
Vooruit met de content-geit en gedaan met de spaghetti-tegen-de-muur-aanpak: ontdek hieronder hoe je zelf zo’n effectieve strategie ontwikkelt.
Zo maak je een solide content strategie in 5 stappen
Stap 1 - Doel: waarom maak je de content die je maakt?
De kans is groot dat je content wil maken om een van de volgende redenen:
Nieuwe leads aantrekken en uiteindelijk betalende klanten
Meer verkopen, meer omzet genereren
Jezelf en je bedrijf op de kaart zetten
Autoriteit opbouwen, jezelf een reputatie als expert in je vakgebied aanmeten
Een community opbouwen en leden van je tribe een reden geven om over jou te vertellen
Het is van cruciaal belang om de doelen die je probeert te bereiken kristalhelder te krijgen.
Maar je moet ook een maatstaf hebben om te weten wanneer je ze bereikt hebt: zogeheten key performance indicators (KPI's) (over jeukwoorden gesproken!).
Ze geven je een indicatie van wat je van plan bent te bereiken op het gebied van:
Omzet
Verkoop
Verkeer
SEO
E-mailmarketing (groei van je lijst, open rates, click rates,...)
Social media metrics
Uitgaven voor marketing
Als je straks je content de wereld instuurt, hou dan regelmatig je doelen en je KPI’s in het oog. Niets is zo geweldig als het afvinken van die vakjes en zwart op wit zien wat er uit je harde labeur voortspruit.
Stap 2 - Doelgroep: voor wie is je content?
Lijkt een eenvoudige vraag, toch?
In werkelijkheid zie ik ondernemers maar al te vaak de bal compleet misslaan. 🤷♀️
En geloof me: als je er niet in slaagt om het doelpubliek van je content helder af te lijnen en hen echt te begrijpen, is het vrijwel onmogelijk om die ambitieuze content goals te halen die je in stap 1 had opgelijst.
Content is niet zoals een zwarte legging.
One size does not fit all: als je iedereen tegelijk probeert aan te spreken, zal niemand echt het gevoel hebben dat je content specifiek voor hem of haar geschreven is.
Je content strategie kan alleen effectief zijn als je de doelgroep van je content duidelijk definieert. Door je doelgroep te doorgronden, kan je meer relevante en waardevolle content maken waar je volgers echt van gaan smullen.
Probeer duidelijke antwoorden te formuleren op de volgende vragen:
Wie wil je precies bereiken met je content?
Wat zijn hun voorkeuren? Waar houden ze van?
Waar hangen ze rond?
Met wat voor soort media, platformen, communities,… resoneren ze?
Wat zijn hun problemen?
Hoe kan jij hen helpen?
Wat je ook doet, ga er niet van uit dat je de antwoorden weet!
Klantenonderzoek is van cruciaal belang voor een succesvolle content strategie. En dat hoeft geen rocket science te zijn.
Een van de meest elementaire vormen van klantenonderzoek is het aangaan van een dialoog met je volgers of klanten. Vraag hen waar ze mee worstelen en hoe je hen kunt helpen. Voer een eenvoudige enquête uit of werk met een pop-up op je site. Zoek ze op in Facebook-groepen of ga een gesprek aan op Twitter. Houd in de gaten waar ze het over hebben en welke vragen ze stellen. Een milde vorm van stalking dus😝
Extra tip: maak een bestand of een map waarin je alles verzamelt en zorg ervoor dat je de exacte bewoordingen van je (potentiële) klanten kopieert - dit wordt een super waardevolle swipe file voor je copy.
Iets geavanceerder? Schakel Google Demographics and Interests in om te checken wat voor sites je volgers interessant vinden. Bekijk vervolgens Google Analytics en bekijk welke content en sociale media populair zijn. Klik in Google Analytics op Behavior > Site-content > Content Drilldown om te bepalen welke content de beste resultaten oplevert.
Met al deze info ben je klaar om content te creëren die gericht is op je publiek, in plaats van alleen de content die jij wil lezen. In deel 3 van deze Ultieme Gids duiken we veel dieper in de topic van het genereren van content ideeën.
Het spreekt voor zich dat je dit best regelmatig doet: blijf interageren en luisteren naar je fans!
Stap 3 – Formats: welke type(s) content wil je maken?
Vervolgens ga je nadenken over welke content types of ‘formats’ je op de wereld wil loslaten.
Je hebt letterlijk belachelijk veel opties (hashtag keuzestress, :aaaaaaah:). Hier zijn een paar van de meest populaire content formats:
Blogs
Vlogs
Podcasts
E-books
Infographics
Stories
Social media posts
Webinars
Ik raad sterk aan om van je eigen website je centrale content hub te maken. De content die je daar publiceert kan je delen en recycleren op andere sites en kanalen. Zorg ervoor dat deze core content waardevol, bruikbaar en deelbaar is.
Een waarschuwing: als je net begonnen bent, is het bijzonder verleidelijk om een waaier aan content formats te creëren: een blogje hier, een videootje daar. Eens experimenteren op Insta of op YouTube.
Maar probeer geen groot boerenbrood te smeren met een mespuntje boter: als je als autoriteit gezien wil worden, dan is consequent content publiceren essentieel. Consequent zijn qua format is daarbij essentieel.
Vooral wanneer je middelen beperkt zijn, is het veel beter om je inspanningen te concentreren op een beperkt aantal formats (zelfs al is het er maar één) in plaats van overal te willen aanwezig zijn (en nergens echt te shinen). Een verlaten blog of YouTube-kanaal, daar wordt niemand vrolijk van.
Voordat je een definitieve keuze maakt, vraag je jezelf af: wat voor type content kan ik blijven inzetten, week na week, maand na maand, jaar na jaar?
Stap 4 - Kanalen: waar ga je je evangelie verkondigen?
Hate to break it to you, maar als een blog, vlog of podcast de centrale hub van je content strategie gaat zijn, kan je na het drukken op de “publiceer” knop niet op je lauweren rusten.
Integendeel! Mensen komen niet zomaar 3 maal daags controleren of je een nieuwe blogpost geschreven hebt (those days are long gone, en ja, deze internet-bomma is nog getuige geweest van het bestaan van een dergelijk tijdperk). 👵🏻
Hoe wordt je content gevonden, interessant bevonden en gedeeld na publicatie? Waar ga je al dat sappige spul promoten en verdelen?
Je beste gok om je content geconsumeerd te krijgen is om het te serveren waar je publiek al uithangt. Richt je inspanningen op die platformen die je publiek al gebruikt, of waar je al een succesvolle aanwezigheid hebt.
Niet zeker waar dat is? Kijk dan nog eens naar die website analytics. Ga in Google Analytics naar Acquisition>Social>Overview om de belangrijkste social media te zien waar je content wordt gedeeld. Of ga via BuzzSumo’s Content Analysis tool.
Een ander revolutionair, state of the art kanaal dat gewoonweg per-fect is voor het verspreiden van je content is... *tromgeroffel* e-mail!
Abonnees op je e-maillijst hebben al interesse getoond in je bedrijf of producten, dus het is een goed idee om hen regelmatig relevante content te sturen en hen zachtjes aan te porren om naar je site te gaan. Een gloednieuwe relevante blogpost is het perfecte excuus daarvoor.
Stap 5 – Brand story: wie ben jij eigenlijk?
Voordat je je klanten echt kunt begrijpen, moet je eerst jezelf en je bedrijf begrijpen.
Don’t take my word for it: het is deel van het evangelie van content marketing goeroe Joe Pulizzi.
Volgens Pulizzi is het van cruciaal belang om een aparte en unieke merkidentiteit te creëren, om een duurzaam en memorabel merk te ontwikkelen dat je onderscheidt van alle anderen in de drukke markt waar je concurreert.
Dus vertel eens, heb je een duidelijk antwoord op deze vragen?
Wat is er uniek aan jou en je bedrijf?
Wat is jouw standpunt? Jouw perspectief?
Waar staat je bedrijf voor?
Hoe klink je?
Wat maakt jou anders dan jouw naaste concurrenten?
In deze tijd is het ongelooflijk moeilijk om producten of diensten te creëren die op zich al uniek zijn. Dat betekent dat je potentiële klanten precies moeten weten wat jou anders maakt.
Je publiek wil weten wie je bent en waar je voor staat. Om te bewijzen waarom je bedrijf de moeite waard is om van te kopen, moet je eerst bewijzen waarom je de moeite waard bent om naar te luisteren.
Maak je missie, je positionering, je doel helder. Bepaal je belangrijkste merkvoordelen. En tot slot, breng de persoonlijkheid, de stem en de toon van je merk in kaart. Zij zijn de uitdrukking en belichaming van de persoonlijkheid, overtuigingen en waarden van je bedrijf.
Zeg eens…
Heb jij een duidelijke content marketing strategie? Of kies je voor de spaghetti-tegen-de-muur-benadering? Laat het eens weten in de comments. En vergeet niet om volgende week verder te lezen als we deel drie van onze Ultieme Content Marketing Gids op je loslaten over het bedenken van ideeën voor je content!
Lees hier de overige blogs in deze epische content marketing reeks:
Deel 1 - Wat is content marketing? En wat zijn de voordelen?
Deel 3 - Content ideeën van ‘t vat
Deel 4- Hoe maak je een content kalender?
Deel 5 - Content creatie: hoe maak je waardevolle content?